Σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο μετά το επικοινωνιακό φιάσκο για τη σύλληψη των δύο γιων του Μουαμάρ Καντάφι από τους αντικαθεστωτικούς, ο ένας εκ των οποίων Σαΐφ αλ-Ισλάμ μίλησε στο BBC χθες, ήταν η σειρά του ίδιου του Λίβυου συνταγματάρχη να δηλώσει «παρών».
Απευθυνόμενος στον λαό της Λιβύης ο Καντάφι τόνιζε ότι η αποχώρησή του από το αρχηγείο του στην Τρίπολη δεν ήταν παρά «μια κίνηση τακτικής», την οποία αποφάσισε να ακολουθήσει αμέσως μετά τις ΝΑΤΟϊκές αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα.
Τη δήλωση Καντάφι μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι al-Urubah TV και το περιεχόμενό της απέδειξε ουσιαστικά την ανένδοτη στάση του Λίβυου ηγέτη να αποχωρήσει από την εξουσία. Την ίδια ώρα ο Καντάφι σε νέο ηχογραφημένο μήνυμα που έστειλε χθες καλούσε τους πολίτες της Τρίπολης να προχωρήσουν σε εκκαθάριση της πόλης από τους προδότες και αποκάλυψε ότι τριγυρνά κρυφά στους δρόμους της λιβυκής πρωτεύουσας όπου αισθάνεται ασφαλής!
Λίγο αργότερα ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ δήλωνε ότι «μέσα σε οκτώ μήνες θα διεξαχθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές». Πρόσθεσε δε ότι οι εξεγερμένοι προσφέρουν αμνηστία σε οποιοδήποτε μέλος του περιβάλλοντος Καντάφι θα σκοτώσει ή θα συλλάβει τον συνταγματάρχη, και αποκάλυψε ότι κι ένας επιχειρηματίας της Βεγγάζης προσφέρει αμοιβή 1.300.000 δολάρια για τη σύλληψη του Λίβυου ηγέτη. Αρκετές χιλιάδες μίλια μακριά όμως, και συγκεκριμένα στη Νικαράγουα, σύμβουλος του προέδρου της χώρας Ντανιέλ Ορτέγκα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης ασύλου στον Καντάφι.
Εντονη ανησυχία επικρατούσε χθες και για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να αντεπιτεθεί το καθεστώς. Ο πρώην επιθεωρητής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ολι Χάινονεν είπε ότι σε κέντρο έρευνας κοντά στην Τρίπολη βρίσκονται αποθηκευμένα ουράνιο και άλλα υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας από το καθεστώς.
Τέλος, όπως είναι αναμενόμενο, οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη επηρέασαν και τη διεθνή αγορά πετρελαίου. Παρ’ όλα αυτά αναλυτές εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο πτώσης του καθεστώτος θα οδηγήσει αντίστοιχα και σε πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού.
Λεηλάτησαν τον ιστορικό Ναό του Αγίου Γεωργίου
Τον ιστορικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά πόλη της Τρίπολης, ο οποίος χρονολογείται από το 1647 και είναι η παλαιότερη ορθόδοξη εκκλησία της Βόρειας Αφρικής, λεηλάτησαν άγνωστοι τις τελευταίες ημέρες. «Πονάει η καρδιά μου για όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, μια όμορφη χώρα που καταστράφηκε, μα πιο πολύ για τον λαό της που ξεχωρίζει για τη φιλοξενία του» δήλωσε ο μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος, ο οποίος από τα τέλη Ιουνίου βρίσκεται στην Ελλάδα. «Εκλεψαν τη λειψανοθήκη του προστάτη αγίου μας, παλιά ευαγγέλια, δισκοπότηρα, εξαπτέρυγα. Αυτοί που τα έκλεψαν επικοινώνησαν με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Δημήτρη Αναστασίου και του ζήτησαν χρήματα για να τα επιστρέψουν» πρόσθεσε ακόμη ο μητροπολίτης Τριπόλεως, ο οποίος τόνισε ότι ανυπομονεί να γυρίσει πίσω στο ποίμνιό του.
«Υστερα από 42 χρόνια σκλαβιάς ήρθε η ώρα να γιορτάσουμε τη δική μας ανάσταση» δήλωσε από την πλευρά του και ο κ. Αναστασίου, που παραμένει στην Τρίπολη. Εξήγησε δε ότι «με το προηγούμενο καθεστώς δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε ανοιχτά. Τώρα όμως μιλάμε ελεύθερα».