Με άγριες διαθέσεις η τρόικα για μισθούς και συντάξεις!

Με άγριες διαθέσεις και… διψώντας για αίμα καταφθάνει σήμερα η τρόικα στην Ελλάδα. Ο κίνδυνος να χαθούν κατακτήσεις δεκαετιών για τους εργαζομένους, όπως είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση μπαίνουν -εκτός από τα εργασιακά θέματα- το Ασφαλιστικό, για κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και η πιθανότητα απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Επίσης, στα νέα μέτρα που αναμένεται να ζητήσουν οι κύριοι Ματίας Μορς (Κομισιόν), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) περιλαμβάνονται οι τελικές αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, αλλά και η πρόοδος στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Ολα αυτά την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI) δείχνουν να έχουν σοβαρές δυσκολίες και να οδηγούν στην ανάγκη ψήφισης σχετικού νόμου, που ουσιαστικά θα επιβάλει στους ιδιώτες τους όρους της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις της τρόικας, όπως έχουν εκφραστεί όλο το προηγούμενο διάστημα από τα τεχνικά κλιμάκια που ξεσκονίζουν νυχθημερόν τα δημόσια οικονομικά της χώρας, είναι οι εξής:

1. Εργασιακά: Η τρόικα επιθυμεί όσο τίποτα να καταργηθεί η ΕΓΣΣΕ. Σε πρώτη φάση θα απαιτήσει να μην ισχύσει η αύξηση 1,5% που πρέπει να γίνει από 1ης Ιουλίου 2011, αλλά και το επιπλέον 1,7% που έχει συμφωνηθεί να καταβληθεί από 1ης Ιουλίου 2012. Σε δεύτερο χρόνο επιδιώκει είτε την πλήρη κατάργησή της είτε τη μείωση της ΕΓΣΣΕ στα επίπεδα των 500 ευρώ, που είναι ο μισθός που παίρνουν οι νέοι κάτω των 25 ετών, όταν προσλαμβάνονται για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Φήμες από τις Βρυξέλλες θέλουν τους δανειστές της χώρας να πιέζουν για κατάργηση ακόμα και του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας), με τη δικαιολογία ότι έτσι θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις.

2. Ασφαλιστικό: Οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση, με μειώσεις των συντάξεων από 15% έως 50%, φαίνεται ότι δεν αρκούν για την τρόικα. Οι παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις, είτε με νέες μειώσεις είτε με αύξηση του ορίου ηλικίας, έχουν ήδη τεθεί από τα τεχνικά κλιμάκια. Τώρα αναμένεται να τεθούν επίσημα και από τους επικεφαλής των δανειστών της χώρας.

3. Φορολογικά: Οι αλλαγές στη φορολόγηση αναμένεται να οριστικοποιηθούν από την τρόικα και να αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Θα περιλαμβάνουν σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών, εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

4. Ακίνητη περιουσία: Σχεδιάζεται η απεμπλοκή του τέλους ακίνητης περιουσίας από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα θα υπάρξει ενσωμάτωση όλων των φόρων στην ακίνητη περιουσία (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ) σε αυτό το χαράτσι που, σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα γίνει ακόμα πιο τσουχτερό.

5. Εργασιακή εφεδρεία: Η τρόικα εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τα αποτελέσματα της εργασιακής εφεδρείας. Ετοιμάζεται να απαιτήσει άμεσο κλείσιμο συγκεκριμένων φορέων του Δημοσίου και ταυτόχρονη απόλυση για όσους εργάζονται σε αυτούς. Η ανάγκη για μείωση των δημόσιων δαπανών είναι πιθανό να οδηγήσει στην ανεργία δημοσίους υπαλλήλους, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα.

6. Ιδιωτικοποιήσεις: Το μεγάλο αγκάθι του Μνημονίου, αφού από τα 5 δισ. ευρώ, που ήταν η εκτίμηση ότι θα εισπραχθούν, τελικά θα μπει στα δημόσια ταμεία μόλις 1,3 δισ. ευρώ. Η τρόικα θα ασκήσει πιέσεις να επιταχυνθεί το ξεπούλημα της χώρας.

