Βρετανία: Δύσκολοι καιροί για όσους είναι πτυχιούχοι!

Πετούν ψηλά στον αέρα «τα καπέλα της αποφοίτησης», φορώντας τη σκουρόχρωμη τήβεννο. Είναι οι νέοι πτυχιούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου, γεμάτοι όνειρα και ιδέες. Κι όμως, διανύουν την ευρωπαϊκή περίοδο της απόλυτης αποδόμησης της πανεπιστημιακής μόρφωσης. Περισσότεροι από το ένα τέταρτο εξ αυτών παραμένουν δίχως εργασία πλήρους απασχόλησης, τριάμισι χρόνια αφότου άφησαν το πανεπιστημιακό ίδρυμα, ενώ περίπου 115.000 νέοι που αποφοίτησαν το 2007 βρίσκονται στην ανεργία με κάποια διαλείμματα «εργασιών μερικής απασχόλησης» που δεν αντιστοιχούν στα προσόντα τους. Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν έπειτα από έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας Ανώτατης Εκπαίδευσης (HESA).

Τα σοκαριστικά συμπεράσματα για τη «νέα τάξη πραγμάτων στον εργασιακό κόσμο» αναμένεται να πυροδοτήσουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αξία απόκτησης ενός τίτλου σπουδών – διαδικασία η οποία, εξαιτίας των υψηλών διδάκτρων, αντιστοιχεί, μεταξύ άλλων, και σε σημαντική οικονομική επένδυση. Οσο για το βρετανικό παράδοξο εν μέσω οικονομικής κρίσης, από τον επόμενο χρόνο τα δίδακτρα αυξάνονται από 3.290 σε 9.000 λίρες.

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα που διαδέχτηκε εκείνη της HESA, ένας στους πέντε αποφοίτους έχει μικρότερες οικονομικές απολαβές από έναν εργαζόμενο, κάτοχο απολυτηρίου λυκείου, ενώ οι νέοι άνεργοι έως 24 ετών έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Ο Λίαμ Μπερνς, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ρισκάρει να «βλάψει μια γενιά νέων ανθρώπων». Διακύβευμα; Απαξίωση γνώσης και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, χαμηλή αυτοεκτίμηση των αλλοτινών φιλόδοξων νέων και παραίτηση.

«Η εγκαθίδρυση μιας γενιάς οκνηρίας με χαμηλή αυτοεκτίμηση αποτελεί κοινωνική προσβολή» είχε δηλώσει λίγο παλαιότερα ένας πανεπιστημιακός του Cambridge, αναφερόμενος στους ανέργους της Βρετανίας που θεωρούνταν «κοινωνικό σαράκι».

Οι νέοι πτυχιούχοι όμως δεν ανήκουν σε αυτή τη γενιά των Βρετανών ανέργων-τεμπέληδων χρηστών κοινωνικών επιδομάτων, δεδομένου πως, παρά τη σταδιακή κατάρρευση του βρετανικού παραδοσιακού διχτυού ασφαλείας, εκείνοι παρουσιάζονται να έχουν όχι μόνο φιλοδοξίες αλλά και «μεγάλες προσδοκίες» . Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι νέοι στο λυκόφως της εφηβείας τους προσδοκούν πως θα ξεκινήσουν την επαγγελματική τους καριέρα με 18.000 ευρώ ετησίως, ενώ μέχρι το 25ο έτος ζωής ελπίζουν πως θα κερδίζουν 40.000 ευρώ.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img