Απολύσεις, μειώσεις μισθών στο Δημόσιο (αλλά μετά τη ΔΕΘ)

Να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα επιχείρησε άλλη μια φορά χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Με μια ανακοίνωση-μνημείο «κωλοτούμπας» και εκλεπτυσμένης ανακρίβειας επιβεβαίωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι έρχονται πολύ σκληρά πρόσθετα μέτρα, όπως μαζικές -μέσω εργασιακής εφεδρείας- απολύσεις στο Δημόσιο, και ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο «πολιτικής» διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας για να αποφευχθούν αυτές, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί μόλις την Παρασκευή.

Ουσιαστικά ο κυβερνητικός σχεδιασμός θέτει ως πρώτη προτεραιότητα να περάσει ο σκόπελος της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) με τις λιγότερες δυνατές εντάσεις. Αμέσως μετά όμως, με την τρόικα να επιστρέφει, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει σκληρά μέτρα, που θα περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών (ενιαίο μισθολόγιο) και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε άλλη μια φορά ανεπιτυχώς να πείσει ότι η αποχώρηση της τρόικας ήταν προγραμματισμένη και όχι αποτέλεσμα διαφωνίας με την κυβέρνηση. Και όλα αυτά, ενώ ακόμη και ο διεθνής Τύπος αναφέρει ότι η τρόικα αποχώρησε επειδή η Ελλάδα αρνείται να λάβει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ.

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσπαθεί να «κρυφτεί» πίσω από τις λέξεις και ακόμη μια φορά να διαχειριστεί επικοινωνιακά τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η ασκούμενη οικονομική πολιτική. Ενώ, λοιπόν, έως τώρα το οικονομικό επιτελείο έριχνε το «ανάθεμα» για τη μη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και για την τεράστια μαύρη τρύπα, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, που έχει ο Προϋπολογισμός του 2011 στη βαθύτερη ύφεση, μόλις χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποβάθμισε το θέμα της ύφεσης. «Ανεξάρτητα, όμως, από την ύφεση, υπάρχουν τα ήδη ψηφισμένα και ισχύοντα μέτρα, που πρέπει να εφαρμοστούν, και πολλά διαρθρωτικά ζητήματα, στα οποία οφείλουμε ως χώρα να δείξουμε καλύτερα αποτελέσματα» τονίζει χαρακτηριστικά. Επιβεβαιώνει, συνεπώς, ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο θα γίνουν, όπως και το ενιαίο μισθολόγιο, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι καταργήσεις φορέων, ενώ ταυτόχρονα παραδέχεται ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει και γι’ αυτό όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν με «πιο γρήγορο και αποφασιστικό τρόπο».

Ο υπουργός Οικονομικών επικαλείται τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής για να καθησυχάσει τους πολίτες. Πώς όμως να το καταφέρει αυτό όταν μέσα σε δύο ημέρες αυτοαναιρείται; Την περασμένη Παρασκευή έκανε λόγο για «θέματα που είναι βαθύτατα πολιτικά» και όχι τεχνικά, ενώ χθες στην ανακοίνωσή του καταλήγει ότι «όλα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν «ως πολιτικά ζητήματα παλαιού τύπου» και ότι «όποιος επενδύει πολιτικά στην προσδοκία τού να ανακύπτουν προβλήματα δεν έχει αίσθηση κινδύνου και συνείδηση εθνικής ευθύνης». Προφανώς ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σε πολιτικό και επικοινωνιακό αδιέξοδο καθώς, ενώ έχει υποσχεθεί στην τρόικα να προωθήσει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα, γνωρίζει καλά ότι αυτά θα έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος, τόσο για την κυβερνητική παράταξη όσο και για το πολιτικό μέλλον του ιδίου.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι έχει «τάξει» ο κ. Βενιζέλος στην τρόικα για να την καθησυχάσει, ώστε να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις αμέσως μετά τη ΔΕΘ:

1. Απολύσεις στο Δημόσιο: Ο υπουργός Οικονομικών, για πρώτη φορά, αναφερόμενος στην «εργασιακή εφεδρεία» τόνισε ότι «δεν περιορίζεται στους αναδιαρθρούμενους φορείς, δηλαδή στους φορείς που συγχωνεύονται, κλείνουν ή συρρικνώνονται, αλλά γενικότερα στη γενική κυβέρνηση και στις παρυφές του στενού δημόσιου τομέα». Ανοίγοντας λοιπόν τη δεξαμενή επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που «θα δουν την πόρτα της εξόδου», γεγονός που επισήμανε με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ. Ουσιαστικά η τρόικα επιθυμεί μείωση δαπανών με απολύσεις έως και 50.000 υπαλλήλων, και το οικονομικό επιτελείο δείχνει να συναινεί.

2. Ενιαίο μισθολόγιο: Μόνο το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν αφορά μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά επεκτείνεται και στους φορείς της γενικής κυβέρνησης και στις ΔΕΚΟ» είναι αρκετό για να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Η νέα μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα θα είναι γενικευμένη και θα πρέπει να προκύψει εντός του ερχόμενου διμήνου, για να πειστεί η τρόικα ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα προχωρούν.

3. Ιδιωτικοποιήσεις: Το ξεπούλημα των «φιλέτων» της χώρας, αν και εξαγγέλθηκε και θεσμοθετήθηκε με τον απαραίτητο εφαρμοστικό νόμο προ διμήνου, εντούτοις παραμένει μόνο στα χαρτιά. Χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ έως τα τέλη του μήνα και 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Ως τώρα έχουν εισπραχθεί μόλις 391.000.000 ευρώ από την πώληση ενός μέρους του ΟΤΕ.

4. Αμεσο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Στροφή 180 μοιρών για το δώρο σε εφοριακούς και τελωνειακούς

Αναδίπλωση ή, καλύτερα, στροφή 180 μοιρών αναγκάζεται να κάνει η κυβέρνηση ύστερα από απαίτηση της τρόικας στο θέμα της «προσωπικής διαφοράς» που επινόησε, έτσι ώστε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων (εφοριακοί, τελωνειακοί) να μην υποστούν τις απώλειες που θα επιφέρει το ενιαίο μισθολόγιο…

«Αυτοί θα έχουν τον βασικό μισθό με το νέο μισθολόγιο, που θα είναι ο νέος βασικός μισθός, ένα τμήμα των επιδομάτων, και βεβαίως αν υπάρχει διαφορά σε σχέση με το νέο πλαφόν μπορούμε να δούμε αν θα διατηρήσουν ένα ακόμη ποσό ως προσωπική διαφορά. Οχι ως ποσόν που ανταποκρίνεται σε αποδοχές εργαζομένου στη συγκεκριμένη οργανική θέση, ως προσωπική διαφορά, αυτό το ποσό δεν έχει προσδιοριστεί ποιο θα είναι, προκειμένου να μεταβούν ομαλά στο νέο μισθολόγιο» ανέφερε χαρακτηριστικά (μιλώντας το Σάββατο στο Mega) ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το ζήτημα της «προσωπικής διαφοράς».

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να αλλάζει αντίστροφα τα σχέδια της κυβέρνησης για νέο και όχι ενιαίο μισθολόγιο. Και αυτό γιατί η μυστική συμφωνία της κυβέρνησης με τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς, που πρώτη αποκάλυψε η «δημοκρατία» (22 Αυγούστου), έκανε έξαλλους τους αξιωματούχους της τρόικας, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η κυβέρνηση αναφορικά με την πορεία του νέου, ενιαίου μισθολογίου τούς εμπαίζει.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναζητούνται ευρύτερες αλλαγές στους σχεδιασμούς για το νέο μισθολόγιο. Ως σήμερα η κυβέρνηση με την επιλογή της ήπιας προσαρμογής των μισθών στα νέα δεδομένα του ενιαίου μισθολογίου επιδίωκε να μη δημιουργήσει νέα κοινωνικά μέτωπα με τους δημοσίους υπαλλήλους.

Τα «μυστικά» του νέου μισθολογίου, που έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία», περιλάμβαναν ως σήμερα τις παρακάτω ρυθμίσεις:

1. Θα καταργηθούν όλα τα επιδόματα και θα παραμείνουν μόνο πέντε (οικογενειακό, παραμεθόριων περιοχών, ειδικών συνθηκών εργασίας, επίδομα παραγωγικότητας και σπουδών).

2. Ολοι οι υπάλληλοι που λαμβάνουν ειδικά επιδόματα θα αποκτήσουν έναν κωδικό στη μισθοδοσία τους, που θα ονομάζεται «προσωπική διαφορά».

3. Για τους υπαλλήλους που λαμβάνουν υψηλά ειδικά επιδόματα (εφοριακοί, τελωνειακοί, υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών) θα τεθεί ανώτατο πλαφόν «προσωπικής διαφοράς», το οποίο θα είναι μικρότερο από το σύνολο των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα.

4. Θα εφαρμοστεί για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων το μοντέλο που προτάθηκε στους εφοριακούς. Δηλαδή θα διατηρήσουν το σύνολο των αποδοχών τους και στο μέλλον οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς που θα πραγματοποιηθούν θα αφαιρούνται από το ποσόν της «προσωπικής διαφοράς». Ετσι το σύνολο των αποδοχών θα παραμείνει αμετάβλητο.

5. Σε βάθος επταετίας και με την ωρίμανση του ενιαίου μισθολογίου προβλέπεται ότι θα έχει επιτευχθεί η εξίσωση των βασικών μισθών για υπαλλήλους ίδιων προσόντων σε όλο το Δημόσιο.

Ολα αυτά, όμως, ως την περασμένη Παρασκευή.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


Κάνουν 4000 προσλήψεις σε υπηρεσίες των δήμων

Την ώρα που η τρόικα ζητούσε από την κυβέρνηση την άμεση μείωση του δημόσιου τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει και αντίστοιχη μείωση στο μισθολογικό κόστος των δημόσιων δαπανών, το υπουργείο Εσωτερικών έστελνε ένα «πακέτο» 4.000 προσλήψεων για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων (καθαριότητα κ.λπ.) προς έγκριση από την αρμόδια τριμελή επιτροπή· προσλήψεις που δεν είναι ανεξάρτητες από το ότι η προοπτική των πρόωρων εκλογών φαντάζει περισσότερο κοντά από ποτέ.

Αν και τα αιτήματα αυτά τα έστειλαν οι ίδιοι οι δήμοι προκειμένου να προσλάβουν προσωπικό ορισμένου χρόνου για απασχόληση οκτώ μηνών, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, εντούτοις η κίνηση αυτή εξόργισε τους αξιωματούχους της τρόικας, οι οποίοι, όταν το πληροφορήθηκαν, είπαν στον υπουργό Οικονομικών τη φράση «ως εδώ η κοροϊδία».

Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι συμβάσεις για τις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα δεν υπόκεινται στον περιορισμό για μείωση κατά 50% των συμβασιούχων σε σχέση με το 2010, όποιος δήμος έχει ελλείψεις στους τομείς αυτούς μπορεί να προσλάβει εποχικούς εργαζομένους.

Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών σχολίαζαν ότι τη διαδικασία αυτή θα μπορούσε να ακολουθήσει και ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στις υπηρεσίες καθαριότητας που δημιουργούνται με τη λήξη των συμβάσεων δεκάδων εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, έχει διευκρινιστεί από πλευράς υπουργείου ότι δεν είναι δυνατή η τριετής παράταση των συμβάσεων όλων όσοι ήδη απασχολούνται στον δήμο, όπως ζητήθηκε από τη δημοτική αρχή, με τη σύμφωνη γνώμη της μείζονος αντιπολίτευσης, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει διακριτική μεταχείριση έναντι άλλων δήμων και εφόσον υπάρχει λύση ώστε να λειτουργούν ομαλά οι υπηρεσίες στην Αθήνα.

Μ.Β.Λ.


«Τρελά» λεφτά για τα «golden boys» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Ανθρακας αποδεικνύεται στην πράξη ο… θησαυρός του Γιάννη Ραγκούση, που ως υπουργός Εσωτερικών διαφήμιζε τη μείωση των δημοτικών επιχειρήσεων με τον Καλλικράτη από 6.000 σε 2.000. Την ίδια στιγμή, όμως, προφανώς για μικροκομματικούς λόγους, δεν φρόντισε να αγγίξει τους υψηλότατους μισθούς που απολαμβάνουν εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, υπάλληλοι των δημοτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, χτες, στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας, τα «golden boys» ζουν και βασιλεύουν στις δημοτικές επιχειρήσεις και παίρνουν, ακόμη και σε δήμους που βρίσκονται στο «κόκκινο» ή στο «πορτοκαλί», σε χρεοκοπία ή στα όρια της χρεοκοπίας δηλαδή, «golden» μισθούς.

Από τους 325 δήμους της χώρας, σχετικά στοιχεία έστειλαν οι 165 και -σύμφωνα με τις πληροφορίες- οι ΟΤΑ που δεν συμμορφώθηκαν με τις εντολές του υπουργείου θα υποστούν κυρώσεις. Το δε υπουργείο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιβάλει πλαφόν στις αμοιβές των δημοτικών υπαλλήλων, ανάλογο με αυτό που είχε τεθεί παλαιότερα στις ΔΕΚΟ (4.000 ευρώ μεικτά τον μήνα).

Σύμφωνα με το υπουργείο, ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων έχει:

– Ανω του 60% των υπαλλήλων του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ).

– Ανω του 53% των υπαλλήλων του κλάδου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).

– Ανω του 55% των υπαλλήλων του κλάδου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

– Ανω του 62% των υπαλλήλων του κλάδου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ).

Το top ten των αμοιβών

Ενδεικτικά της παντελούς απουσίας ελέγχου είναι ότι στον «κόκκινο» από πλευράς χρεών Δήμο Ρόδου εργάτης αμείβεται με 56.703,89 ευρώ τον χρόνο (ακαθάριστες αποδοχές), ενώ ο επίσης «κόκκινος» Δήμος Κοζάνης αμείβει εργάτη με 43.088,65 ευρώ. Ακόμη, στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας «πορτοκαλής» δήμος δίνει σε μηχανολόγο μηχανικό 83.767,13 ευρώ, σε πολιτικό μηχανικό 75.843,44 ευρώ και σε ηλεκτροτεχνίτη 61.092,25 ευρώ, στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων «πορτοκαλής» δήμος δίνει σε πολιτικό μηχανικό 80.719,16 ευρώ και σε καλλιτεχνικό διευθυντή 53.322 ευρώ, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας «πορτοκαλής» δήμος μισθοδοτεί γενικό διευθυντή με 78.947,70 ευρώ.

Σύμφωνα, πάντως, με τους γνωρίζοντες, η υπόθεση έχει και εσωκομματικά χαρακτηριστικά, καθώς τα στοιχεία αυτά συμβάλλουν στην αποδόμηση του κ. Ραγκούση. Εσωκομματικοί φίλοι του υπουργού Υποδομών θεωρούν πάντως ότι η κίνηση του κ. Ρόβλια είναι αφενός «εκδικητική», διότι ο νυν υφυπουργός τού χρεώνει την αποπομπή από την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2009, όταν δημοσιοποιήθηκε λίστα του διευθυντή του Γραφείου με αιτήματα για ρουσφέτια, και αφετέρου ότι δεν είναι ανεξάρτητη από την κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ρέππα – Ραγκούση.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


Ποιοι δεν έστειλαν οικονομικά στοιχεία

Οι δήμοι που δεν απέστειλαν καθόλου στοιχεία είναι: Αγίου Ευστρατίου, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αγράφων, Ακτίου – Βόνιτσας, Αλμυρού, Αμάριου, Αμοργού, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Ανδρου, Αντιπάρου, Αργιθέας, Αριστοτέλη, Αρριανών, Αρταίων, Βέλου – Βόχας, Βισαλτίας, Βορείων Τζουμέρκων, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Γαύδου, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Γορτυνίας, Δέλτα, Δελφών, Διονύσου, Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας, Δυτικής Αχαΐας, Ελευσίνας, Εορδαίας, Ερυμάνθου, Ευρώτα, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Ζωγράφου, Θάσου, Θερμαϊκού, Θέρμου, Ιάσμου, Ιητών, Ιθάκης, Ιστιαίας – Αιδηψού, Καισαριανής, Καντάνου – Σέλινου, Καρπενησίου, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κηφισιάς, Κιμώλου, Κόνιτσας, Κορυδαλλού, Κύμης – Αλιβερίου, Κω, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας, Μεγίστης, Μετσόβου, Μυκόνου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Ναυπλιέων, Νέας Σμύρνης, Νέστου, Νικολάου Σκουφά, Νότιας Κυνουρίας, Νοτίου Πηλίου, Παλαιού Φαλήρου, Παλλήνης, Παξών, Παπάγου – Χολαργού, Πάργας, Περάματος, Περιστερίου, Πύλης, Πύργου, Πωγωνίου, Ραφήνας – Πικερμίου, Ρήγα Φεραίου, Σαλαμίνας, Σερβίων – Βελβεντού, Σερίφου, Σίφνου, Σκιάθου, Σκύρου, Στυλίδας, Σύμης, Τανάγρας, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνας, Φλώρινας, Φυλής, Χαλκηδόνας, Χάλκης, Χίου, Ωραιοκάστρου, Ωρωπού.

{{-PCOUNT-}}46{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img