Ο κ. Μιχελάκης στη δήλωσή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Παπανδρέου λησμόνησε πως κυβερνά εδώ και δυο χρόνια την Ελλάδα. Μίλησε για τον διεθνή σοσιαλισμό αλλά δεν είπε τίποτα για τη βαρβαρότητα της πολιτικής του. Αναγνώρισε το οικονομικό αδιέξοδο, αλλά δεν είπε τίποτα για τη δική του πολιτική που διέλυσε την οικονομία και την κοινωνία. Ανέπτυξε στόχους που πρέπει να έχουν η Ευρώπη και ο Κόσμος, αλλά δεν είπε τίποτα για την κυβέρνησή του που έπεσε έξω σε όλους τους στόχους της για την Ελλάδα. Σε τόσες κρίσιμες ώρες ο κ. Παπανδρέου δυστυχώς ζει σε άλλη πλανητική διάσταση, χωρίς να έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα».
Αντιδράσεις προκάλεσε η ομιλία του πρωθυπουργού και στα άλλα κόμματα. Σχολιάζοντας το ΚΚΕ την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου, επισήμανε:
«Τα λαϊκά στρώματα που πίστεψαν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν διαφορετικό από τη Ν.Δ. πρέπει να κατανοήσουν ότι η άγρια πολιτική του κατά του λαού δεν οφείλεται στο ότι δεν εφαρμόζει τις εξαγγελίες και το πρόγραμμά του, αλλά στο ότι τις εφαρμόζει».
«Κάποτε μέσα στο ΠΑΣΟΚ φώναζαν “σήκω, Ανδρέα, να τους δεις”. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ποια απογοήτευση θα αισθανόταν σήμερα ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ από τους κληρονόμους του» ήταν το σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ, που ζήτησε εκλογές με απλή αναλογική.
«Ο λαός, στις πλατείες και στους δρόμους, με σταθμό τη διαδήλωση στη ΔΕΘ, θα δείξει στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του ότι τα παραμύθια τελείωσαν» πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά εκτιμά ότι η ομιλία του πρωθυπουργού θα μπορούσε να είχε γίνει το 2005, το 2006, το 2007. «Οχι το 2011 και σίγουρα όχι στην Ελλάδα της φτώχειας, της ανεργίας, της ύφεσης».
«Η Ελλάδα οδηγείται στην καταστροφή, η κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη και ο πρωθυπουργός μιλάει ως εξωτερικός παρατηρητής για την κατάσταση της χώρας» τόνισε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δ. Ζαφειριάδης.