Η τεχνολογία έχει… προχωρήσει πολύ και οι καρδιοπαθείς είναι πλέον σε θέση να δουλέψουν κανονικά. Στο ιατρικό αυτό συμπέρασμα προχώρησε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης και κάπως έτσι προχωρά στο πετσόκομμα του αριθμού όσων λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις.
Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) άνοιξε τις πόρτες του και προχωρά σε επανεξέταση τόσο νέων όσο και παλαιών συνταξιούχων που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη, πλην εκείνων που θεωρούνται οριστικές (π.χ., απουσία αρτιμέλειας). Την εκκίνηση της διαδικασίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την απογραφή των αναπήρων και τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ο κ. Κουτρουμάνης.
Οι έλεγχοι ξεκινούν υπό την πίεση της τρόικας και με τη δέσμευση να περιοριστεί ο αριθμός ταν αναπηρικών συντάξεων κατά 55.000-60.000, στο 10% των καταβαλλόμενων συντάξεων συνολικά, από 14,5% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο. Ειδικότερα, στο ΙΚΑ θα πρέπει να περιοριστούν στο 9% των συνολικών συντάξεων, στον ΟΓΑ στο 12% και στον ΟΑΕΕ στο 8%.
Παράλληλα, πραγματοποιείται η επικαιροποίηση του κανονισμού πιστοποίησης αναπηρίας, γεγονός που αναμένεται να ανατρέψει τα έως σήμερα δεδομένα σχετικά με το ποιοι είναι οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα, δεν είναι στην ίδια κατάσταση υγείας κάποιος που υποβάλλεται σήμερα σε επέμβαση στεντ με κάποιον που είχε κάνει αυτή την επέμβαση πριν από δέκα χρόνια…
Τις προσκλήσεις να περάσουν από τον έλεγχο του ΚΕΠΑ στέλνουν από αυτή την εβδομάδα οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ, οι οποίες σταδιακά θα επανελέγξουν όλες τις μη οριστικές αναπηρικές συντάξεις καθώς και τις περιπτώσεις καταβολής προνοιακών επιδομάτων από το υπουργείο Υγείας λόγω αναπηρίας. Η Διεύθυνση Αναπηρίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ζήτησε την Παρασκευή με κατεπείγουσα εγκύκλιο «να προσκληθούν όλοι οι ασφαλισμένοι που εκκρεμεί αίτημά τους για εξέταση από Υγειονομική Επιτροπή προκειμένου να δοθούν οδηγίες για παραπομπή τους και εξέτασή τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ». Μάλιστα, στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων προειδοποιούν ότι, εφόσον εντοπιστούν παράνομες πράξεις και περιπτώσεις συναλλαγής, «τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη».
Νεκταρία Σταμούλη