Ασυνήθιστη κινητικότητα επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στο δεύτερο υπόγειο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η έναρξη, την 1η Οκτωβρίου, των ερευνών για την εξεύρεση υδρογοναθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, οι απειλές της Τουρκίας ακόμη και για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης για να αποτρέψει αυτές τις έρευνες, αλλά και η διατάραξη των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, που δημιουργεί νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή, προβληματίζουν έντονα τους επιτελείς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι είναι έτοιμοι για όλα, όπως λένε…
Ενα επιπλέον στοιχείο που ανησυχεί τους αξιωματούχους του «Πενταγώνου» είναι οι προγραμματισμένες αεροναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας σε τόπο και χρόνο πολύ κοντά στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Μόλις την περασμένη Πέμπτη η «δημοκρατία» αποκάλυπτε τους έντονους προβληματισμούς και την ανησυχία που επικρατούν στους στρατιωτικούς κύκλους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας από τις κινήσεις της Τουρκίας.
Στο πλαίσιο αυτό των ανησυχιών φαίνεται ότι εντάσσονται οι πρόσφατες επισκέψεις τόσο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πτεράρχου Γιάννη Γιάγκου στους πεζοναύτες και στην 111η Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο όσο και του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστρατήγου Φραγκούλη Φράγκου στην Περιοχή Ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ (Ρόδος), όπου ενημερώθηκαν για θέματα προσωπικού και επιχειρησιακού τομέα, και έδωσαν κατευθύνσεις και οδηγίες στους διοικητές και στο προσωπικό των μονάδων. Σε αυτές τις επισκέψεις πρέπει να προστεθεί και αυτή του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Δημήτρη Ελευσινιώτη στο Αρχηγείο Στόλου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται και επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτεράρχου Βασίλη Κλόκοζα είτε στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας είτε στην προκεχωρημένη αεροπορική βάση.
Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν στο ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση «θερμού επεισοδίου» που τυχόν επιχειρηθεί να προκληθεί από την Τουρκία σε οποιοδήποτε σημείο του ελλαδικού χώρου, εν όψει της έναρξης ερευνών για φυσικό αέριο εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου στα σύνορα με το Ισραήλ. Στην Αθήνα δηλαδή φοβούνται ότι, επειδή η Τουρκία δεν θα τολμήσει να πειράξει την πλατφόρμα της γεώτρησης, θα επιχειρήσει να σηκώσει την ένταση και να τη μετατρέψει σε «θερμή κρίση» στην Κύπρο, όπως σαφώς δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο Μπαγίς, ή ακόμα και στο Αιγαίο.
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «δημοκρατία», οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, η οποία, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα αυξάνεται για την αντιμετώπιση της όποιας τουρκικής πρόκλησης. Ηδη, το σύνολο των φρεγατών, των υποβρυχίων, συμπεριλαμβανομένου του «Παπανικολή», και των πυραυλακάτων Super Vita έχουν λάβει συγκεκριμένες επιχειρησιακές εντολές, ενώ σε ετοιμότητα είναι τόσο οι επάκτιες συστοιχίες Exocet όσο φυσικά και τα μαχητικά αεροσκάφη.
Πολεμικό το κλίμα στις σχέσεις Αγκυρας – Τελ Αβίβ με νέες απειλές που εκτόξευσε ο Νταβούτογλου
Νέα όξυνση σημειώνεται στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, με δηλώσεις Νταβούτογλου, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, αναφορικά με τις έρευνες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ), με την προστασία των Ισραηλινών και τις περί του αντιθέτου απειλές των Τούρκων, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ερωτηθείς (σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής») σχετικώς περί του αν αυτός, όταν γίνει πρωθυπουργός, θα προχωρήσει σε μονομερή κήρυξή της, δήλωσε: «Ναι, το γρηγορότερο δυνατό» .
Σχετικά με τις γνωστές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ε. Μπαγίς (περί ύπαρξης τουρκικού στόλου για όσους δεν πειθαρχήσουν στα κελεύσματα της Αγκυρας), ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, στη δήλωσή του μεταξύ άλλων τόνισε ότι «για το θέμα του αυτονόητου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί. Αλλος σχολιασμός, ειδικά για τα λεγόμενα του κ. Μπαγίς, δεν αξίζει», ενώ στη Λευκωσία, ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Χριστόφια, Χρίστος Χριστοφίδης, χαρακτήρισε ως εντελώς απαράδεκτες τις τουρκικές απειλές, οι οποίες αποτελούν πρόκληση για ΟΗΕ και Ε.Ε., «που πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια έναντι των απειλών αυτών», όπως τόνισε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη «στρατηγικής προτεραιότητας») επίσκεψη στο Ισραήλ, τόνισε για τις δηλώσεις Μπαγίς (εφημερίδα «Real News») ότι «ωριμάζουν οι συνθήκες για να προχωρήσει η τουρκική ηγεσία στην υπογραφή και κύρωση της διεθνούς σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας, όπως είναι η υποχρέωσή της έναντι της Ε.Ε.».
Στο μεταξύ, για να περιπλέξει την κατάσταση στην περιοχή, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, εκτόξευσε νέες απειλές εναντίον του Ισραήλ, αναφορικά με το περιεχόμενο της έκθεσης του ΟΗΕ για το συμβάν στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά». «Η υπόθεσή μας είναι το να είσαι κράτος και να υποστηρίζεις τους πολίτες σου. Για πρώτη φορά πολίτες μας σφάχτηκαν από τακτικό στρατό. Δεν είναι δυνατόν να μην αντιδρούμε και να δεχόμαστε διάφορες φόρμουλες. Η διαφορά δεν είναι μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας. Η διαφωνία μας είναι ανάμεσα στο Ισραήλ και το διεθνές δίκαιο, η διεθνής συνείδηση», περιφρονώντας όμως τις περιπτώσεις όπου η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο ενσυνείδητα και χωρίς να το λογαριάζει.
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης