Ζητούν μέσα σε τριάντα μέρες 38 μεταρρυθμίσεις!

Τις 38 μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας να πραγματοποιηθούν στους τομείς της φορολογίας, των δαπανών και της μισθοδοσίας ως το τέλος του μήνα αποκάλυψαν οι «Financial Times». Οπως αναφέρει το δημοσίευμα της οικονομικής βρετανικής εφημερίδας, η οποία επικαλείται έγγραφα που έχει στη διάθεσή της, «πρόκειται για αναδόμηση του κράτους και όχι οικονομική μεταρρύθμιση», ενώ οι ξένοι πιστωτές θα διοικούν επί της ουσίας τη χώρα μας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι μεταρρυθμίσεις αναπτύσσονται σε τρία ξεχωριστά υπομνήματα, συνολικά 90 σελίδων, που περιλαμβάνονται μέσα στο Μνημόνιο 2 και αποτελούν «το τίμημα που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα για να λάβει το δεύτερο πακέτο διάσωσης προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία», όπως αναφέρουν οι «F.Τ.». «Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αναδιάρθρωση των δικαστικών διαδικασιών, η ενοποίηση των Ταμείων, η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου κτηματολογίου, η αγορά νέου λογισμικού για την είσπραξη φόρων, αλλαγές στις συνταγογραφήσεις αλλά και ο καθορισμός ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου» συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Το πρόγραμμα είναι πολύ, αλλά πολύ πιο φιλόδοξο από μια απλή οικονομική μεταρρύθμιση» αναφέρει ο Ματζούμπα Ραμάν, αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων στην εταιρία συμβουλών Eurasia Group. «Πρόκειται στην ουσία για χτίσιμο κράτους» εξηγεί.

Οι πιο επείγουσες από τις μεταρρυθμίσεις επισυνάπτονται σε ένα δεκασέλιδο έγγραφο «άμεσης δράσης» και πρέπει να ολοκληρωθούν ως την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για το νέο δάνειο από την ευρωζώνη στο έκτακτο συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης.

Τα 38 μέτρα αποτελούν ένα μείγμα νόμων που θα πρέπει να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο, να υπογραφούν υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα, τα οποία θα προκαλέσουν μια διατομή στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα.

Μέχρι στιγμής αναφέρονται ως ψηφισθέντα ή σε διαδικασία ψήφισης μόνο ορισμένα μέτρα, όπως η μείωση των συντάξεων κατά 300.000.000 ευρώ και οι περικοπές δαπανών της τάξεως των 325.000.000 ευρώ. Οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις συγκαταλέγονται σε έξι κατηγορίες, στις οποίες υπάρχουν οι περικοπές δαπανών, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τραπεζικοί κανονισμοί.

Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν τις επόμενες επτά ημέρες είναι η μείωση των κρατικών δαπανών για τα φαρμακευτικά προϊόντα κατά 1,1 δισ. ευρώ, η απελευθέρωση επαγγελμάτων (κομμωτήρια, ξεναγοί, διαιτητικά ινστιτούτα κ.λπ.) και οι αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες των υψηλά φορολογουμένων.

Πάντως, ακόμα και οι μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν σύντομα, καθώς ένα 49σέλιδο προσχέδιο- μνημόνιο για την κατανόηση και εφαρμογή της συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής, με ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει δεκάδες μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο κ. Ραμάν μάλιστα, σχολιάζοντας το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων αλλά και την ταχύτητα με την οποία οι ξένοι πιστωτές απαιτούν να εφαρμοστούν, αναρωτιέται στο δημοσίευμα των «Financial Times» αν οι ηγέτες της ευρωζώνης «τη στήνουν» στην Ελλάδα προκειμένου να αποτύχει στους στόχους ως την επόμενη χρονιά, και προφανώς να βγει εκτός ευρωζώνης. «Ακόμα και αν κάποιος αντιλαμβάνεται την πολιτική έννοια του επιτακτικού, το πρόγραμμα είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να αποτύχει, γιατί πολλοί από τους στόχους είναι αδύνατο να επιτευχθούν» λέει χαρακτηριστικά ο σύμβουλος της Eurasia Group.

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα