Σε φιάσκο εξελίχθηκε η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με τη σφραγίδα του αποχωρήσαντος υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Πανάρετου. Υποψήφιοι της κατηγορίας των πολύτεκνων και τρίτεκνων κατάφεραν να εισαχθούν σε μεσαία και υψηλόβαθμα τμήματα με βαθμολογίες μικρότερες του 10 χάρη στα «μπόνους» που θεσμοθέτησε υπέρ τους ο κ. Πανάρετος, καθώς είχε υπό την ευθύνη του την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αλλά και από αριθμητικής πλευράς, η φετινή χρονιά δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί πετυχημένη, αφού οι βάσεις γνώρισαν την απόλυτη κατάρρευση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας.
Ιδιαίτερα στα πανεπιστημιακά τμήματα, οι βάσεις κατέγραψαν ιστορικό χαμηλό, αφού ακόμα και οι παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές συμπαρασύρθηκαν προς τα κάτω από τις κακές βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις. Πολυτεχνικά και Παιδαγωγικά Τμήματα, για τα οποία οι υποψήφιοι άλλοτε έδιναν μάχη για να εξασφαλίσουν μια θέση, είναι αναμφισβήτητα οι μεγάλοι χαμένοι της φετινής χρονιάς, με απώλειες της τάξης των 600 μορίων κατά μέσο όρο. Κακή χρονιά πρέπει να θεωρηθεί και για τα Τμήματα Μαθηματικών, Φυσικών και Χημικών, τα οποία είδαν τις βάσεις τους να κατακρημνίζονται.
Από την άλλη πλευρά, τη μεγάλη έκπληξη έκαναν οι Σχολές Μουσικών Σπουδών που προσέλκυσαν τον ενδιαφέρον των υποψηφίων, γεγονός που αποδεικνύεται από την εκτόξευση των βάσεών τους. Οι μαθητές, πάντως, φαίνεται ότι αποφάσισαν να επιστρέψουν στα Τμήματα Ξένων Γλωσσών (ισπανικών, γαλλικών, ιταλικών), τάση η οποία είχε επικρατήσει πριν από μερικά χρόνια, αλλά γρήγορα έφυγε από τη… μόδα. Με μικρές απώλειες κατάφεραν να διασωθούν οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, διατηρώντας σε καλά επίπεδα τις βάσεις τους συγκριτικά και με την καταβαράθρωση που υπέστησαν τα υπόλοιπα υψηλόβαθμα τμήματα.
Καλύτερα είναι τα πράγματα για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, όπου κι εκεί σημειώθηκε πτώση των βάσεων. Παρ’ όλα αυτά, ένας σημαντικός αριθμός Τμημάτων ΤΕΙ αύξησε τις βάσεις εισαγωγής του, ενώ αποφεύχθηκε το φαινόμενο που επικράτησε πέρυσι, να εισάγονται υποψήφιοι στην (Τεχνολογική) Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχοντας συγκεντρώσει λιγότερα από 1.000 μόρια. Αντιθέτως, η πλειοψηφία των Τμημάτων ΤΕΙ κυμάνθηκε μεταξύ των 7.000 και 12.000 μονάδων με τα περιφερειακά ιδρύματα να γνωρίζουν άνθηση. Τμήματα δηλαδή που μέχρι πρότινος ήταν αδιάφορα στους μαθητές φέτος βρέθηκαν στο επίκεντρο.
Στροφή της κοινωνίας σε πιο «γήινα» επαγγέλματα
Πρωτοφανή «βουτιά» χιλιάδων μορίων σημείωσαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας, με δύο μόνο σχολές στο σύνολο των 339, από όλα τα Επιστημονικά Πεδία, να «αντέχουν» οριακά πάνω από τις 19.000 μονάδες: το Στρατολογικό Ψυχολόγων Θεσσαλονίκης (19,3) και η Ιατρική Αθηνών (19,08). Συνολικά, 306 σχολές είχαν πτώση στις βάσεις τους, ενώ σε 19 πανεπιστημιακά τμήματα οι υποψήφιοι πέρασαν με βαθμολογία μικρότερη του 10. Η μεγαλύτερη κατρακύλα στα βαθμολογικά όρια πρόσβασης καταγράφηκε στα τμήματα Μηχανικών, ενώ ούτε ένα πολυτεχνικό τμήμα δεν κατάφερε όχι να αυξήσει, αλλά ούτε καν να διατηρήσει τη βάση εισαγωγής του. Οι υποψήφιοι απαξίωσαν και τα παιδαγωγικά τμήματα και τις θετικές επιστήμες γενικότερα (Μαθηματικών, Φυσικών, Χημικών). Αντίθετα, στράφηκαν σε λιγότερο κορεσμένα γνωστικά αντικείμενα, όπως οι μουσικές σπουδές και οι ξένες φιλολογίες (ισπανική, γαλλική, ιταλική) αφήνοντας εκτός των προτιμήσεών τους την «πολυφορεμένη» Αγγλική Φιλολογία.
Στο ύψος των περιστάσεων αλλά με απώλειες στάθηκαν οι σχολές-ναυαρχίδες του πρώτου και τρίτου Επιστημονικού Πεδίου. Νομική και Ιατρική είδαν τις βάσεις τους να μειώνονται κατά 300 έως 500 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, ωστόσο διατήρησαν τα βαθμολογικά τους όρια πάνω από τις 18.000. Απέδειξαν ότι δικαίως κατέχουν τον τίτλο των σχολών-φιλέτων, αφού οι υποψήφιοι δεν τις απαρνούνται για κανέναν λόγο. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, δεν συνέβη με τα πολυτεχνικά τμήματα, τα οποία «έπεσαν απότομα από τον θρόνο τους»: 2.396 μόρια η μεγαλύτερη μείωση, η οποία καταγράφηκε στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Την αίγλη τους φαίνεται ότι έχασαν και τα παιδαγωγικά τμήματα, καθώς οι υποψήφιοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι δεν υπάρχει μέλλον στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού, με τις μηδαμινές προσλήψεις που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας για τα επόμενα χρόνια: η πτώση στις εν λόγω σχολές ξεκινάει από 700 μόρια και διπλασιάζεται στην περιφέρεια. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για τα Τμήματα Μαθηματικών, Φυσικών και Χημικών. Στις περιπτώσεις αυτές, βεβαίως, σημειώνεται το παράδοξο, η πτώση να είναι μεγαλύτερη στα κεντρικά τμήματα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) συγκριτικά με αυτά της περιφέρειας.
Οι φετινές βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποδεικνύουν και κάτι ακόμη: το περιορισμένο ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν πια τα οικονομικά τμήματα αλλά και οι σχολές Πληροφορικής, όσο και αν είχαν περάσει στη συνείδηση των υποψηφίων ως οι πλέον ελπιδοφόρες από πλευράς επαγγελματικής αποκατάστασης. Το γεγονός ότι από αυτά τα τμήματα ούτε ένα δεν κατάφερε να διατηρήσει στα περσινά επίπεδα τις βάσεις του, αλλά, αντιθέτως, υπέστησαν πτώση μεγαλύτερη των 1.500 μονάδων κατά μέσο όρο, πράγμα που αποτελεί απόδειξη ότι οι υποψήφιοι κατατάσσουν τα επαγγέλματα αυτά μεταξύ των κορεσμένων.
Και ενώ οι παραδοσιακά υψηλής ζήτησης σχολές χάνουν από τις βάσεις εισαγωγής τους, τα δυο και μοναδικά Τμήματα Μουσικών Σπουδών εκτόξευσαν τα βαθμολογικά τους όρια: στο συν 5.287 για το Τμήμα της Κέρκυρας και στο συν 3.373 για το αντίστοιχο της Αθήνας. Παρότι πρόκειται για ένα εντυπωσιακό γεγονός, την πρωτιά κρατάει το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης με αύξηση-ρεκόρ ύψους 6.212 μορίων. Αλλά συνολικά τα ξενόγλωσσα Τμήματα Ισπανικών, Γαλλικών και Ιταλικών είχαν θεαματική άνοδο στις βάσεις τους. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις σχολές με τη μεγαλύτερη αύξηση στα βαθμολογικά τους όρια: εκεί ανάμεσα στις δέκα πρώτες, οι πέντε είναι ξενόγλωσσες φιλολογίες.
Ανοδος στις βάσεις των ΤΕΙ
Κόντρα στις προβλέψεις που ήθελαν τα ΤΕΙ να έχουν υποστεί πανωλεθρία στις βάσεις τους, η τεχνολογική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τα πήγε σχετικά καλά, ανεβαίνοντας στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Ετσι, δεν ήταν λίγα τα τεχνολογικά τμήματα που βρέθηκαν πάνω από τη βάση του 10, ενώ τα λιγότερα μόρια συγκεντρώνουν αυτά των Τουριστικών Επαγγελμάτων σε Ρόδο, Κρήτη και Σπέτσες, με 3.368, 4.670 και 6.148 μονάδες, αντιστοίχως. Την υψηλότερη βάση πρόσβασης κατέκτησε το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με 16,2, που διατηρήθηκε στα ίδια ακριβώς βαθμολογικά επίπεδα με πέρυσι.
Η τάση, πάντως, που φάνηκε στα πανεπιστημιακά τμήματα, με τους υποψηφίους να αποστρέφονται μια καριέρα στα επαγγέλματα της Πληροφορικής, του Αυτοματισμού και της Λογιστικής, επικράτησε και στα ΤΕΙ. Για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, τα συγκεκριμένα τμήματα έχασαν έδαφος με απώλειες άνω των 1.500 μορίων, με φωτεινή εξαίρεση το Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που είχε ανοδική πορεία στο συν 1.278. Μακριά από τις προτιμήσεις των νέων βρίσκονται και τα τμήματα Γραφιστικής, που το τελευταίο διάστημα είχαν γνωρίσει άνθηση. Οι μαθητές γύρισαν την πλάτη και στο άλλοτε «μοδάτο» Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης στο ΤΕΙ Αθήνας, που για πολλά έτη είχε εξαιρετικά υψηλό βαθμολογικό όριο, αντάξιο πανεπιστημιακών σχολών υψηλής ζήτησης. Η πιο αισθητή πτώση σημειώθηκε στα Τμήματα Πολιτικών Δομικών Εργων και Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, ξεπερνώντας τις 3.000 μονάδες.
Την ώρα, λοιπόν, που τα δημοφιλή έως τώρα γνωστικά αντικείμενα δεν καταφέρνουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μαθητών, τμήματα όπως αυτά της Φυτικής Παραγωγής και του Αρχιτεκτονικού Τοπίου βγαίνουν μπροστά. Τμήματα τα οποία μέχρι πρότινος αποτελούσαν άγνωστες λέξεις κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, αλλά, ακόμα κι αν κάποιος υποψήφιος τα επέλεγε και εισαγόταν σε αυτά, τις περισσότερες φορές δεν καταλάμβανε τελικά τη θέση. Φαίνεται, όμως, από την εντυπωσιακή άνοδο στις βάσεις τους, της τάξης των 3.500 μορίων και άνω, ότι οι νέοι επιθυμούν να επιστρέψουν μέσα από τις σπουδές τους στην αγροτική ζωή και εργασία. Επιπλέον, επιθυμούν να παραμείνουν στην οικογενειακή στέγη, καθώς πρόκειται για τεχνολογικά τμήματα της επαρχίας.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την πτώση των βάσεων στα κεντρικά ΤΕΙ (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά) και την ελαφρά άνοδο σε αυτά που βρίσκονται σε κάθε σημείο της περιφέρειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η θεαματική αύξηση κατά 5.661 και 4.626 μονάδες, αντιστοίχως, στα Τμήματα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής Καλαμάτας και Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών Δυτικής Μακεδονίας. Και αυτό λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι, σε γενικές γραμμές τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές σπουδές έχουν εγκαταλειφθεί από τους υποψηφίους.
Απίστευτο φιάσκο με τα παιδιά των πολυτέκνων οικογενειών!
Σε γκάφα ολκής υπέπεσε το υπουργείο Παιδείας, με ηθικό αυτουργό τον κ. Γιάννη Πανάρετο, ο οποίος και μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο. Αυτή τη φορά, ο κ. Πανάρετος, με τις διευκολύνσεις που παρείχε στους υποψηφίους που ανήκουν στις κατηγορίες των τρίτεκνων και πολύτεκνων, αντικαθιστώντας τον θεσμό των μετεγγραφών, κατάφερε να προκαλέσει μια χαοτική κατάσταση στις βάσεις εισαγωγής. Ταυτόχρονα, κατάφερε να αδικήσει και να εξοργίσει υποψηφίους, οι οποίοι… δεν σήκωσαν κεφάλι από τα βιβλία για να κερδίσουν μια θέση στη σχολή της προτίμησης τους.
Ετσι, συνέβη το πρωτοφανές στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), για παράδειγμα, να εισάγονται υποψήφιοι της κατηγορίας των τρίτεκνων και πολύτεκνων με 9,7, ενώ η βάση είναι 18,6! Και η λίστα είναι μεγάλη: υποψήφιος της παραπάνω κατηγορίας μπήκε σε τμήμα Φιλολογίας έχοντας συγκεντρώσει βαθμολογία 2,04, ενώ όλοι οι υπόλοιποι «συνάδελφοί» του έπρεπε να πετύχουν 17,55 για να εισαχθούν.
Στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, από τις πλέον περιζήτητες, με βαθμό πρόσβασης 18,95 (δηλαδή, άριστα), υποψήφιος από πολύτεκνη οικογένεια πέρασε με 4,62.
Ακόμη, στο Μαθηματικό Αθηνών, μαθητής ειδικής κατηγορίας χρειάζεται βαθμό 3,1 για να εισαχθεί, ενώ οι συμμαθητές του, που δεν είχαν την τύχη να προέρχονται από μεγάλη οικογένεια, πρέπει να αγγίξουν το 15,7.
Για τις βάσεις δυο ταχυτήτων στην ίδια σχολή (μοναδικό φαινόμενο) που δημιούργησε, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας δεν μπήκε καν στον κόπο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αλλά υπεραμύνθηκε της απόφασής του. Οπως υποστήριξε, «αυτοί (οι υποψήφιοι της κατηγορίας των πολύτεκνων και τρίτεκνων) δεν θα επηρεάσουν ουσιαστικά τη διαδικασία, γιατί είναι ελάχιστοι». Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη πως, αν παρέμενε το σύστημα των μετεγγραφών, «σε πολλές σχολές με μεγάλο αριθμό φοιτητών με χαμηλές βαθμολογίες θα αλλοιωνόταν η φυσιογνωμία του συνόλου». Ο κ. Πανάρετος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις χαμηλές βάσεις, οι οποίες, όπως είπε, «δεν μπορούν να συγκριθούν με τις περσινές, γιατί ήταν αλλά τα θέματα».
Την γκάφα του πρώην υφισταμένου της έσπευσε να συμμαζέψει η υπουργός Παιδείας, κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία φέρεται να δήλωσε ότι θα επανεξεταστεί άμεσα ο νόμος για την εισαγωγή των ειδικών κατηγοριών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Διπλασιάστηκε, μέσα σε έναν χρόνο, ο αριθμός των υποψηφίων (46.000) που έμειναν εκτός
Εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έμειναν περίπου 46.000 υποψήφιοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, καθώς, από τους 123.916 συνολικά μαθητές που υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο, οι 77.893 κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πέρυσι, ο αντίστοιχος αριθμός των υποψηφίων που έμειναν «εκτός» ήταν 21.820, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε τη φετινή χρονιά, κι αυτό γιατί, από τη μια, αυξήθηκε ο μαθητικός πληθυσμός που συμπλήρωσε μηχανογραφικό δελτίο και, από την άλλη, μειώθηκε ο αριθμός των εισακτέων. Την ίδια ώρα, οι κενές θέσεις στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης μειώθηκαν σε 1.568 από 4.108 που ήταν το 2010.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, οι εγγραφές των εισακτέων στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα θα πραγματοποιηθούν από τις 12 έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, τις ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, οι ίδιες οι σχολές θα ορίσουν και θα ανακοινώσουν ξεχωριστά τις ημερομηνίες εγγραφής. Υπενθυμίζεται ότι, για πρώτη φορά φέτος, όλοι οι επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων θα εισαχθούν στο πρώτο εξάμηνο, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις γραμματείες των σχολών τους. Οσον αφορά τους εισακτέους, οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και έχουν αποκτήσει το σχετικό πιστοποιητικό για την πάθησή τους, θα κληθούν, με σχετική εγκύκλιο που θα εκδώσει το υπουργείο Παιδείας, να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο μετά τις 10 Σεπτεμβρίου.
Πτώση σε στρατιωτικές, Αστυνομικές
Ούτε οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές κατάφεραν να γλιτώσουν από την ελεύθερη πτώση των βάσεων εισαγωγής, παρά την αισιοδοξία που υπήρχε ότι θα στέκονταν στο ύψος των περιστάσεων και ότι ενδεχομένως θα σημείωναν και άνοδο. Μπορεί σε σχέση με τη μείωση που είχαν άλλες δημοφιλείς σχολές να βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, σίγουρα όμως οι υποψήφιοι δεν έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στα επαγγέλματα αυτά, που θεωρούνται από τα πιο ασφαλή από πλευράς άμεσης εργασιακής αποκατάστασης. Ο μέσος όρος της πτώσης των βάσεων στην κατηγορία των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών άγγιξε τα 700 μόρια.
Τις πιο ανεπαίσθητες απώλειες είχαν τα Τμήματα Ικάρων, με εξαίρεση αυτό των ιπτάμενων που «βούλιαξε» στα μείον 1.176 μόρια. Αρνητική εντύπωση πάντως προκαλούν οι βάσεις στις Σχολές Ευελπίδων, όπου οι θέσεις των εισακτέων φέτος μειώθηκαν κατά 10% και αναμενόταν να γίνει «σφαγή» για την κατάληψή τους. Κι όμως «έπεσε» κατά 972 μονάδες. Στα Τμήματα Αστυνομικών, 1.578 μόρια έχασε η Σχολή Αστυφυλάκων, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση στην κατηγορία αυτή, και 692 η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία όμως κράτησε τη βάση της σε υψηλά επίπεδα (17,64). Το ενδιαφέρον δεν προσέλκυσε ούτε το Τμήμα Μόνιμων Υπαξιωματικών Στρατού (όπλα), που έκανε «βουτιά» 1.146 μονάδων. Στα μείον 786 μόρια και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με υψηλό βαθμολογικό όριο στο 17,47.
Ανοδος στις Ιερατικές σπουδές
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αδιαπραγμάτευτο γεγονός η ανοδική πορεία των βάσεων στην πλειονότητα των Ιερατικών Σπουδών. Βεβαίως παρέμειναν οριακά λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το βαθμολογικό όριο του 10, ωστόσο είναι μεταξύ των ελάχιστων σχολών που πέτυχαν να αυξήσουν τις βάσεις εισαγωγής τους. Οπως φαίνεται, οι υποψήφιοι αποφάσισαν να στραφούν σε γνωστικά αντικείμενα σχετικά με την Ανώτατη Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και μένει να αποδειχτεί αν πρόκειται για τάση η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια ή για κάτι παροδικό, μιας και οι νέοι απαξιώνουν πλέον τα παραδοσιακά κορεσμένα επαγγέλματα.
Ετσι όλα τα Τμήματα Ιερατικών Σπουδών σε κεντρικές και περιφερειακές πόλεις κατέγραψαν αύξηση στις βάσεις τους: 786 μονάδες πάνω το Τμήμα Ιερατικών Σπουδών Αθήνας και 782 το αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα πιο ψηλά έφτασαν οι εν λόγω σχολές σε Ιωάννινα και Ηράκλειο Κρήτης με θετικό πρόσημο 1.028 και 1.513 μορίων. Το Τμήμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής Ηρακλείου Κρήτης ανέβασε και αυτό τη βάση του κατά 877 μόρια, αλλά τη μεγάλη έκπληξη έκανε η Σχολή Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων Αθήνας, που εκτοξεύτηκε στο συν 1.810. Το ίδιο, πάντως, γνωστικό αντικείμενο στη Θεσσαλονίκη δεν έτυχε τόσο μεγάλης προτίμησης από τους υποψηφίους, καθώς είχε μια ανεπαίσθητη άνοδο που δεν ξεπέρασε τα 100 μόρια.
Για τις Θεολογικές Σχολές, από την άλλη, τα πράγματα δεν είναι εξίσου καλά, αφού και τα δύο τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη «έχασαν» 464 και 723 μονάδες αντίστοιχα. Σε πτώση, που έφτασε τα 514 μόρια, βρέθηκε και το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης.
