«Δεν συζητάμε τις πληροφορίες που συλλέγουμε από την παρακολούθηση και την αντικατασκοπεία» σχολίασε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, συνταγματάρχης Ρολάν Λαβουά, όταν χρειάστηκε να σχολιάσει φήμες, οι οποίες υποστήριζαν γνώση της Συμμαχίας για μία αυτοκινητοπομπή, η οποία πιθανώς μετέφερε τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι στον Νίγηρα. «Το ΝΑΤΟ διαρκώς λαμβάνει αναφορές και πληροφορίες από διάφορες πηγές που αφορούν όπλα, οχήματα, ακόμη και αυτοκινητοπομπές που κινούνται ανά τη Λιβύη» παρατήρησε ο Λαβουά, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «η αποστολή μας είναι να προστατεύουμε τον άμαχο πληθυσμό στη Λιβύη, όχι να εντοπίζουμε και να στοχοποιούμε χιλιάδες φυγάδες πρώην καθεστωτικούς ηγέτες, μισθοφόρους, στρατιωτικούς διοικητές και εκτοπισμένους». Βεβαίως, οι επιχειρήσεις της Συμμαχίας στη Λιβύη δεν δικαιολογούν την παρουσίαση του Λίβυου ηγέτη ως απλώς ενός από τους «χιλιάδες φυγάδες πρώην καθεστωτικούς ηγέτες», ο οποίος προσπαθεί να βρει αυτοκίνητο για να περάσει τα σύνορα. Επομένως, η απαξίωση του εντοπισμού του Καντάφι από το ΝΑΤΟ είναι πιθανό να σημαίνει είτε την αποτυχία της προσπάθειας είτε την επιτυχία της.
Η τυπική τακτική μη σχολιασμού του ΝΑΤΟ δεν αφαιρεί την αξία των πληροφοριών που μεταδίδουν τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναφέρουν ότι 200-250 πολιτικά και στρατιωτικά οχήματα από τη Λιβύη διέσχισαν τα σύνορα της χώρας στην έρημο. Στρατιωτική πηγή της χώρας, εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν έντονες φήμες περί παρουσίας του Καντάφι ή ενός από τους γιους του στην αυτοκινητοπομπή», ενώ εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου σχολίασε ότι η αυτοκινητοπομπή, η οποία διέσχισε τον Νίγηρα, μετέφερε χρήματα από την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης. Ειδησεογραφικές περιγραφές ανέφεραν, ακόμη, ότι «πολλοί μάρτυρες είδαν στην αυτοκινητοπομπή τον Ρίσα Αγκ Μπούλα, μια από τις ηγετικές μορφές των Τουαρέγκ στις δύο εξεγέρσεις τους στον Νίγηρα και στενό φίλο του Καντάφι», ο οποίος, όμως, διέψευσε τις σχετικές φήμες. Καθώς γαλλικές στρατιωτικές πηγές και το πρακτορείο Reuters υποστηρίζουν ότι είναι πιθανή μία γαλλική προσπάθεια μεσολάβησης, η οποία θα διευκολύνει τη μετακίνηση και διαδοχή του Λίβυου ηγέτη, στη Δυτική Αφρική χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, όπου εικάζεται ότι θα μπορούσε να βρει άσυλο ο Καντάφι, εκφράζουν άγνοια για σχετικές προθέσεις.
Συγχρόνως, Λίβυοι αντάρτες φαίνεται να ετοιμάζουν την ειρηνική είσοδό τους στη φιλική προς τον Καντάφι ερημική πόλη Μπάνι Ουαλίντ, καθώς συμφώνησαν με αντιπροσώπους της πόλης.
Αλέξανδρος Μόρντουντακ