Το πλήρες αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μετά την πρωτοβουλία του Ευ. Βενιζέλου να προχωρήσει σε συμφωνία παροχής εγγυήσεων με τη Φινλανδία θα συζητηθεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών. Το θέμα των εγγυήσεων, το οποίο είχε περάσει στο κείμενο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου αλλά η κυβέρνηση υποβάθμιζε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, έχει στην ουσία τινάξει στον αέρα το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Τα απανωτά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για το αδιέξοδο με τις εγγυήσεις οδήγησαν χθες σε νέα εκτόξευση των spreads, με τη διαφορά επιτοκίου μεταξύ του διετούς ελληνικού ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού να αγγίζει χθες το 46,5%. Σε νέο ιστορικό ρεκόρ, στις 1.642 μονάδες βάσης, βρέθηκε το spread του δεκαετούς ομολόγου. Ανοδικά κινήθηκαν και τα ομόλογα των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Από τις διακοπές του, όταν διαπραγματεύονταν με τη Φινλανδή ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομικών μάλλον δεν ενημέρωθηκε και για μια άλλη λεπτομέρεια που μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) για ελληνικά ομόλογα ύψους 18 δισ. ευρώ που καλύπτονται από το βρετανικό δίκαιο. Κατά την έκδοση των συγκεκριμένων ομολόγων, η Ελλάδα είχε δεσμευτεί πως δεν θα παραχωρήσει σε άλλον πιστωτή προτεραιότητα για αποζημίωση σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας.
Η συμφωνία με τη Φινλανδία για την παροχή εξασφαλίσεων δίνει στην τελευταία προτεραιότητα και συνεπώς, αν υπογραφεί, οδηγεί σε ενεργοποίηση των συγκεκριμένων CDS με εξαιρετικά οδυνηρές επιπτώσεις για την Ελλάδα. «Είμαι σχεδόν σίγουρος πως η ελληνική κυβέρνηση δεν γνώριζε για τα συγκεκριμένα ομόλογα, η ανικανότητά τους είναι παροιμιώδης» δήλωσε χθες στο πρακτορείο Bloomberg ο Ανδρέας Κούτρας, αναλυτής στην InTouch Capital Markets που εδρεύει στο Λονδίνο.
Σημειώνεται πως η ενεργοποίηση των CDS αποτελεί εφιάλτη για τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και για τους αμερικανούς, καθώς ουδείς μπορεί εκ των προτέρων να προβλέψει τις ακριβείς επιπτώσεις στην αγορά ομολόγων. Αν υπογραφεί η συμφωνία με τους Φινλανδούς ή παραχωρηθούν αντίστοιχες εξασφαλίσεις σε άλλα κράτη-μέλη, οι κάτοχοι των συγκεκριμένων ομολόγων, που εκδόθηκαν υπό το βρετανικό δίκαιο, μπορούν να ζητήσουν πίσω τα χρήματά τους, καθώς η Ελλάδα παραβιάζει όρους της σχετικής σύμβασης, επισημαίνουν οι αναλυτές. Ταυτόχρονα, και οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει πως τυχόν εγγυήσεις θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη θέση της Ελλάδας.
Οι «Financial Times», μέσω της στήλης Alphaville, έφτασαν προχθές να προτείνουν στη χώρα μας να ακολουθήσει τον δρόμο των κυβερνήσεων Σημίτη, οπότε και είχαν ιδρυθεί «ειδικά επενδυτικά οχήματα», προκειμένου -μέσω τιτλοποιήσεων- να προσεισπραχτούν έσοδα από το Σπατόσημο κ.λπ. Μέσω τέτοιων οχημάτων, που συνήθως είχαν τη μορφή ανωνύμων εταιριών του Λουξεμβούργου, έγραφαν οι «Financial Times», ενδέχεται η Ελλάδα να παράσχει εγγυήσεις, χωρίς να ενεργοποιηθούν τα CDS.
Αρκετοί αναλυτές στοιχηματίζουν πως δεν θα δοθεί καμία εγγύηση και σε κανέναν εταίρο της Ελλάδας. Ετσι, θεωρείται πιθανότερη η αποχώρηση της Φινλανδίας από το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας. Χθες, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν επανέλαβε πως η στάση της δεν έχει αλλάξει και πως συνεχίζονται οι συνομιλίες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
Φώτης Κόλλιας
Χθες είπε «ναι» στην επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά σήμερα το… μετάνιωσε
Αλλα έλεγε προς το βράδυ στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, άλλα ανακοίνωσε χθες. Ενώ στη συνεδρίαση του τομέα Οικονομικών (ΚΤΕ) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος άφησε, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, λόγω των ανατροπών που έχει φέρει η μεγαλύτερη της προβλεπόμενης ύφεση, χθες έσπευσε να τα μαζέψει, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να είναι συνεπής με όσα έχει υποσχεθεί στους δανειστές μας.
«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τα πάντα, ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει διεθνώς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, επιχειρώντας να μαζέψει τις προχθεσινές τοποθετήσεις του προς το πιεστικό ακροατήριο των βουλευτών. Ουσιαστικά είπε ότι δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής και στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ή να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, «χαλαρώνοντας», έτσι, την οικονομική πολιτική.
Ειδικά για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με δεδομένη τη «χρηματιστηριακή βουτιά» των μετοχών, ο υπουργός υποστήριξε ότι στις πωλήσεις όπου συμμετέχει η παράμετρος της χρηματιστηριακής αξίας θα διαμορφωθούν μηχανισμοί ενσωμάτωσης μελλοντικών αναβαθμίσεών της. Θα προηγηθούν δικαιώματα και περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν με γρήγορες διαδικασίες. Με άλλα λόγια, ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει ότι θα προχωρήσει την πώληση εισηγμένων εταιριών σε τιμές υψηλότερες από τη χρηματιστηριακή αξία. Το πώς θα το καταφέρει αυτό μένει να το δούμε, καθώς εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις, ακόμη και από τον επικεφαλής του ταμείου αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας Ι. Κουκιάδη, για τη δυνατότητα του Δημοσίου να πουλήσει περιουσία σε συμφέροντες όρους, με βάση τις σημερινές τραγικά χαμηλές αποτιμήσεις.