Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την απόφαση Ερντογάν να επιστρέψει την περιουσία των μειονοτήτων και ο Γ. Παπανδρέου τού τηλεφωνεί για να τον… ευχαριστήσει, ο υπουργός Εξωτερικών της «φίλης και συμμάχου» χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τους οδηγεί σε απότομη προσγείωση και ρίχνει την πισώπλατη μαχαιριά του, αποκαλύπτοντας τα πραγματικά σχέδια της Αγκυρας, όπως από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει η «δημοκρατία».
«Ελπίζουμε πως αυτά τα σημαντικά βήματα θα αποτελέσουν παράδειγμα και για τις άλλες χώρες. Θα αποτελούσε ωραίο παράδειγμα η επιστροφή των ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων που πέρασαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ειδικότερα στα Βαλκάνια, με πρώτη την Ελλάδα, στους εκεί ομογενείς μας που είναι υπήκοοί τους» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, λίγες μόνον ημέρες μετά και την ανακάλυψη από τον βουλευτή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη για την ύπαρξη δήθεν τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα.
Επιπλέον, μία ακόμη ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης αναδεικνύεται από τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή Βακουφίων, Αντνάν Ερτέμ, στην εφημερίδα «Σαμπάχ». Σύμφωνα με αυτές, για τα ακίνητα που έχουν πουληθεί σε τρίτα πρόσωπα θα καταβληθεί αποζημίωση βάσει της αντικειμενικής αξίας. «Με τη νέα εφαρμογή το κράτος θα βγει κερδισμένο. Η αντικειμενική αξία που θα καταβληθεί είναι σε ποσοστό το 1/5 των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονταν λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» αποκάλυψε ο κ. Ερτέμ, κάτι που πρώτη έγραψε, χτες, η «δ».
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ακινήτων της ελληνικής μειονότητας, ο κ. Ερτέμ είπε πως στην πρώτη φάση θα επιστραφούν 370 ακίνητα και ότι το 2008 είχαν γίνει 1.410 αιτήσεις για επιστροφή, αλλά τότε εγκρίθηκαν μόνο 181. Κατά την εφημερίδα «Βατάν», τα ακίνητα που ανήκουν στους Ρωμιούς της Πόλης είναι πάνω από 1.000 και η αξία τους ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.
Εν τω μεταξύ, «θετικό βήμα σε έναν μακρύ δρόμο» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για επιστροφή των περιουσιών των μειονοτήτων και των ευαγών μειονοτικών ιδρυμάτων και παρατήρησε ότι πρέπει να αξιολογηθεί από τις εφαρμοστικές της διατάξεις και τα αποτελέσματα που θα φέρει, μένοντας έτσι στη γραμμή που χάραξε ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη Δευτέρα με τον κ. Ερντογάν.
Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Βατάν», το οποίο φέρει τον κ. Νταβούτογλου να θέτει θέμα αμοιβαιότητας όσον αφορά την επιστροφή ευαγών μειονοτικών ιδρυμάτων, ο κ. Δελαβέκουρας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει θέμα αμοιβαιότητας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν συζητά με τρίτες χώρες ζητήματα που αφορούν τους πολίτες της.