Καθυστέρηση, αν όχι και αδιαφορία, καταλογίζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αναφορικά με την ακολουθούμενη στεγαστική πολιτική.
Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, που έχει επιφέρει σημαντικές απώλειες στους μισθούς των στελεχών, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης αλλά και ο προκάτοχός του, σήμερα αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος επί 23 μήνες δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα στον τομέα της στέγασης, αφήνοντας στα συρτάρια σειρά έτοιμων μελετών της κυβέρνησης της Ν.Δ. πάνω στον συγκεκριμένο τομέα, και με αυτόν τον τρόπο επιδεινώνουν τα οικονομικά προβλήματα των στελεχών, τα οποία βλέπουν ένα σημαντικό κομμάτι των εισοδημάτων τους να εξανεμίζεται στα ενοίκια.
Αυτό τη στιγμή που, εκτός από τις έτοιμες μελέτες που είχαν καταρτίσει οι πολιτικές ηγεσίες (Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και Βαγγέλης Μεϊμαράκης) του υπουργείου των κυβερνήσεων της Ν.Δ., τα οικονομικά του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, καθώς το αποθεματικό του είναι κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος και έχει δυνατότητα χρηματοδότησης έργων για τη στεγαστική εξυπηρέτηση των μελών του.
Ωστόσο, ο κ. Μπεγλίτης δεν έχει προχωρήσει κανένα στεγαστικό πρόγραμμα, τη στιγμή μάλιστα που θα μπορούσε να το κάνει, μένοντας απλώς σε γενικόλογες επισημάνσεις ότι «τα στεγαστικά προγράμματα του ΑΟΟΑ θα προχωρήσουν στο άμεσο μέλλον». Χωρίς, όμως, να προσδιορίζει ποιο είναι αυτό το μέλλον.
Τα σχέδια
Σε ό,τι αφορά τα σχέδια του ΑΟΟΑ, ο οποίος εξυπηρετεί τα μέλη του με χορήγηση οικοπέδων, διαμερισμάτων και δανείων, από την εποχή που κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ., ήταν προγραμματισμένη μια σειρά έργων και στεγαστικών προγραμμάτων.
Ειδικότερα, τα σχέδια αυτά, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα κρατάει στα συρτάρια, περιελάμβαναν:
– Κατασκευή πολυκατοικίας εννέα διαμερισμάτων στην Καστοριά.
Κατασκευή τριών πολυκατοικιών 27 διαμερισμάτων στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.
– Κατασκευή πολυκατοικίας 4 διαμερισμάτων στον Παπάγο.
– Εργα υποδομής στη Χιλή Αλεξανδρούπολης.
– Κατασκευή συγκροτημάτων 20 διαμερισμάτων στην Κόρινθο.
– Κατασκευή συγκροτημάτων 46 διαμερισμάτων στα Ιωάννινα.
– Κατασκευή συγκροτημάτων 60 διαμερισμάτων στην Καβάλα.
– Εγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (παλαιά ΣΟΑ στη Λάρισα) και μακροπρόθεσμα αίτηση εκδόσεως οικοδομικής αδείας για κατασκευή διαμερισμάτων (36-38 διαμερίσματα).
Παράλληλα, είχαν τεθεί και οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του οργανισμού για την υλοποίηση στεγαστικών προγραμμάτων προς εξυπηρέτηση των μελών του. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
– Η οικιστική αξιοποίηση δύο τμημάτων της περιοχής Πικερμίου – Ραφήνας (Αγιος Βασίλειος και Σκουφέικα), σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΣτΕ στο 104/06 Πρακτικό του, που δεν έχουν προβλήματα και αποδίδουν στον ΑΟΟΑ περίπου 500 οικόπεδα ή 1.000 διαμερίσματα.
– Η απόκτηση νέας οικιστικής γης είτε μέσω της Υπηρεσίας Αποκατάστασης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (σε Σέρρες, Ηράκλειο Κρήτης, Καρδίτσα κ.λπ.) είτε με αγορά ιδιωτικών οικοπέδων εντός σχεδίου πόλης ή εκτάσεων εντός γενικού πολεοδομικού σχεδίου με χρήση κατοικίας.
– Η αύξηση του αποθεματικού του, για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση περισσότερων στεγαστικών προγραμμάτων – δανείων από το αποθεματικό του ή μέσω τραπεζών, με επιδότηση από τον ΑΟΟΑ τμήματος του επιτοκίου, εφόσον μελλοντικά καθίστατο τούτο δυνατό.
Ακόμη, είχε υπάρξει η ιδέα της αλληλοβοήθειας ή, με απλά λόγια, της αντιπαροχής. Στις Ενοπλες Δυνάμεις, με την αναδιάταξη των σχηματισμών, ώστε να καλυφθούν οι σημερινές ανάγκες και το γενικό «νοικοκύρεμα», προέκυψε το κλείσιμο ορισμένων μονάδων ή μετεγκατάστασή τους και ενσωμάτωσή τους με άλλα στρατόπεδα. Το αποτέλεσμα ήταν να απελευθερώνονται μεγάλες εκτάσεις σε μεγάλες πόλεις.
Ετσι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) θα έπαιρνε μέρος των εκτάσεων αυτών και στη συνέχεια για αντάλλαγμα θα έχτιζε κατοικίες για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Βέβαια, προέκυψαν τότε διάφορες αντιρρήσεις αδικαιολόγητες, σύμφωνα με αξιωματούχους του «Πενταγώνου», από μερίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρά το γεγονός ότι θα έπαιρναν δωρεάν το 50% των εκτάσεων αυτών αντιδρούσαν στη δημιουργία νέων οικισμών.
Ωστόσο, υπήρχε η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα, δύο στοιχεία που δεν υπάρχουν σήμερα, να προχωρήσει η ανέγερση. Ενα μέρος από την έκταση όπου είχε έδρα μέχρι πριν από λίγους μήνες το ΚΕΒΟΠ στο Χαϊδάρι δόθηκε στον ΟΕΚ και εκείνο σε αντάλλαγμα θα κατασκεύαζε 1.000 κατοικίες στον Εβρο και στα νησιά του Αιγαίου, για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα στεγαστικά προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Οικήματα που προορίζονταν από τους οπλίτες πενταετούς υποχρεώσεως μέχρι και τους ανώτατους αξιωματικούς.
Μάλιστα, είχε συγκροτηθεί επιτροπή που αποτελείτο από τεχνικούς, νομικούς, πολεοδόμους, αρχιτέκτονες και άλλους για να μελετήσουν τους χώρους που απελευθερώνονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, πιθανόν στον Πειραιά, στα Γιάννενα και στη Λάρισα σε πρώτη φάση. Η δεύτερη φάση του σχεδίου αφορούσε την κατασκευή άλλων 3.500 κατοικιών. Οι κατοικίες αυτές θα ήταν στα πρότυπα του ολυμπιακού χωριού.
Βασίλης Θασίτης