Θρίλερ χωρίς τέλος για συνταξιούχους και μισθωτούς

Την καταδίκη της κοινωνίας στη φτώχεια συνέτασσε χθες και θα συνεχίσει να συντάσσει σήμερα, σε συνεργασία με την τρόικα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των δανειστών μας τέθηκαν όλα τα μέτρα πρωτοφανούς αγριότητας, που οδηγούν σε μεγάλη αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας και περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, όπως είναι οι απολύσεις, οι νέες περικοπές συντάξεων και η νέα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τα πρόσθετα μέτρα για φέτος, ύψους 2,5 δισ. ευρώ (πέραν του τέλους ακινήτων), καθώς και τα πρόσθετα μέτρα 4 δισ. ευρώ για το 2012 προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Δηλαδή, έλλειμμα φέτος στο 7,6% από το περίπου 9,1% που διαμορφώνεται και υποχώρησή του στο 6,5% το 2012. Τα μέτρα που συζητήθηκαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν κυρίως περικοπή δαπανών, ενώ υπό εξέταση είναι και η επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων, όπως οι αυξήσεις σε έμμεσους φόρους.

Ειδικότερα τα μέτρα που συζητήθηκαν και «ψήνονται» είναι τα εξής:

1. Η άμεση έναρξη απολύσεων στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η τρόικα απαιτεί ο αριθμός των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα να μειωθεί κατά τουλάχιστον 125.000 έως το 2015, με καταγγελία συμβάσεων εργασίας τόσο εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου όσο και με ορισμένου χρόνου. Την προαγγελία έκανε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών στο συνέδριο του Economist λέγοντας ότι «υπάρχει πλεόνασμα προσωπικού και στον στενό δημόσιο τομέα».

2. Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων του Δημοσίου που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και η διεύρυνση του μέτρου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης και στον στενό δημόσιο τομέα.

3. Η νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.000 ευρώ στα 6.000 ή ακόμα και στα 4.000 ευρώ. Η μείωση ισοδυναμεί με νέα περικοπή εισοδημάτων, καθώς τις επιπτώσεις της θα δουν οι φορολογούμενοι μέσω της αύξησης της παρακράτησης του φόρου στον μηνιαίο τους μισθό.

4. Η διακοπή της καταβολής συντάξεων σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 55 ετών. Το μέτρο θα πλήξει, εφόσον τελικά αποφασιστεί, τους συνταξιούχους των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και τις μητέρες ανήλικων παιδιών.

5. Η οριζόντια μείωση όλων των συντάξεων άνω των 1.500 ευρώ.

6. Η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

7. Η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, οινοπνευματώδη ποτά και τσιγάρα.

8. Η άμεση ιδιωτικοποίηση των πιο «γυαλιστερών ασημικών» του Δημοσίου, δηλαδή του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ.

9. Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τις 15 Οκτωβρίου, που ξεκινά και τυπικά η χειμερινή περίοδος. Με την αύξηση η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί κατά περίπου 40 λεπτά το λίτρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δαπάνες θέρμανσης των νοικοκυριών.

10. Το Ενιαίο μισθολόγιο από τον Οκτώβριο, με κατάργηση όλων των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα, που σημαίνει μείωση μισθών έως 40%.

Σπύρος Δημητρέλης


ΝΔ: Με στρατιωτικά διαγγέλματα επιδιώκουν τη σιωπή

Να «ξεφουσκώσουν» τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που έχει μετεξελιχθεί σε προπαγανδιστικό γκεμπελίσκο και υβριστή της Νέας Δημοκρατίας και του ηγέτη της Κεντροδεξιάς Αντώνη Σαμαρά, επιχειρούν σε πολλαπλά επίπεδα στη Συγγρού, μια και θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο μια επανάληψη της διαδοχής Σημίτη – Παπανδρέου, με το δαχτυλίδι να δίνεται στον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών.

Στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι το «νόμισμα» που λέγεται ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο έχει δύο όψεις. Από τη μια, του Γιώργου Παπανδρέου και, από την άλλη, του Ευάγγελου Βενιζέλου. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Σαμαρά, από όποια πλευρά και να το στρίψει, θα έχει την ίδια κάλπικη αξία, μια και οι δυο προωθούν την ίδια αδιέξοδη πολιτική που δεν σημαίνει τίποτε άλλο από παράδοση της χώρας και των Ελλήνων στα χέρια των δανειστών. Παράλληλα, εκτιμούν ότι, έως ότου φτάσει η χώρα στις κάλπες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρέπει να έχει αποκαλυφτεί σε όλο του το μεγαλείο.

Χτες, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, επισήμανε σε δηλώσεις του τη συμπεριφορά του κ. Βενιζέλου, τόσο από πλευράς πολιτικής ηθικής και συμπεριφοράς όσο και για όσα ισχυρίστηκε στο συνέδριο του «Economist».

Για το πρώτο σκέλος τόνισε ότι:

«Ο κ. Βενιζέλος, με στρατιωτικά διαγγέλματα, θέλει να επιβάλει σιωπή στην αξιωματική αντιπολίτευση, στα ΜΜΕ και σε όποιον έχει αντίθετη άποψη» (Ράδιο 9).

«Ο κ. Βενιζέλος έκανε χτες ενέσεις κατάθλιψης για να περάσουν νέα μέτρα και όχι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς. Ακυρώθηκε το έκτακτο ταξίδι του κ. Παπανδρέου, μόνο και μόνο για να γίνει αυτή η απίστευτη επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά. Και όλα αυτά, όταν όλοι ομολογούν πλέον ότι τα μέτρα δεν τους βγαίνουν και η κυβέρνηση έχει αποτύχει».

Τέλος, για τα όσα ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών στο συνέδριο του «Economist» για «πλεονάζον προσωπικό όχι μόνο στον ευρύτερο αλλά και στον στενό δημόσιο τομέα», η Ν.Δ. επισήμανε ότι «ο κ. Βενιζέλος επιμένει να σιωπά και να μην απαντά σε ένα καίριο ερώτημα: Γιατί, εν μέσω κρίσης, η κυβέρνηση προχώρησε, το 2010 σε προσλήψεις 25.850 υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 3.353 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ;»

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img