Η «κόλαση» άρχισε από τη Θεσσαλονίκη

Ηχηρό «ΟΧΙ» στο ξεπούλημα της χώρας και στην κατοχή διαρκείας φώναξαν χθες, ανήμερα της εθνικής επετείου του 1940, πολλοί πολίτες και στη συμπρωτεύουσα, για να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους.

Η πρωτοφανής κινητοποίηση των απελπισμένων πολιτών ματαίωσε, για πρώτη φορά στα χρονικά, τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη αναγκάζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να αποχωρήσει από την εξέδρα των επισήμων.

Η ατμόσφαιρα «μύριζε μπαρούτι» από νωρίς, αφού διαδηλωτές είχαν παραταχθεί στην άκρη του δρόμου σε ξεχωριστά μπλοκ, με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τους «Αγανακτισμένους» και τα μέλη σωματείων να καταλαμβάνουν την ανατολική πλευρά της εξέδρας και από τη δυτική πλευρά να έχουν αναπτυχθεί οπαδοί του Ηρακλή και ομάδα πολιτών. Μόλις οι επίσημοι κατέφθασαν στην εξέδρα, λίγο προτού ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση στις 11 π.μ. και ενώ πλήθος κόσμου είχε ήδη συγκεντρωθεί στην παραλιακή λεωφόρο για να την παρακολουθήσει, οι διαδηλωτές απέκλεισαν την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου παραδοσιακά γίνεται η παρέλαση, και κρατώντας πανό άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα. Αμέσως επενέβησαν τα ΜΑΤ φράζοντας την πρόσβαση των συγκεντρωμένων προς τους επισήμους, με δύο κλούβες που τοποθέτησαν κάθετα στο οδόστρωμα, ενώ διμοιρίες και οι συνοδοί αστυνομικοί του Προέδρου κινήθηκαν προς το σημείο.

Καθώς οι συγκεντρωμένοι δεν έδειχναν διάθεση να αποχωρήσουν και επέμεναν να καλούν τους επισήμους να… εξαφανιστούν, άρχισαν διαβουλεύσεις ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη και στην Αστυνομία ως προς τη διαχείριση του θέματος. Οταν όμως τα υβριστικά συνθήματα «άγγιξαν» και το πρόσωπο του κ. Παπούλια, τον οποίον οι διαδηλωτές αποκάλεσαν «προδότη», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να αποχωρήσει δηλώνοντας την πικρία του για την τροπή των πραγμάτων. «Είναι ντροπή να ακούγονται υβριστικά συνθήματα, είναι ντροπή να με αποκαλούν προδότη όταν εγώ πολέμησα για την πατρίδα από τα δεκαπέντε μου χρόνια» δήλωσε ο Πρόεδρος.

Οργισμένος για την εξέλιξη ήταν και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος επίσης αποχώρησε, ενώ ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αισθάνθηκε υποχρεωμένος να ζητήσει συγγνώμη από τον επίσημο προσκεκλημένο της πόλης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με την αποχώρηση των επισήμων, πλήθος κόσμου κατέλαβε την εξέδρα συνεχίζοντας να φωνάζει συνθήματα, ενώ τμήματα εφέδρων αλλά και μέλη οργανώσεων παρήλασαν κανονικά ανάμεσα στους συγκεντρωμένους αποσπώντας έντονο χειροκρότημα.

Ανάμεσα στους επισήμους που παρίσταντο στην εκδήλωση ήταν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, οι βουλευτές της Ν.Δ. Γιάννης Ιωαννίδης, Σταύρος Καλαφάτης, του ΛΑΟΣ Αγγελος Κολοκοτρώνης, ο πρόεδρος του Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς και η διπλωματική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου


Προκλητικές δηλώσεις από τον πρόεδρο, που ξέχασε ότι είναι όλων των Ελλήνων

Αν είχε παρακολουθήσει τους ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς που, όταν γίνονταν τα επεισόδια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, παρέμεναν εκεί, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δεν θα εγκατέλειπε τη θέση του χθες στη Θεσσαλονίκη. Θα παρέμενε στη θέση του δείχνοντας ότι είναι θεματοφύλακας των θεσμών και της δημοκρατίας.

Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες ήρθε αντιμέτωπος με την αλήθεια που δεν θέλει να παραδεχτεί, κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του Προεδρικού Μεγάρου: ότι με τη συμπεριφορά του και την πλήρη υποταγή του σε κάθε κυβερνητική επιλογή είναι για την πλειοψηφία των Ελλήνων συνυπεύθυνος. Ενας Πρόεδρος που δεν τολμά να προασπίσει το συμφέρον των πολλών, αλλά στην ουσία κομματικοποιεί τον ρόλο του είναι καταδικασμένος να αποτύχει στον θεσμικό του ρόλο και οι πολίτες τού το χρεώνουν. Ενας Πρόεδρος που δεν μπορεί να πει ένα «όχι» όταν τον καλεί η Ιστορία μπαίνει στο περιθώριό της.

Ο κ. Παπούλιας επέλεξε την ώρα της μάχης υπέρ του θεσμού να το βάλει στα πόδια, προσφέροντας μια ακόμη υπηρεσία στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Κάρολος Παπούλιας έδειξε για άλλη μια φορά ότι έχει ταυτιστεί πλήρως όχι με τον ελληνικό λαό, αλλά με μια ισχνή κυβέρνηση που έκλεψε με ψέματα την ψήφο των πολιτών και υλοποιεί το σχέδιό της για παράδοση της χώρας στα χέρια των δανειστών της.

Η συντεταγμένη φυγή του σε πλήρη συμπαράταξη με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη και οι δηλώσεις του περί του ότι η απόφαση της Ε.Ε. περιέχει θετικά στοιχεία και ότι αυτός δεν είναι «προδότης», όπως φώναζαν συγκεντρωμένοι, αλλά στα 15 του ήταν «αντάρτης» ήταν κινήσεις ανθρώπου που έχει χάσει την ψυχραιμία του. Λάθος ήταν και η γραπτή ανακοίνωσή του. Αποκορύφωμα της στήριξής του στο ΠΑΣΟΚ ήταν το παρακάτω απόσπασμα της γραπτής δήλωσής του: «Και πώς μετριέται η πλειοψηφία; Με τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ή με τις εκλογές που με βάση το Σύνταγμα γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια;» Δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιτρέπει στους πολίτες να έχουν άποψη για τη δημοκρατία μόνο μια μέρα κάθε τέσσερα χρόνια, όταν ψηφίζουν, ενώ αφαιρεί από τον εαυτό του το δικαίωμα να διαπιστώνει αυτό που γνωρίζει και ο τελευταίος Ελληνας, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει απολέσει την πλειοψηφία και υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ λαού – κυβέρνησης. Καλό θα ήταν ο εξοχότατος κ. Πρόεδρος να ξαναδιάβαζε επίσης το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος…

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα