Οι ξένοι επιθυμούν «κούρεμα» που φέρνει πτώχευση!

Κατάλαβαν στην κυβέρνηση ότι οι ισχυροί του πλανήτη μας καρφώνουν το φέρετρο και ξύπνησαν.

Ενώ σε Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσινγκτον συζητούν πλέον ανοιχτά για την αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που οδηγεί σε αύξηση του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων και ουσιαστικά σε «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της χώρας στην Αθήνα, η κυβέρνηση παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις, ανατριχιάζοντας όμως από τις επιπτώσεις του δρομολογούμενου μεγαλύτερου «κουρέματος», κυρίως στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες.

Μάλιστα, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ άφησε χθες ανοικτό ακόμη και ενδεχόμενο αποχώρησης κάποιας χώρας από την ευρωζώνη, εφόσον δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Ανθρωποι με στενή σχέση συνεργασίας με το Μέγαρο Μαξίμου, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης και ο άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος, έσπευσαν χθες να δηλώσουν ότι η Ελλάδα επιμένει στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου που προβλέπει μόνο ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας με έμμεσο «κούρεμα» της αξίας τους κατά 21%.

Και όλα αυτά ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση έχει αφήσει να αιωρείται ότι δεν θα ήταν αρνητική σε μια αναθεώρηση προς τα πάνω της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη που έδωσε μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) είπε ότι «δεν μπορεί να γίνει τίποτε λιγότερο από την 21η Ιουλίου». Δηλαδή μπορεί να έρθει και το περισσότερο που είναι μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Το μεγαλύτερο «κούρεμα» προκρίνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Αντόνιο Μπόρχες δήλωσε χθες ότι «το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα (σ.σ.: η συμφωνία της 21ης Ιουλίου) πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς η κατάσταση της οικονομίας είναι χειρότερη από την αναμενόμενη και ο ρυθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων είναι αργός. Επιπλέον, αναφερόμενος στην 6η δόση του δανείου είπε με νόημα ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την εκταμίευσή της. Πληροφορίες για εξεταζόμενες αλλαγές στη συμφωνία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων κυκλοφόρησαν στα περισσότερα διεθνή πρακτορεία.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις επιπτώσεις από την αύξηση του ποσοστού του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, με επίκεντρο τις τράπεζες και κυρίως τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενα μεγαλύτερο «κούρεμα» δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα ελληνικά ταμεία, τα οποία με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου απλώς ανταλλάσσουν τα ομόλογά τους με άλλα 30ετούς διάρκειας στην ίδια ονομαστική τιμή. Ωστόσο, αν υποστούν μείωση της αξίας των ομολόγων, τότε τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τωρινές και τις μελλοντικές συντάξεις και παροχές.

Χαρακτηριστικό της όψιμης αντίδρασης της Αθήνας σε αυτά τα σχέδια ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη, ο οποίος είπε ότι «η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν συνιστά επιλογή», ενώ ο άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε σε διεθνές πρακτορείο ότι η Ελλάδα θα πρέπει και πιθανότατα θα αντιτεθεί σε μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους της από το 21% που προβλέπει η 21η Ιουλίου. Στο μεταξύ, στα ψιλά πέρασε η δήλωση του Βέλγου υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς για ακύρωση του Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου, που αφορούσε την καταβολή της 6ης δόσης, ύστερα από ελληνικό αίτημα, που δείχνει ότι η κυβέρνηση εκβιάζει τους πολίτες να πληρώσουν τα νέα χαράτσια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τρόικα που στελέχη της είπαν σε διεθνές πρακτορείο ότι η δόση δεν είναι εξασφαλισμένη λόγω της αργής προόδου στην πορεία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}
Advertisement 2
Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις

Advertisement 4