Δείγμα Εκλογικού Θριάμβου!

Οσοι είχαν την εμπειρία της περσινής επίσκεψης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και τη συνέκριναν με τη φετινή εμφάνισή του θα καταλάβαιναν ότι το στοίχημα που είχε μπει από τον ίδιο κερδήθηκε.

Αν συζητούσες με ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη, θα καταλάβαινες το γιατί. Συμπυκνώνεται σε μία και μόνη λέξη: «ελπίδα». Αυτό το πολιτικό κεφάλαιο μεγάλωσε ο Αντώνης Σαμαράς με την εμφάνισή του τόσο στη ΔΕΘ (που ήταν δείγμα του θριάμβου που έρχεται στις επόμενες εκλογές) όσο και στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Αντώνης Σαμαράς από πρόεδρος μιας πληγωμένης και ηττημένης Νέας Δημοκρατίας, που το 2010 «μάζευε τα κομμάτια» της, μέσα σε έναν χρόνο μεταμορφώθηκε σε ηγέτη μιας παράταξης που μιλά χωρίς ιδεολογικά ταμπού για την κεντροδεξιά και ανοίγει την αγκαλιά του σε κάθε Ελληνα, ανεξάρτητα από ιδεολογική αφετηρία και κομματική προέλευση.

Γι’ αυτό και δεν είναι συμπτωματικό ότι πολλές φορές στην ομιλία του ανέφερε ότι «οι Ελληνες μπορούμε». Σε αυτήν την αμφίδρομη σχέση ποντάρει ο Αντώνης Σαμαράς, γιατί γνωρίζει ότι μια ομάδα χωρίς ηθικό δεν κατεβαίνει στο γήπεδο να αγωνιστεί. Και οι Ελληνες αυτούς τους μήνες είναι ένας λαός χωρίς ηθικό, «γονατισμένος» από μια κυβέρνηση που του πλήγωσε την περηφάνια.

Αυτό ακριβώς το σημείο είναι που «δούλεψε», πέραν των πολιτικοοικονομικών θέσεων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Αν κάποιος διαβάσει πίσω από τις γραμμές του λόγου του, αυτή είναι η μεγαλύτερη αγωνία του κ. Σαμαρά: το έμψυχο υλικό αυτής της χώρας, οι νέοι, που τους κάλεσε να μείνουν και να παλέψουν.

Οι αναφορές του, στο 1821 «που τότε ύψωσε τη μικρή Ελλάδα σε άπιαστα επίπεδα δόξας και παγκόσμιου θαυμασμού», και στον νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη: «Από μας θα εξαρτηθεί ο παράδεισος ή η κόλαση που θα χτίσουμε. Η μοίρα μας βρίσκεται στα χέρια μας». Στο πολιτικό πλαίσιο, το τρίπτυχο εκλογές – αυτοδυναμία – επαναδιαπραγμάτευση. Ιδιαίτερα για το τελευταίο, μετά τη χθεσινή δήλωση του Μπομπ Τραα (επικεφαλής του Γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα), που είπε ότι «το λεγόμενο μνημόνιο δεν είναι κάτι το οποίο είναι σαν τις πλάκες του Μωυσή, είναι κάτι που αλλάζει, είναι οργανικό, το οποίο εξελίσσεται και αλλάζει» δικαιώνει τη θέση του κ. Σαμαρά ότι η επαναδιαπραγμάτευση μπορεί να γίνει.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img