Τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών επιχείρησε να βάλει, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο, ενώ σε μία προσπάθεια να κατευνάσει το κομματικό του ακροατήριο, που θεωρούσε «παρωδία» τη διαδικασία, προανήγγειλε τη σύγκληση Συνεδρίου του κόμματος την άνοιξη του 2012.
«Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013» είπε, προσδιορίζοντας για το ίδιο διάστημα τη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος -της οποίας θα έχει προηγηθεί δημοψήφισμα-, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έως τότε η Ελλάδα θα βγαίνει από την κρίση, αλλά και θα έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές. Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Παπανδρέου θέλησε να δείξει ότι «δεν θα χαριστεί σε κανέναν» και θα συγκρουστεί -αν και εγγυάται τον διάλογο- με τις «μειοψηφίες» που θέλουν να κρατήσουν πίσω τη χώρα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην παιδεία και στο άνοιγμα των πανεπιστημίων που είναι περιουσία του λαού, όπως είπε -αντιμετωπίζοντας, μάλιστα, την αντίδραση δεκάδων ΠΑΣΠιτών που φώναξαν ρυθμικά συνθήματα κατά της προωθούμενης πολιτικής για τα πανεπιστήμια-, στην υγεία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη στήριξη του οποίου απέδωσε σήμερα στην κρισιμότητα των στιγμών, τονίζοντας ότι δεν είναι τάχα «λευκή επιταγή» και ότι «απαιτεί» από τις τράπεζες τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας μόλις εξομαλυνθούν τα πράγματα. Ο ίδιος μίλησε για μία «πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή στην παγκόσμια οικονομία», περιγράφοντας όσα συμβαίνουν διεθνώς με αναφορά στην κρίση χρέους στην Ελλάδα. Δεν δίστασε, μάλιστα, να αναφερθεί στην πολιτική της Ε.Ε., στέλνοντας το μήνυμα ότι «η Ευρώπη μόνο της λιτότητας δεν έχει μέλλον» και ότι θα πρέπει να έχει αναπτυξιακή στρατηγική, ενώ όσον αφορά τη δική του πολιτική, υποστήριξε ότι «κληρονομιά μας θα είναι η παραγωγική Ελλάδα», προτάσσοντας την ανταγωνιστικότητα, τη διαφάνεια, την ευνομία και τη συνευθύνη.
Μιλώντας σε αμιγώς κομματικό ακροατήριο, ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανιστεί ενωτικός και έκανε μια υποτυπώδη αυτοκριτική για την πορεία του ΠΑΣΟΚ από το 1974. «Δεν είμαι εδώ για να στηρίξω μηχανισμούς (…) Αλλοι μιλούν για το ΠΑΣΟΚ των “μεταρρυθμιστών” εναντίον του ΠΑΣΟΚ των “αναχρονιστών”.
Εγώ μιλάω για το ΠΑΣΟΚ» είπε, προεξοφλώντας ότι «δεν θα έχει την τύχη άλλων παλαιότερων κομματικών σχηματισμών». Χωρίς να αναφερθεί προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά, κατηγόρησε τη Ν.Δ. για την πολιτική της την περίοδο που ήταν κυβέρνηση, ενώ αιχμές άφησε και για τον ρόλο της Αριστεράς.
Μαριτίνα Ζαφειριάδου