Με ναυάγιο απειλούνται πλέον οι πέντε μεγάλοι οδικοί άξονες, ενώ στον αέρα βρίσκεται το πολυδιαφημισμένο κυβερνητικό σχέδιο για μείωση στις τιμές των διοδίων. Από τις αρχές της εβδομάδας είναι εμφανές το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση των έργων που έχουν σταματήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Αντί να κατατεθεί η πρόταση του Δημοσίου πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπως είχε υποστηρίξει ο υπουργός Οικονομικών Ευαγγ. Βενιζέλος σε πρόσφατη εκδήλωση, η κυβέρνηση ξεκίνησε πόλεμο ανακοινώσεων με την Κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός», που κατασκευάζει και διαχειρίζεται το τμήμα Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα.
Η «Ολυμπία Οδός», στην οποία συμμετέχουν η γαλλική Vinci (29,9%), η γερμανική Hochtief (17%) και οι ελληνικές J&P ΑΒΑΞ (19,1%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ 17% και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (17%), κατηγορεί το Δημόσιο για τις καθυστερήσεις και το αδιέξοδο. Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών εξέδωσε χθες ανακοίνωση, με την οποία «φορτώνει» στους εργολάβους τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις που έχουν στοιχίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις περιοχές από τις οποίες διέρχονται οι οδικοί άξονες.
Στην περίπτωση που τα πέντε οδικά έργα, συνολικού ύψους περί τα εννέα δισ. ευρώ, προχωρούσαν κανονικά, θα υπήρχαν 70.000 θέσεις εργασίας, ενώ η ύφεση θα ήταν μικρότερη κατά 2,5%, υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Υποδομών. Αντ’ αυτού, εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των πολυετών καθυστερήσεων (π.χ. με τις απαλλοτριώσεις, την Αρχαιολογική Υπηρεσίες κ.λπ.) και του μπλόκου από τις τράπεζες στη χρηματοδότηση των έργων από τις αρχές Νοεμβρίου 2010. Εκτός από την «Ολυμπία Οδό», οι εργασίες έχουν σταματήσει στον άξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), στην Ιόνια Οδό, στον άξονα Μαλιακός – Κλειδί και στο τμήμα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα.
Οι εκπρόσωποι των κοινοπραξιών υποστηρίζουν ότι «το Μνημόνιο Συναντίληψης», που παρουσίασε στις αρχές του καλοκαιριού το υπουργείο ως τη μαγική λύση για την επανεκκίνηση των έργων, είναι μια απλή επιστολή προθέσεων. Λύση στο αδιέξοδο επιχείρησε να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, με τον Φ. Σαχινίδη να έχει αναλάβει τα παζάρια με τις τράπεζες. Οι τελευταίες αμφισβητούν τα διάφορα σενάρια που τους παρουσίασε η κυβέρνηση για τη μείωση των διοδίων.
Τα σχέδια για τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τους οδικούς άξονες ώστε τα συγκεντρωθέντα κεφάλαια να συμβάλουν στη μείωση των διοδίων έχουν τιναχτεί στον αέρα, γιατί ουδείς θα επενδύσει σε ομολογιακή έκδοση του Ελληνικού Δημοσίου. Την ίδια τύχη είχε και η κουτοπόνηρη πρόταση, η οποία απαιτούσε από τους εργολάβους να μειώσουν τα διόδια για τρία χρόνια (δηλαδή επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης) και να τα επαναφέρουν στα παλαιά επίπεδα (ή και υψηλότερα) μετά την πάροδο τριετίας.
Οι ενστάσεις των τραπεζών συνδέονται με τη μειωμένη κίνηση εξαιτίας της κρίσης (10% έως 30% ανάλογα με τον οδικό άξονα), η οποία οδηγεί σε σημαντικό περιορισμό των εσόδων από διόδια και συνεπώς καθιστά τα έργα μη βιώσιμα. Την ίδια στιγμή που το υπουργείο Υποδομών εγκαλεί τους εργολάβους, π.χ. για την Ολυμπία Οδό, η διοίκηση της τελευταίας υποστηρίζει ότι από το τέλος Ιουλίου έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση, αλλά ουδέποτε έλαβε επίσημη απάντηση από το Δημόσιο.
Φώτης Κόλλιας