Σε σοκ και δέος για την ελληνική κοινωνία κατέληξαν τα περί «πολιτικής λύσης» που καλλιεργούσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναφορικά με τις απαιτήσεις της τρόικας για «εδώ και τώρα» λήψη μέτρων μείωσης των κρατικών δαπανών. Τα πρόσθετα μέτρα, που ξεκινούν από το άμεσο ξεπούλημα κρατικών «ασημικών» και φτάνουν μέχρι και σε απολύσεις υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της εργασιακής εφεδρείας, ανακοινώθηκαν τελικά χθες από τον υπουργό Οικονομικών. Τον μεγάλο πρόσθετο λογαριασμό για το κλείσιμο της μαύρης τρύπας του Προϋπολογισμού, που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, καλούνται να καλύψουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, καθώς εκτός από τις απολύσεις έρχεται και η άμεση εφαρμογή της πιο σκληρής εκδοχής του ενιαίου μισθολογίου, που οδηγεί σε μειώσεις μισθών έως και 40% μέσω της κατάργησης των περισσότερων επιδομάτων.
Αναλυτικά τα μέτρα-σοκ που ανακοίνωσε χθες ο κ. Βενιζέλος είναι τα ακόλουθα:
1. Απολύσεις στον δημόσιο τομέα: Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μαζικές απολύσεις περίπου 150.000 υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε τον παραλληλισμό με τον ιδιωτικό τονίζοντας ότι «αν μια επιχείρηση έχει πλεονάζον προσωπικό τότε προχωρεί σε απολύσεις και παρεμβαίνει ο ΟΑΕΔ. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουμε την εργασιακή εφεδρεία». Ακολούθως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι μετά το πέρας του ενός χρόνου, εάν δεν προκύψουν θέσεις εργασίας για να τις καλύψουν όσοι θα βρίσκονται στην εργασιακή εφεδρεία, τότε «θα λυθεί η σύμβασή τους, θα ισχύσει ό,τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα», δηλαδή θα απολύονται. Ο υπουργός μίλησε για μετατροπή συμβάσεων και μέσω ΑΣΕΠ για δημιουργία νέων «συμβασιούχων-ομήρων», καθώς οι εντασσόμενοι σε εργασιακή εφεδρεία θα μπορούν ανάλογα με τις ανάγκες του Δημοσίου να υπογράφουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στον στενό δημόσιο τομέα ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «μεγάλη αναδιάταξη του προσωπικού», που ισοδυναμεί με μαζικές μετατάξεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε κατάργηση της προσωποπαγούς θέσης του, δηλαδή σε πρακτική κατάργηση της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα και άρα απολύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εργασιακή εφεδρεία μπορεί να μπουν υπάλληλοι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι ανέρχονται σε 53.833. Την ίδια στιγμή μπορεί να απολυθούν όλοι οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου χρόνου), οι οποίοι ανέρχονται σε 44.811, και οι συμβασιούχοι έργου, που είναι 14.345. Επίσης στον δημόσιο τομέα υπάρχουν και οι ωρομίσθιοι – ημερομίσθιοι (4.614), οι μετακλητοί (1.175) και 1.003 με έμμισθη εντολή.
2. Ιδιωτικοποιήσεις: Με στόχο να εισπράξει το Δημόσιο 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους (όπως ορίζει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα), ο κ. Βενιζέλος άλλαξε εντελώς τον «χάρτη» του ξεπουλήματος της χώρας. Ετσι για να προλάβει τις προθεσμίες έφερε στο προσκήνιο τις πωλήσεις εταιριών που θεωρεί ότι είναι δυνατό να γίνουν πιο εύκολα. Πιο συγκεκριμένα έως το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πώληση νέων αδειών τυχερών παιχνιδιών στον ΟΠΑΠ, καθώς και η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Επίσης θα προχωρήσει η διαδικασία ανανέωσης των αδειών στις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ θα πουληθούν τα κρατικά μερίδια σε ΔΕΠΑ (65%) και ΕΛ.ΠΕ. (35,5%). Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα πωληθεί η πρώτη «φουρνιά» κρατικών ακινήτων που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου μέσω πωλήσεων και επανενοικιάσεων των ακινήτων. Ολα τα παραπάνω θα εγκριθούν σήμερα κιόλας από έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει να μεταφέρει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στο νεοσύστατο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Αυτό είναι επιφορτισμένο να αναλάβει τα περαιτέρω για το ξεπούλημα.
3. Αναδιάρθρωση φορέων στον δημόσιο τομέα. Ο υπουργός Οικονομικών, θέλοντας να πείσει τους τροϊκανούς ότι η κυβέρνηση «ανεβάζει ταχύτητα», τόνισε ότι ενώ υπήρχε περιθώριο εννέα μηνών τελικά θα ξεκινήσει άμεσα η κατάργηση, συγχώνευση και συνένωση των φορέων του Δημοσίου. Πρώτοι στη λίστα είναι η ΕΡΤ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ), το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ο ΕΟΜΜΕΧ, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), το Εθνικό Κέντρο Νεότητας, η ΔΕΠΑΝΟΜ και η ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική.
4. Αγορά εργασίας: Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας» προαναγγέλλοντος νέο εργασιακό μεσαίωνα. Είπε ότι στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, που ετοιμάζει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα υπάρχουν και οι «αναγκαίες τομές» ώστε να ευνοηθούν «οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας». Αυτό μεταφράζεται σε κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων αλλά και της γνωμοδότησης του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας και ταυτόχρονα σε επιτάχυνση της δημιουργίας σωματείων εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση χωριστά, για να υπογραφούν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που θα προβλέπουν μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Επίσης ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα η νέα λίστα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ενσημα (ΒΑΕ).
5. Ανοιγμα επαγγελμάτων: Ανοίγουν άμεσα όλα τα κλειστά επαγγέλματα, αφού ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι ακόμα και εκεί όπου υπάρχουν νόμοι που ψηφίστηκαν παρατηρούνται καθυστερήσεις, καθώς υφίστανται περιορισμοί που τους καθιστούν ανενεργούς. Τα εμπλεκόμενα υπουργεία Μεταφορών (ταξί, ιδιοκτήτες φορτηγών), Δικαιοσύνης (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι) και Υγείας (φαρμακοποιοί) θα πρέπει να επιταχύνουν τις σχετικές ενέργειες. Στη λογική του κατεπείγοντος, σε όποια επαγγέλματα οι προθεσμίες για το άνοιγμά τους ήταν μακρινές αυτές θα επισπευσθούν.
6. Ενιαίο μισθολόγιο: Καταργείται ο θεσμός της προσωπικής διαφοράς, προτού καν συσταθεί. Αντ’ αυτού ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα δίνεται ένα πριμ παραγωγικότητας, ένα bonus, σε όσους δημόσιους υπαλλήλους πιάνουν τους στόχους που θα έχουν τεθεί βάσει ατομικής σύμβασης επίτευξης στόχων που θα συνάπτουν με την υπηρεσία. Θα υπάρχει ενιαίος μισθός για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως εάν εργάζονται σε διαφορετικά υπουργεία. Την ίδια στιγμή στον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας) δημιουργείται ο θεσμός του «κρατικού υπαλλήλου», ο οποίος θα μπορεί να μετακινείται από υπηρεσία σε υπηρεσία, ανάλογα με τις ανάγκες. Με το νέο μισθολόγιο επέρχονται μειώσεις μισθών έως και 40%.
7. Νέο φορολογικό: Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αφησε ανοιχτό το ζήτημα της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ και εξήγγειλε τη δημιουργία του ενιαίου φορέα φόρων και εισφορών. Επίσης θα υπάρχει ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση για τις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας συγκριτικά με τις επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα βρίσκονται ενταγμένα σε ένα νέο νομοσχέδιο, που θα αποκαλείται «περί διαρθρωτικών αλλαγών». Ουσιαστικά θα πρόκειται για έναν νέο εφαρμοστικό νόμο, τον τρίτο κατά σειράν, που θα φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή.
Βασίλης Αγγελόπουλος