Πυρηνικός τρόμος στον γαλλικό Νότο

Οι νωπές ακόμα μνήμες από την ιαπωνική πυρηνική καταστροφή ξύπνησαν προτού προλάβουν να θαφτούν. Αυτή τη φορά η πυρηνική απειλή είχε γαλλική ταυτότητα. Ο κίνδυνος για μια ευρωπαϊκή εκδοχή της Φουκουσίμα αφύπνισε βίαια τη γηραιά ήπειρο, που είχε απορροφηθεί από την οικονομική καταστροφολογία. Η βόμβα όμως δεν εξερράγη μέσα στο Eurogroup, αλλά στον γαλλικό Νότο, σε μια πυρηνική μονάδα που μετρά 56 έτη ζωής και θεωρείται η μακροβιότερη της Ευρώπης.

Η έκρηξη ενός κλιβάνου σε εργοστάσιο πυρηνικών αποβλήτων στη Μαρκούλ προκάλεσε τον θάνατο ενός άντρα και τον τραυματισμό τεσσάρων άλλων εργαζομένων, ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οσο για τη διαρροή ραδιενέργειας, φόβος που στοίχειωσε για λίγες ώρες την Ευρώπη, δεδομένου ότι η πυρηνική μονάδα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 80 χλμ. από τις ακτές της Μεσογείου και 30 χλμ. από την Αβινιόν, που είναι αγροτική και τουριστική περιοχή; «Δεν υπήρξε», σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές, την Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας και τους εκπροσώπους της εταιρίας. Αλλωστε, η μονάδα δεν διαθέτει πυρηνικό αντιδραστήρα, αλλά μονάχα εγκαταστάσεις για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων.

Συγκεκριμένα, η εταιρία Socodei -θυγατρική της EDF, της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρίας της Γαλλίας-, που διαχειρίζεται το εργοστάσιο της Μαρκούλ, έσπευσε να διασαφηνίσει ότι «πρόκειται για βιομηχανικό ατύχημα και όχι για πυρηνικό», ενώ το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι «κανένα μέτρο δεν ήταν απαραίτητο για την απομάκρυνση ή τον περιορισμό των εργαζομένων, αφού ο άντρας που έχασε τη ζωή του πέθανε από την έκρηξη».

Η EDF, από τη μεριά της, τόνισε ότι «η πυρκαγιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, ενώ οι τοπικές Αρχές καθησύχασαν ότι «τα σωστικά συνεργεία δεν κατέγραψαν καμία ραδιολογική μόλυνση και συνεπώς δεν κρίνεται απαραίτητο κανένα μέτρο για την προστασία των κατοίκων». Αν και η γαλλική εφημερίδα «Monde» τόνισε πως το «δυστύχημα θεωρείται λήξαν», η έκρηξη του κλιβάνου, που χρησιμοποιούνταν για την ανακύκλωση ελαφρώς ραδιενεργών αποβλήτων, έγινε αφορμή για να ανοίξει εκ νέου το ζήτημα των 58 πυρηνικών αντιδραστήρων της Γαλλίας.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Advertisement 2

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

Advertisement 4