Ο Στρος Καν ζήτησε (μετά την καμαριέρα) διαγραφή του χρέους

Την πλήρη διαγραφή του ελληνικού χρέους ζήτησε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν. Ηταν η πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη δικαστική του περιπέτεια ενώπιον 13 εκατομμυρίων Γάλλων που είχαν καθηλωθεί στους τηλεοπτικούς τους δέκτες.

Ο Στρς Καν έκανε ανοιχτά λόγο για διαγραφή του ελληνικού χρέους, ενώ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους για λάθος εκτίμηση του εύρους της κρίσης που πλήττει ολόκληρη την ευρωζώνη. «Βλέπουμε πως το χρέος είναι τεράστιο και θα πρέπει με κάθε τίμημα -εκτός από αυτό της στασιμότητας και της ύφεσης- να το μειώσουμε» πρότεινε, ενώ πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει πτωχεύσει. Μπορούμε να πούμε πως οι Ελληνες πρέπει να το πληρώσουν μόνοι τους, αλλά δεν μπορούν. Μπορούμε όμως να πούμε πως, από τη στιγμή που είμαστε σε μια ένωση, θα το μοιραστούμε».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες, ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ είχε εκπονήσει σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο θα πρότεινε στη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ. Ωστόσο, μεσολάβησαν τα γεγονότα με την καμαριέρα στη Νέα Υόρκη και το σχέδιο έμεινε στα αζήτητα. Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε πως δεν πιστεύει ότι το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο και ζήτησε αλληλεγγύη και σύγκληση προϋπολογισμών μεταξύ των κρατών. «Ο δρόμος της κορυφής είναι στενός και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να τον ακολουθήσουν, γιατί δεν θέλουν να αξιολογήσουν το εύρος του προβλήματος. Ετσι, δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το μεταθέτουν» κατέληξε.


Ο (φίλος του Γιώργου) Ρουμπινί συμβουλεύει επιστροφή στη δραχμή

Με ληστεία ισοδυναμεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τη διάσωση της Ελλάδας, υποστηρίζει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί σε χθεσινό του άρθρο στους «Financial Times». Ο ίδιος διατείνεται ότι η καλύτερη επιλογή για τη χώρα μας είναι να απορρίψει αυτή τη συμφωνία και, υπό την απειλή της χρεοκοπίας, να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους. Ο Ρουμπινί εμφανίζεται να βρίσκεται κοντά σε όσα επαναλαμβάνει εδώ και μήνες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. Οπως γράφει στο άρθρο, «χωρίς επιστροφή στην ανάπτυξη, τα χρέη της Ελλάδας θα εξακολουθούν να είναι μη διατηρήσιμα». Προσθέτει επίσης ότι «η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας, χαμηλής ανταγωνιστικότητας και ολοένα βαθύτερης ύφεσης. Με την επίδραση και της δρακόντειας δημοσιονομικής λιτότητας, το δημόσιο χρέος οδεύει στο 200% του ΑΕΠ».

Ο Νουριέλ Ρουμπινί θεωρεί ότι «για να γλιτώσει η Ελλάδα, πρέπει να ξεκινήσει μία διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας και να επιστρέψει στη δραχμή». Μόνο μέσω πραγματικής υποτίμησης θα ανακτήσει ανταγωνιστικότητα η χώρα μας, επισημαίνει. Οπως αναφέρει στο άρθρο, οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα έχουν τρεις επιλογές: «Η πρώτη επιλογή θα ήταν σημαντική αποδυνάμωση του ευρώ, η οποία είναι μάλλον απίθανο να γίνει όσο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικής αποδυνάμωσης, ενώ η Γερμανία είναι υπερανταγωνιστική». Η δεύτερη επιλογή είναι «το ενδεχόμενο ταχείας μείωσης του κόστους εργασίας, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα αύξανε την παραγωγικότητα περισσότερο από τους μισθούς. Η Γερμανία χρειάστηκε μια δεκαετία για να αυξήσει την παραγωγικότητά της με αυτήν τη μέθοδο. Η Ελλάδα δεν μπορεί όμως να βρίσκεται σε ύφεση για μία δεκαετία». Οσο για την τρίτη, «είναι αυτή του ταχύτατου αποπληθωρισμού σε τιμές και μισθούς. Μια διαδικασία που είναι γνωστή και ως “εσωτερική υποτίμηση”.

Αυτή η επιλογή, όμως, θα οδηγήσει σε μία πενταετία ακόμη πιο βαθιάς ύφεσης, ενώ θα δυσχεράνει την κατάσταση ως προς το δημόσιο χρέος».

Ο Ρουμπινί θεωρεί ότι μόνο με την επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα, με απότομη υποτίμηση που θα οδηγήσει σε ταχεία ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, όπως έγινε στην Αργεντινή και σε πολλές άλλες αναπτυσσόμενες αγορές που εγκατέλειψαν τις συναλλαγματικές συνδέσεις τους, θα λυθεί το πρόβλημα της χώρας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις