«Συζητήσαμε στις Βρυξέλλες για εμπράγματες εγγυήσεις 50 δισ. €»

Τις σκοτεινές πτυχές των διαπραγματεύσεων με τις δάνειες δυνάμεις αναγκάστηκε να φανερώσει χθες στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αποκαλύπτοντας -εσκεμμένα ή του ξέφυγε;- ότι ο ίδιος και ο Γ. Παπανδρέου είχαν δεχτεί συζήτηση της αξίωσής τους για εμπράγματες εγγυήσεις 50 δισ. Ευρώ, προκειμένου, πριν από έναν μήνα, να εγκρίνουν το νέο δάνειο των 109 δισ.!

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδειξε ότι οι συνεχείς γκάφες του τον έχουν αποσταθεροποιήσει, με αποτέλεσμα να αποκαλύψει κρυφά σημεία των συμφωνιών και των διαπραγματεύσεων και ενισχύοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν κι άλλα που δεν έχουν δει ακόμα το φως της δημοσιότητας… Αρχικά, αποκάλυψε ότι, μετά τις ενστάσεις της Φινλανδίας να συμμετάσχει στον νέο μηχανισμό στήριξης και την προϋπόθεση εμπραγμάτων εγγυήσεων, ο όρος που μπήκε στα πρακτικά της απόφασης της 21ης Ιουλίου ήταν ότι, για να ψηφίσει η Φινλανδία και να υπάρξει η πολυπόθητη ομόφωνη απόφαση, θα έπρεπε να υπάρξει διμερής διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών. Με απλά λόγια, να διαπραγματευτούμε τι θα δώσουμε στους Φινλανδούς για να μας δώσουν το ένα δισ. και να μην τινάξουν τον νέο μηχανισμό στήριξης στον αέρα.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος μάλιστα αποκάλυψε ότι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν ότι η συζήτηση ξεκίνησε με αρχικό αίτημα όλων των εταίρων μας -και όχι μόνο της Φινλανδίας- η Ελλάδα να δώσει εμπράγματες εγγυήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ. «Οι διαπραγματεύσεις με τη Φινλανδία έγιναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και είχαν ως αποτέλεσμα από το αίτημα για εμπράγματες εγγυήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ η συμφωνία να κλείσει με μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, προϊόν του μηχανισμού στήριξης» ήταν τα ακριβή λόγια του κ. Βενιζέλου. Εχοντας προφανώς καταλάβει ότι υπέπεσε και σε άλλη γκάφα, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Βενιζέλος προκάλεσε με το αλαζονικό ύφος και προφανώς, θεωρώντας μόνα εξυπνοπούλια στον κόσμο τον εαυτό του και την τρόικα, χαρακτήρισε τη συζήτηση που γίνεται τραγική στην αφέλεια και την ανευθυνότητά της. «Μόνο στην Ελλάδα μπορεί να υπάρχουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις και ορισμένοι σχολιαστές που πιστεύουν ότι είναι ευφυέστεροι ή πονηρότεροι του συνόλου της Ε.Ε. Είναι είτε εντυπωσιακά αφελές είτε δραματικά ανεύθυνο να εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση και να λέει ότι σε σχέση με τη Φινλανδία πήραμε εμείς μια πρωτοβουλία που δεν έπρεπε να ληφθεί» είπε.

Κατά τα άλλα, τι κι αν επικάλυψε τον λόγο του με το γνωστό περισπούδαστο αλλά κενό περιεχομένου για μια ακόμα φορά ύφος, τι κι αν θύμισε Φιντέλ Κάστρο μιλώντας για δύο ώρες, απαντώντας απλώς σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος -και- χθες δεν κατάφερε να πει τίποτα παραπάνω από τα αυτονόητα και απλώς να δικαιώσει τον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία που διακηρύσσουν ότι το φάρμακο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για τη γιατρειά της οικονομίας είναι λάθος και το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Οσον αφορά την ύφεση, επανέλαβε ότι φέτος θα διαμορφωθεί πάνω από το 4,5%, προβλέποντας ότι δεν θα μπορέσει η χώρα να μπει σε θετικό πρόσημο ούτε του χρόνου. Αναφερόμενος στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματά του θα είναι πενιχρά.


Αρχίζουν τη Δευτέρα τα παρακάλια στην τρόικα

Στο κόσκινο της τρόικας που οι επικεφαλής της αναμένονται τη Δευτέρα στην Αθήνα μπαίνουν η εφαρμογή του Μνημονίου και οι μεγάλες αποκλίσεις του Προϋπολογισμού. Με αποκλειστικό στόχο να αποφύγει τη λήψη πρόσθετων μέτρων εντός του έτους, που θα φέρουν την κοινωνία στα άκρα και την κυβέρνηση σε πολιτικό αδιέξοδο το οικονομικό επιτελείο υποδέχεται τους τροϊκανούς. Οι αποκλίσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, το άνοιγμα των επαγγελμάτων και κυρίως η μαύρη τρύπα στα έσοδα του Προϋπολογισμού θα συζητηθούν με την τρόικα, με φόντο την ολοένα εντεινόμενη ύφεση της οικονομίας, που αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη της αποτυχημένης συνταγής του Μνημονίου και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο καλείται να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει προβλήματα και αστοχίες όπως τα ακόλουθα:

-Η μεγάλη τρύπα που διαγράφεται στα έσοδα του Προϋπολογισμού, παρά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται. Οπως ομολογούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η μεγαλύτερη της προβλεπόμενης ύφεση στην οικονομία ακυρώνει εν μέρει την απόδοση των πρόσθετων μέτρων 6,5 δισ. ευρώ που έχουν θεσπιστεί με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Επισήμως το υπουργείο και ο ίδιος ο υπουργός υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις της προκειμένου να μη χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν αποκλείει τα πρόσθετα μέτρα.

