Οι Τούρκοι στέλνουν και το «Σισμίκ» (με πολεμικά) για έρευνες στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα που από την Κυριακή το βράδυ το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρίας Noble Energy τρυπά τον βυθό του Οικοπέδου 12 εντός της ΑΟΖ Κύπρου, σηματοδοτώντας την έναρξη των ερευνών για τον εντοπισμό φυσικού αερίου, οι λεονταρισμοί και οι προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων δεν έχουν τελειωμό, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στην περιοχή.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι «πολύ σύντομα, πιθανόν εντός της εβδομάδας» η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες πετρελαίου στη Μεσόγειο. Διερευνώντας τις απειλές του ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «στις περιοχές που έχουν ανακοινώσει ως ΑΟΖ έχουμε και διαφορετικές δραστηριότητες. Τόσο οι φρεγάτες μας όσο και η Πολεμική μας Αεροπορία ελέγχουν συνεχώς την περιοχή».

Νωρίτερα, οι Τούρκοι, διά του υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, είχαν απειλήσει ότι, εφόσον ξεκινήσουν οι έρευνες, ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας -πιθανόν το «ΣΙΣΜΙΚ ΙΙ»- θα βγει στο Αιγαίο και ενδέχεται να συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε εντολή στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να καταγγείλουν τις τουρκικές απειλές σε όλα τα διεθνή φόρα. Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας θα θέσει το ζήτημα στα Ηνωμένα Εθνη και στη συνάντηση που θα έχει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Αυτό κρίθηκε αναγκαίο, αφού τα τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται συνεχώς στην περιοχή και μία πυραυλάκατος (φέρει πυραύλους επιφανείας και επιφανείας αέρος), με την ονομασία «Μπόρα», πλησίασε το πρωί σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων την πλατφόρμα Homer Ferrington.

«Η Ελλάδα δεν “στρατιωτικοποιεί” τη συζήτηση μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις και απαντά με επιχειρήματα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στην τουρκική πλευρά να προκαλεί. Πάντως, χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα Arye Mekel.

Πολιτική ίσων αποστάσεων στο θέμα των ερευνών στην ΑΟΖ κρατά η Κομισιόν, καλώντας την Κύπρο -η οποία είναι μέλος της Ε.Ε.- και την Τουρκία -η οποία επιθυμεί να ενταχθεί- να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η επιμονή της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στις έρευνές της για φυσικό αέριο θα επηρεάσει και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, «αφού οι έρευνες γίνονται μονόπλευρα», δήλωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου.

O καθηγητής και ακαδημαϊκός Βασίλης Μαρκεζίνης, τέλος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», εκτιμά ότι «η αλαζονεία των Τούρκων άρχισε να ενοχλεί». «Η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων στον χώρο της πολιτικής ηγεσίας Ελλάδος και Κύπρου καθιστούν ανέφικτη τη συντονισμένη δράση με σκοπό να κοπούν τα φτερά των Τούρκων» ανέφερε ο καθηγητής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις