Το δικαίωμα να αναγνωρίζουν τα πτυχία τους δίνει πλέον στους αποφοίτους ξένων τεχνολογικών ιδρυμάτων (ΤΕΙ) ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ). Εως τώρα προβλεπόταν ότι μόνο οι πτυχιούχοι αλλοδαπών πανεπιστημίων μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση στον οργανισμό προκείμενου να αναγνωρίσουν τον τίτλο σπουδών τους. Συγκεκριμένα, ο νόμος όριζε ότι για να χαρακτηριστεί ένα ιδρυμα του εξωτερικού «ομοταγές» προς τα ελληνικά και άρα να επιτρέπεται η ισοτίμηση των πτυχίων που προσφέρει έπρεπε «να απονέμει ως τίλους σπουδών πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα».
Σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε προσφάτως, καταργείται αυτή η προϋπόθεση και στο εξής «ομοταγή» μπορούν να χαρακτηριστούν και τα ξένα τεχνολογικά ιδρύματα (τα γνωστά και ως polytechnics), «αρκεί να απονέμουν ως τίτλους σπουδών πτυχία ή μεταπτυχιακά ή διδακτορικά διπλώματα». Τα πτυχία που προέρχονται από τα εν λόγω ιδρύματα θα αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα αντίστοιχα που απονέμουν τα εγχώρια ΤΕΙ και οι κάτοχοί τους θα θεωρούνται απόφοιτοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ωστόσο, βάσει της τροπολογίας τίθενται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν «ομοταγή» τα ΤΕΙ της αλλοδαπής. Ειδικότερα, θα πρέπει η διάρκεια των σπουδών να είναι τουλάχιστον τριετής για την απόκτηση βασικού τίτλου σπουδών και ενός έτους για τη λήψη μεταπτυχιακού. Ακόμα, κρίνεται απαραίτητο το μεγαλύτερο μέρος του διδακτικού προσωπικού να διαθέτει διδακτορικό δίπλωμα, όμως δεν υπάρχει περιορισμός στο να απονέμει το ξένο ίδρυμα μόνο βασικούς τίλους σπουδών.
Οσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, καθίσταται σαφές ότι «αυτά πρέπει να αναγνωρίζονται στη χώρα που λειτουργεί το ίδρυμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης». Μόνο τότε μπορούν να αναγνωριστούν και στη χώρα μας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν επιτρέπεται η κατοχύρωσή τους στην Ελλάδα, ακόμα και αν αναγνωριστεί το πτυχίο.
Εύη Πανταζοπούλου