-Η καθυστέρηση στις εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις. Με βάση όσα έχει υπογράψει η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, ενώ τα 2,1 δισ. από αυτά θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν έχουν εξασφαλιστεί μόνο 400.000.000 ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ στους Γερμανούς της Deutsche Telekom. Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται αντιμέτωπο με την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου, και στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων που δεν επηρεάζονται άμεσα από τις χρηματιστηριακές τιμές (κρατικά λαχεία, ανανέωση αδειών του ΟΠΑΠ, επέκταση σύμβασης αεροδρομίου Σπάτων κ.λπ.).

-Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου. Πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη «φιλοσοφία» του ενιαίου μισθολογίου, που ουσιαστικά επιτρέπει σε μεγάλη μερίδα εργαζομένων του Δημοσίου να διατηρήσουν τις σημερινές υψηλές του αποδοχές. Αυτό γίνεται μέσω της κατάργησης των επιδομάτων και της μετονομασίας τους σε «προσωπική διαφορά» αποδοχών. Μένει να δούμε αν η τρόικα συμφωνεί με αυτό ή θα ζητήσει να εφαρμοστεί μια σκληρή εκδοχή του νέου μισθολογίου με μεγάλες μειώσεις μισθών.

Σπύρος Δημητρέλης


Μόνο με συμμετοχή του 90% των ιδιωτών θα προχωρήσει η συμφωνία για τα ομόλογα

Βιάζονται οι Ευρωπαίοι ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις εγγυήσεις που καλείται να προσφέρει η Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχουν ορισμένα κράτη-μέλη στο νέο πακέτο στήριξης. Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος πανηγύριζε επειδή «αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο των εμπράγματων εγγυήσεων», δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αναφέρουν το ακριβώς αντίθετο, επικαλούμενα πηγές από τις Βρυξέλλες.

Χθες, υπήρξε νέα τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group), με τους «Financial Times» να υποστηρίζουν πως επρόκειτο να συζητηθούν και οι εμπράγματες εξασφαλίσεις, όπως το να παραχωρηθεί ως εγγύηση ακίνητη περιουσία του Δημοσίου ή μετοχές σε κρατικές επιχειρήσεις και τράπεζες. Με δεδομένες τις επιπλοκές από οποιαδήποτε συμφωνία για εγγυήσεις (είτε σε μετρητά είτε σε ακίνητα κ.λπ.), οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται να αναζητούν πολιτική λύση. Θεωρείται πλέον πιθανή η μη συμμετοχή της Φινλανδίας στο νέο πακέτο στήριξης, αφού η κυβέρνηση της τελευταίας επιμένει. Το ΔΝΤ έχει θέσει βέτο σε οποιαδήποτε εγγύηση, γιατί θεωρεί πως ουδείς πρέπει να έχει προνομιακή μεταχείριση.

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε επιστολή του Ευ. Βενιζέλου προς ομολόγους του ανά τον κόσμο σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Στην επιστολή αναφέρεται πως η συμφωνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών δεν θα προχωρήσει αν δεν συμφωνήσουν οι κάτοχοι τουλάχιστον του 90% των ελληνικών ομολόγων. Παράλληλα, πρέπει να συμφωνήσουν και οι κάτοχοι του 90% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μεταξύ 30 Ιουνίου 2011 και 31 Αυγούστου 2014. Στόχος είναι η αναχρηματοδότηση ελληνικών ομολόγων, που λήγουν μέχρι το 2024, συνολικού ύψους 134 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες για τους ιδιώτες που έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν μέχρι σήμερα στο νέο πακέτο διάσωσης παραμένουν συγκεχυμένες: Χθες, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως έχει δώσει τη συγκατάθεσή του μόνο το 50% των ομολογιούχων. Την ίδια ώρα, πηγές από τη Διεθνή Ενωση Τραπεζών (IIF) υποστήριζαν πως η συμμετοχή κινείται κοντά στο 70%. Στην περίπτωση που δεν καλυφθούν οι προϋποθέσεις που είχουν τεθεί στις 21 Ιουλίου, οι Ευρωπαίοι πρέπει να αλλάξουν το μείγμα της βοήθειας προς τη χώρα μας, π.χ., με το να αυξήσουν το ύψος της διμερούς χρηματοδότησης.

Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν, πάντως, λάβει το επίσημο Σύμφωνο Κατανόησης (MoU) για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής/μετακύλισης ελληνικών ομολόγων και πρέπει να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου. Οι επιπτώσεις για τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα συζητούνται έντονα στην αγορά, με το ύψος των ζημιών να κινείται στα επίπεδα των 5-6 δισ. ευρώ. Κάποιες τράπεζες προσέφυγαν στον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA) προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img