Στα πιστοποιημένα κολέγια η ζήτηση αυξήθηκε κατά 20%
Περισσότεροι σπουδαστές αναμένεται να καθίσουν στα θρανία των κολεγίων τη νέα ακαδημαϊκή σεζόν, κάνοντας «στροφή» από τα πανεπιστήμια της ελληνικής επαρχίας ή από τα ιδρύματα του εξωτερικού. Με το βλέμμα στα πτυχία των ξένων πανεπιστημίων που συνεργάζονται με τα ελληνικά κολέγια, η ζήτηση είναι ήδη αυξημένη κατά 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων. Ο πρόεδρος κ. Κωσταντίνος Καρκανιάς αποδίδει την «πέραση» των κολεγίων τόσο «στην αυξανόμενη αποδοχή της κοινωνίας ότι προσφέρουν αναγνωρισμένες πανεπιστημιακές σπουδές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων» όσο και στη δυσκολία των οικογενειών να στείλουν τα παιδιά τους «έξω», είτε στην επαρχία είτε εκτός συνόρων. Εν μέσω κρίσης, ο ΣΕΚ αναφέρει ότι τα κολέγια «πάγωσαν» τα δίδακτρα, ενώ ορισμένα προσφέρουν επιπλέον διευκολύνσεις (υποτροφίες κ.ά.).
Στο μεταξύ, μετά τη νομοθετική αλλαγή (νόμος 3978 άρθρο 112) για τη δυνατότητα αναβολής στράτευσης στους σπουδαστές των κολεγίων που παρακολουθούν ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά προγράμματα, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους φοιτητές ελληνικών και ξένων πανεπιστήμιων, αναμένονται, όπως λέει ο κ. Καρκανιάς, και άλλες διορθωτικές «ενέσεις» από το υπουργείο Παιδείας στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των κολεγίων.
Σήμερα υπάρχουν 35 αδειοδοτημένα κολέγια, μερικά από τα οποία είναι παραρτήματα σε άλλες πόλεις από αυτές της κύριας έδρας τους. «Από τις άδειες αυτές, οι περισσότερες αφορούν συνεργασίες με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ενώ υπάρχουν κάποιες που αφορούν συνεργασίες με αμερικανικούς πανεπιστημιακούς οργανισμούς και μία ένα Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης που δεν συνεργάζεται με κανένα πανεπιστήμιο». Ο κ. Καρκανιάς πάντως βλέπει… καθυστέρηση του αρμόδιου συμβουλίου (Συμβούλια Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων – ΣΑΕΠ) στον ρυθμό εξυπηρέτησης των αιτήσεων. «Γι’ αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να περιληφθεί στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο η άμεση αλλαγή του νόμου περί ΔΟΑΤΑΠ, έτσι ώστε οι απόφοιτοι των κολεγίων με ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά πτυχία να έχουν την ίδια αναγνώριση στην Ελλάδα με τους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστήμιων».
Σπηλιωτόπουλος: Δύσκολη χρονιά, με λάθη στην οργάνωση
Καλή σταδιοδρομία στους επιτυχόντες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων ευχήθηκε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., ενώ υπενθύμισε σε όσους μαθητές δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ ότι «θα έχουν πολλές ευκαιρίες να υλοποιήσουν τις επιδιώξεις τους στο μέλλον». Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε λόγο για μια δύσκολη χρονιά, η οποία οφείλεται «στα λάθη, στις παλινωδίες και τις αστοχίες που υπήρξαν κατά την οργάνωση και διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων». Αλλωστε, όπως τόνισε, όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογικές επιδόσεις και «να κλονιστεί η αξιοπιστία του εξεταστικού συστήματος». Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επέρριψε σαφείς ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τα «παρατράγουδα» που κυριάρχησαν στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων και είχε ως συνέπεια μόλις ένας στους έξι υποψηφίους να περάσει στη σχολή της προτίμησής του.
Την ίδια ώρα, πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε ανάμεσα στην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και στον ΣΥΝ με αφορμή τις βάσεις εισαγωγής. Ο ΣΥΝ επανέφερε το ζήτημα του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο «θεσμοθετεί ένα κατ’ επίφαση δωρεάν πανεπιστήμιο». Στην ανακοίνωσή της, η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι οι μελλοντικοί φοιτητές θα εισαχθούν σε εντελώς διαφορετικές σχολές, όπου «θα πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα και να αγοράζουν τα συγγράμματα».
Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Παιδείας, το οποίο κατηγόρησε τον ΣΥΝ για «ασύστολα ψεύδη και προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» με σκοπό να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα έντασης στην κοινωνία. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιβολής διδάκτρων ή πληρωμής συγγραμμάτων και καταλόγισε το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ανώτατη Εκπαίδευση σε «νοοτροπίες και πρακτικές που υπερασπίζεται ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος».
Εύη Πανταζοπούλου