Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις ιώσεις και άλλοι μοιάζουν να… μην αρρωσταίνουν ποτέ; Την απάντηση δίνουν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η προδιάθεση στη γρίπη είναι ζήτημα γονιδίων! Εχουν «διαβάσει» μάλιστα και τις «γενετικές υπογραφές» εκείνων που είναι επιρρεπείς και εκείνων που είναι ανθεκτικοί. Σημαντικές πληροφορίες, που πιστεύουν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αποτρέψουν τις πανδημίες γρίπης αλλά και άλλων ιών, όπως η Εμπολα.
Οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Μίσιγκαν και Ντιουκ «μόλυναν» με τον ιό της γρίπης 17 υγιείς εθελοντές και παρακολούθησαν τις αντιδράσεις τους, αναλύοντας ταυτόχρονα το γενετικό προφίλ τους. Για να το κάνουν αυτό, χρησιμοποίησαν μάλιστα τεχνολογία που προέρχεται από τον χώρο της δορυφορικής απεικόνισης, «φωτογραφίζοντας» τις γονιδιακές αντιδράσεις τους κάθε οκτώ ώρες και για διάστημα πέντε ημερών.
Παρατήρησαν ότι οι εννέα από τους εθελοντές που αρρώστησαν ανέπτυξαν έντονη φλεγμονή σε περιοχές που σχετίζονται με συγκεκριμένα γονίδια, 36 ολόκληρες ώρες προτού εμφανίσουν συμπτώματα. Η «γενετική υπογραφή» αυτή ήταν πιο έντονη σε εκείνους που πέρασαν πιο βαριά την ασθένεια.
Αντίθετα, διαπίστωσαν ότι σε εκείνους που αντιστάθηκαν στον ιό ενεργοποιήθηκε μία εντελώς διαφορετική γονιδιακή ομάδα, σηματοδοτώντας ότι το ανοσοποιητικό τους «πολεμούσε» ενεργά και αποτελεσματικά τον «εισβολέα».
Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν τόσο να εντοπίσουν έγκαιρα την έλευση μίας πανδημίας όσο και να βρουν νέους τρόπους προληπτικής δράσης.
«Μπορούμε να αρχίσουμε τώρα να μελετάμε τις βιολογικές συνθήκες που μπορούν να μας κάνουν πιο ανθεκτικούς στις ασθένειες» λέει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής του Μίσιγκαν, Αλφρεντ Χίρο. «Θα εξετάσουμε διαφορετικά στελέχη της γρίπης, και όχι μόνο, αλλά και άλλων ιών, ακόμη και του κοινού κρυολογήματος». Σύμφωνα δε με τον καθηγητή Πίτερ Οπενσο, από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Ιμπίριαλ, η έρευνα «μπορεί να βοηθήσει με τις πανδημίες γρίπης, και ακόμη και στον εντοπισμό “φονικών” μολύνσεων», όπως για παράδειγμα εκείνη του ιού της Εμπολα, στα πρώτα στάδιά της.
Μυρτώ Μπούτση