7. PSI: Οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων στο επίπεδο του 50% δεν έχουν προχωρήσει όσο θα περίμενε η τρόικα. Οι τράπεζες και οι ιδιωτικοί οργανισμοί που κατέχουν ελληνικά ομόλογα δεν έχουν πειστεί ώστε να συμπράξουν με τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Αποτέλεσμα είναι να μελετάται η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου, ως μοχλός πίεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ο όρος ότι, εάν το 75% των ομολογιούχων συμφωνήσει με τους όρους του PSI, τότε αυτό θα αποτελεί δεσμευτικό όριο για να ισχύσει αυτόματα και για το υπόλοιπο 25%.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Ν.Δ.: «Οχι σε Ευρωπαϊκή Ενωση πολλαπλών ταχυτήτων»

Σε δύο επίπεδα εστίασε η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Το πρώτο μέρος αφορούσε την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την οποία η Ν.Δ. πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης που παραμένουν ανεπαρκείς, ώστε να υπάρξει μια Ευρώπη με αλληλεγγύη και όχι σχηματισμοί χωρών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια Ενωση πολλών ταχυτήτων.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων κατά την περίοδο 2013-2015 θα εξειδικευτούν από την επόμενη κυβέρνηση, έως τα μέσα του 2012. Παράλληλα, η Ν.Δ. επιμένει ότι η προσαρμογή δεν μπορεί να γίνει με την περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Από τη μεριά του το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κρίσης που ταλανίζει την ευρωζώνη και τις χαρακτηρίζει για την Ελλάδα θετική εξέλιξη.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι ο νέος γαλλογερμανικός συμβιβασμός δεν πρόκειται να θωρακίσει την Ε.Ε. από τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αυξάνονται, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τον Λουκά Παπαδήμο «υπάκουο τεχνοκράτη», ενώ επισημαίνει ότι οι αποφάσεις της Συνόδου είναι καταστροφικές, καθώς βάζουν την Ευρώπη σε δημοσιονομική φυλακή.


Στην Αθήνα ο Ράιχενμπαχ για το ξύπνημα του ΕΣΠΑ

Την ίδια στιγμή που οι ελεγκτές της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα με το «μαστίγιο», ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» Χορστ Ράιχενμπαχ και ο κοινοτικός επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν έρχονται με το «καρότο». Οι δύο αξιωματούχοι έρχονται αύριο και μεθαύριο στην Αθήνα, με στόχο να ξυπνήσουν τον κρατικό μηχανισμό, ώστε να προχωρήσει η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων άνω των 10 δισ. ευρώ που βρίσκονται «παρκαρισμένα» στα ταμεία των Βρυξελλών. Και οι δύο έχουν δηλώσει κατά το παρελθόν ότι χωρίς την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ η Ελλάδα δεν έχει ελπίδες να βάλει φρένο στη βουτιά της οικονομίας. Οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις έμειναν, όμως, στις εξαγγελίες: Στη θεωρία, το ΕΣΠΑ έχει επιταχυνθεί, οι απορροφήσεις εκτοξεύονται, αλλά η αγορά και οι πολίτες δεν το αντιλαμβάνονται.

Σήμερα φτάνει στην Αθήνα ο Χ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος μαζί με τον Γ. Χαν (που έρχεται αύριο) θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Μαγκριώτη, ενώ θα παρακολουθήσει και τις εργασίες της 3ης Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ. Ο κ. Ράιχενμπαχ θα έχει επίσης κατ’ ιδίαν συναντήσεις με μέλη της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τους υπουργούς Εξωτερικών Στ. Δήμα, Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη και Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση. Επίσης, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική συνάντηση με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Ελλάδα, ενώ θα συμμετάσχει ως ομιλητής στο Ετήσιο Οικονομικό Συνέδριο που οργανώνει το ΕλληνοΑμερικανικό Επιμελητήριο. Ο επίτροπος Γ. Χαν θα έχει αύριο συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ενώ θα επισκεφθεί έργα που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε., όπως τον ενοποιημένο αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και την Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia».

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img