Σε παράσταση-παρωδία εξελίχθηκε η χθεσινή πρώτη επίσημη παρουσίαση του Χορστ Ράιχενμπαχ σε εκδήλωση τεσσάρων επιμελητηρίων (Ελληνογερμανικό, Ελληνοβρετανικό, Ελληνογαλικό και Ελληνοϊταλικό). Ο Γερμανός επικεφαλής της «ομάδας κρούσης» για την ταχύτερη υλοποίηση του ΕΣΠΑ και των μεταρρυθμίσεων εμφανίστηκε διαβασμένος, αλλά τελικά δεν επετράπη στους επιχειρηματίες και τους δημοσιογράφους να του υποβάλουν ερωτήσεις, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα της εκδήλωσης. Οι παριστάμενοι επιχειρηματίες άκουσαν τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη να ομολογεί ότι «βουλιάζουμε» εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και να παραδέχεται ότι «ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις κλείνουν» επειδή αδυνατούν να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε όμως η παρουσία του ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργου Χατζημαρκάκη, ο οποίος αντάλλασσε φιλοφρονήσεις τόσο με τον κ. Ράιχενμπαχ όσο και με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Ο Γ. Χατζημαρκάκης επιχείρησε να βάλει «σφήνα» στην εκδήλωση την Ντόρα Μπακογιάννη, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση με τον πρόεδρο του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Χάρη Οικονομόπουλο. Ο κ. Οικονομόπουλος είπε στον ευρωβουλευτή ότι «η εκδήλωση δεν είναι γερμανική» και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της σύντομης προγραμματισμένης παρέμβασής του, εξαπέλυσε μύδρους κατά του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Τελικά, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε (για τρία λεπτά) λίγο αργότερα. Απαντώντας εμμέσως στον κ. Οικονομόπουλο, αναρωτήθηκε γιατί δεν θέτουν υποψηφιότητα και ορισμένοι επιχειρηματίες. «Καταργήστε το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή και βλέπουμε» φώναξε κάποιος από τους παρισταμένους και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας άλλαξε θέμα…
Νωρίτερα, ο Γ. Χατζημαρκάκης είχε «αδειάσει» τον επικεφαλής του κόμματός του και αντικαγκελάριο (και υπουργό Ανάπτυξης) Φ. Ρέσλερ, ο οποίος είχε μιλήσει για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Κατά τον ευρωβουλευτή, οι δηλώσεις έγιναν «για εσωτερική κατανάλωση», γιατί οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι δίνουν μια δύσκολη εκλογική μάχη και προσπαθούν να πιάσουν «το κατώφλι του 5%». Ο ευρωβουλευτής, που πρόσφατα απώλεσε το διδακτορικό του επειδή το πανεπιστήμιο της Βόνης θεώρησε ότι ήταν συρραφή άλλων κειμένων, μίλησε και για τα deals που προωθεί στην Κρήτη, ώστε πολυτελή ξενοδοχεία στην Ελούντα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα γερμανικών εταιριών.
Ο Χορστ Ράιχενμπαχ έπλεξε το εγκώμιο των υπουργών που συνάντησε το τελευταίο διήμερο και απέφυγε να απαντήσει όταν ο Γ. Χατζημαρκάκης τον ρώτησε αν συμφωνεί με τα δημοσιεύματα που τον παρουσιάζουν ως «σκιώδη πρωθυπουργό». «Δεν θα πω τι δεν είμαστε ως Task Force, αλλά τι είμαστε» είπε ο Γερμανός απεσταλμένος της Κομισιόν. «Η κυβέρνηση είναι στο τιμόνι κι εμείς θα προσπαθήσουμε να τη βοηθήσουμε» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η ομάδα του θα παρέχει «τεχνική υποστήριξη» για την ταχύτερη υλοποίηση του ΕΣΠΑ και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Οπως είπε, 550 υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκδήλωσαν ενδιαφέρον να εργαστούν στην ομάδα του, αλλά αρχικά θα προσληφθούν περίπου 30, δέκα από τους οποίους θα εργάζονται στις Βρυξέλλες και οι υπόλοιποι στην Αθήνα.
Οι προτεραιότητες
Κατά την άποψη του Χ. Ράιχενμπαχ, τρεις είναι οι προτεραιότητες για την Ελλάδα: Πρώτον, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να υπάρξουν επενδύσεις και ανάπτυξη. Επισήμανε ότι πρέπει να βρεθούν κεφάλαια κίνησης και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν σχετικές αλλαγές στο πρόγραμμα Jeremie του ΕΣΠΑ. Δεύτερον, απαιτείται βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να αρθούν τα εμπόδια για επενδύσεις. Τρίτον, απαιτείται στήριξη συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας που έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και ειδικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και η αγροτική παραγωγή. Η πρώτη έκθεση με συμπεράσματα και προτάσεις της ομάδας που ηγείται ο Χ. Ράιχενμπαχ θα ανακοινωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Οπως είπε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Γλυνός, θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει μια έκθεση με την οποία δεν θα ζητούνται μέτρα!
Σε υψηλούς τόνους επιτέθηκε στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και ο πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου Γ. Τσαμίχας. Οι διοικήσεις των επιμελητηρίων υποστήριξαν ότι η αγορά αναζητεί θετικές ειδήσεις προκειμένου να βγει από το σπιράλ του θανάτου των τελευταίων μηνών. Σίγουρα δεν εννοούσαν τις ειδήσεις που περιελάμβανε το χθεσινό ρεσιτάλ του Γ. Χατζημαρκάκη, ο οποίος ήταν ο συντονιστής μιας συζήτησης που δεν έγινε (αφού οι κ. Ράιχενμπαχ, Χρυσοχοΐδης και Γλυνός αποχώρησαν χωρίς να δεχτούν ερωτήσεις).
Ο Γ. Χατζημαρκάκης, αφού επιτέθηκε στη ΔΕΗ γιατί, κατά τη γνώμη του, αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, μίλησε για την επένδυση φωτοβολταϊκών που προωθεί στην Κρήτη (ως πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου) σε συνεργασία με γερμανική εταιρία. Η συγκεκριμένη επένδυση, που τελικά αφορά την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες πέντε πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, είχε εμφανιστεί στον τοπικό Τύπο ως επένδυση ενός δισ. ευρώ Είχαν, μάλιστα, αναφερθεί και ονόματα γερμανικών εταιριών που υποτίθεται ότι θα επένδυαν το ένα δισεκατομμύριο στη χειμαζόμενη Ελλάδα.
Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε τις γνωστές δηλώσεις περί επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ, «έκρηξης» των εξαγωγών (όταν η πλειονότητά τους αφορά εξαγωγές καυσίμων) και μεταρρυθμίσεων. Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι είναι θέμα ημερών το νομοσχέδιο για την κατάργηση 72 εμποδίων στην επιχειρηματικότητα που προωθεί εδώ και μήνες η κυβέρνηση.
Φοίβος Κλαυδιανός
Ηρθαν οι 25 «μπάστακες» των Βρυξελλών
Είναι εδώ και πιάνουν… δουλειά ως τοποτηρητές των δάνειων δυνάμεων. Ο λόγος για τους 25 «μπάστακες» -κατά τον Κώστα Σκανδαλίδη, που όμως δεν παραιτήθηκε όπως «απειλούσε»-, οι οποίοι συναποτελούν την περίφημη Task Force υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, εδρεύοντας άλλοι στις Βρυξέλλες και άλλοι στην Αθήνα.
Οι «μπάστακες» θα υποκαταστήσουν ουσιαστικά την κυβέρνηση σε όλα τα υπουργεία, αφού θα έχουν λόγο -όπως αποδέχτηκαν σε συνάντηση με τον κ. Ράιχενμπαχ οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος- σε θέματα φορολογικά, παρακολούθησης δημόσιων δαπανών, άμεσης απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, μετανάστευσης και μεγάλων έργων. Με την κυβέρνηση να επιμένει ότι ο ρόλος τους θα είναι τάχα συμβουλευτικός, στην πραγματικότητα η Task Force θα αποφασίζει ποιοι ακριβώς θα μας παράσχουν και πώς τη βοήθεια που ζητάμε κάθε φορά. Θα επιλέγουν δηλαδή αν χρειαζόμαστε τη συνδρομή «ειδικών» κάποιας συγκεκριμένης χώρας, διεθνών οργανισμών, αν θα πρέπει να γίνει ανοιχτή προκήρυξη ενδιαφέροντος ή ο συνδυασμός όλων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα ελληνικό πρόβλημα, και τελικά να επιταχυνθούν η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα αποτελέσματά της στους δύο αυτούς τομείς…