Ενας από τους πιο έμπιστους φίλους του διάσημου ηθοποιού Ρόμπερτ ντε Νίρο είναι ο ομογενής Ελληνας ηθοποιός, σεναριογράφος και καθηγητής δραματικής σχολής, Πίτερ Καλός.
Η φιλία τους ξεκίνησε πριν από 19 χρόνια στο Χόλιγουντ και έκτοτε όχι μόνο δεν διαταράχτηκε ποτέ, αλλά -το αντίθετο- γίνεται όλο και πιο δυνατή.
Πέρσι, όταν ο Ντε Νίρο βρέθηκε στη Μελβούρνη για τα γυρίσματα της ταινίας του «The Killer Elite», το πρώτο που έκανε ήταν να τηλεφωνήσει στον φίλο του τον Πίτερ που ζει μόνιμα στη «χώρα των καγκουρό».
Η ελληνοαμερικανική φιλία γιορτάστηκε με ένα λουκούλλειο δείπνο στο ελληνικό εστιατόριο του διάσημου ομογενή σεφ Γιώργου Καλομπάρη, «Ελληνική Δημοκρατία».
Ο ομογενής θεατράνθρωπος γνώρισε τον Ντε Νίρο μέσω του κοινού τους φίλου Μπάρι Πρίμους. Ο τελευταίος γνωρίστηκε με τον πολυβραβευμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη όταν έφηβοι φοιτούσαν μαζί στη δραματική σχολή και έκτοτε διατηρούν ιδιαίτερα στενή φιλία.
Οταν, λοιπόν, του σύστησε τον Πίτερ Καλό, ο Ντε Νίρο τού εξηγήθηκε:
«Θα είμαστε φίλοι, αλλά δεν θέλω να μου μιλήσεις ποτέ για την υποκριτική, τον κινηματογράφο και το θέατρο».
Ετσι κι έγινε. Εως πρόσφατα τουλάχιστον, μια και τώρα πια συζητάνε για όλα και ο Πίτερ έχει τόσο μεγάλη οικειότητα μαζί του, που τον φωνάζει «Μπομπ».
Ο Πίτερ Καλός ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το θέατρο σε πολύ μικρή ηλικία στην Αυστραλία.
Ηταν μόλις δώδεκα ετών όταν πρωταγωνίστησε στο ανέβασμα της ελληνικής παράστασης «Η Θυσία του Αβραάμ» από τον θίασο Γέφυρα, στον ρόλο του Ισάακ.
Το έργο ανέβηκε στο περίφημο Her Majesty’s Theatre της Μελβούρνης, σε σκηνοθεσία Νίκου Σκιαδόπουλου, και συγκέντρωσε εντυπωσιακό αριθμό θεατών.
«Δεν ξέρω πώς τα κατάφερα, αλλά τα κατάφερα…» θυμάται σήμερα ο ομογενής.
Σε ηλικία 20 ετών πήγε στο Λος Αντζελες όπου έμεινε για πάνω από 20 χρόνια.
Σπούδασε στη δραματική σχολή της Στέλλας Αντλερ (υπήρξε και καθηγήτρια του Μάρλον Μπράντο) και παρακολουθούσε μαθήματα με τα ιερά τέρατα του κινηματογράφου, όπως ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο Μίκι Ρουρκ, η Μπέτι Μίντλερ και τόσοι άλλοι.
«Είδα ηθοποιούς να πεινάνε. Να κοιμούνται σε καναπέδες, να εργάζονται ακατάπαυστα και την άλλη μέρα να μεσουρανούν. Και μετά, πάλι, όλοι να τους ξεχνούν. Πολύ σκληρό επάγγελμα» τονίζει.
«Στο Χόλιγουντ», λέει ο ίδιος, «ακόμη και καταξιωμένοι ηθοποιοί εξακολουθούν να κάνουν μαθήματα υποκριτικής. Δεν εφησυχάζουν ποτέ».
Εκεί ασχολήθηκε με το θέατρο και με τα σενάρια. Ως «ανεξάρτητος» κριτής έκανε αξιολογήσεις και παρατηρήσεις σε σενάρια για ταινίες.
«Ημουν μαζί με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο όταν έκανε οντισιόν για το φιλμ “Τι βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ”, με το οποίο προτάθηκε για Οσκαρ. Και θυμάμαι που του είπαν να εργαστεί σκληρά» λέει και προσθέτει:
«Στο Χόλιγουντ υπάρχουν δυο τρόποι. Ή να μην εφησυχάζεις ποτέ και να συνεχίζεις να εκπαιδεύεσαι ή να κοιτάς την ξαφνική επιτυχία και να χάνεσαι. Ο Ντι Κάπριο εργάζεται σκληρά. Το ίδιο και ο Ράσελ Κρόου. Ολοι οι μεγάλοι εργάζονται σκληρά. Αλλοι που επαναπαύτηκαν στην ξαφνική επιτυχία τους χάθηκαν το ίδιο γρήγορα».
Το μήλον της έριδος ανάμεσα σε δύο άντρες
Στο Λος Αντζελες ο Πίτερ Καλός γνώρισε και τη σύζυγό του. Σε κάποια από τις πρώτες τους κοινές εμφανίσεις, όπως μας λέει, ο Ντε Νίρο την πλησίασε και της ζήτησε το τηλέφωνό της.
Σε λίγες μέρες τής τηλεφώνησε και τη «φλέρταρε». Εκείνη ήταν αρνητική: «Μα είμαι με τον Πίτερ» του είπε και εκείνος απάντησε: «Ναι, αλλά μόλις τώρα τον γνώρισες…»
«Ακόμα μου το κοπανά» λέει τώρα ο Πίτερ Καλός και γελά: «Αντί για τον Ντε Νίρο, διάλεξα εσένα, μου λέει η γυναίκα μου».
Σήμερα ο Πίτερ Καλός βρίσκεται στη Μελβούρνη όπου ίδρυσε τη δραματική σχολή Actor’s Lab στη Saint Kilda, η οποία ήδη θεωρείται από τις πιο σύγχρονες.
Παράλληλα, ασχολείται και με το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων.
Και περιμένει τον φίλο του τον «Μπομπ».
Ο Ντε Νίρο υποσχέθηκε στη μάνα του Καλού πως, όταν ξανάρθει, σύντομα, στη Μελβούρνη, θέλει να του μαγειρέψει ελληνικά φαγητά και να καλέσει και όλους τους συγγενείς.
«Δεν θα μας χωρά το σπίτι. Ολοι θα θέλουν να φάνε με τον Ντε Νίρο» αστειεύεται ο Ελληνας καλλιτέχνης.
Σωτήρης Χατζημανώλης