Το νεοελληνικό δράμα σε τρεις πράξεις

Τελικά ο λευκός καπνός δεν βγήκε χθες από το Προεδρικό Μέγαρο. Αποτέλεσμα, τα γκρίζα σύννεφα να πυκνώνουν και η καταιγίδα να απειλεί να ξεσπάσει από ώρα σε ώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στύλωσε για άλλη μια φορά τα πόδια και το ελληνικό δράμα θα συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τις 17 Ιουνίου, που είναι η πιθανότερη ημέρα να στηθούν και πάλι οι κάλπες.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φήμες, οι διαρροές, τα δημοσιεύματα και τα τελεσίγραφα με όλα τα σενάρια ανοιχτά, ενώ τα μεγάλα καρδιοχτύπια αφορούν τη ρευστότητα των τραπεζών. Οι Κάρολος Παπούλιας, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επί 90 λεπτά επιχείρησαν να μεταπείσουν τον κ. Τσίπρα ώστε να δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης με ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του καλοκαιριού του 2014. Εκείνος όμως, οχυρωμένος πίσω από τις δημοσκοπήσεις και τους μικροκομματικούς σχεδιασμούς του, επέμεινε ακόμη και στις ύπουλες διαρροές εναντίον της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φώτη Κουβέλη. Οι διάλογοι που καταγράφηκαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο επιβεβαιώνουν το πλήρες αδιέξοδο. Και αυτό διότι, παρόλο που όλοι -πλην ΚΚΕ-συμφωνούσαν για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης με εξαίρεση τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο, ουδείς πραγματικά την ήθελε ή την τολμούσε βάζοντας τους δικούς του όρους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας (που σήμερα στις 7.30 το απόγευμα με τη συμμετοχή του Αντώνη Σαμαρά, του Αλέξη Τσίπρα, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη, σκοπεύει να συγκαλέσει νέο γύρο διαβουλεύσεων) χθες στην εισήγησή του επισήμανε: «Θα κάνω το καθετί γιατί ο πολιτικός χρόνος τελειώνει και ελλοχεύουν κίνδυνοι» και τους έδειξε το υπόμνημα του Λουκά Παπαδήμου που κατέγραφε την κατάσταση των ταμείων. Σύμφωνα με όσα άφησαν να διαρρεύσουν τα κόμματα, έγιναν οι παρακάτω διάλογοι:

Α. Σαμαράς: Δώσε ψήφο ανοχής.

Α. Τσίπρας: Δεν το προβλέπει το Σύνταγμα.

Α. Σαμαράς: Το άρθρο 89 το προβλέπει. Θα είναι ένας περαιτέρω συμβολισμός για σένα. Προσπάθησες να κάνεις το ανέφικτο, να κυβερνήσεις μαζί με το ΚΚΕ. Πες μας τι πραγματικά κυβέρνηση θέλεις. Κλοτσάς το εφικτό. (σ.σ.: Συμφώνησε και ο Ε. Βενιζέλος).

Ο διάλογος, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, έχει ως εξής:

Κ. Παπούλιας: Ο πολιτικός χρόνος είναι πιεστικός. (Παρουσίασε επιστολή του Λ. Παπαδήμου που παρουσίαζε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας).

Α.Τσίπρας: Για ποιον λόγο αυτήν την επιστολή εμφανίζετε τώρα; Και για ποιον λόγο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν ενημέρωσε ως όφειλε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς;

Α. Σαμαράς: Θέλουμε την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ προς μία κυβέρνηση που ενδεχομένως θα σχηματιστεί.

Α.Τσίπρας: Διαφαίνεται μία προγραμματική συμφωνία. Από τη στιγμή που υπάρχει και υπάρχει και απαιτούμενος αριθμός βουλευτών, να προχωρήσετε. Ζητάτε συναίνεση από εμάς στο λάθος. Προσπαθήσατε όλο το προηγούμενο διάστημα να διαστρεβλώσετε τις θέσεις μας.

Α.Τσίπρας προς τους δύο πολιτικούς αρχηγούς: Επιμένουμε και είναι χρέος μας να υπάρξει ακύρωση της πολιτικής του Μνημονίου. Τώρα καταλάβατε τα προβλήματα που δημιουργεί η συγκεκριμένη πολιτική;

Α.Τσίπρας προς τον Α.Σαμαρά: Προεκλογικά σας ακούγαμε ότι θα πηγαίνετε σε εκλογές μέχρι η Ν.Δ. να κατακτήσει την αυτοδυναμία και τώρα κατηγορείτε εμάς ότι σέρνουμε τη χώρα σε εκλογές;

Ε. Βενιζέλος στον Α.Τσίπρα: Συμφωνώ με όλα όσα λες και θέλω συμμετοχή ή ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι προϋπόθεση για να υπάρξει αυτή η κυβέρνηση.

Α. Σαμαράς: Πρέπει πάση θυσία να υπάρξει κυβέρνηση από αυτήν τη συνάντηση.

Α.Τσίπρας: Και να επιχειρήσετε αυτήν την κυβέρνηση, δεν θα έχει πολιτική νομιμοποίηση, γιατί θα υπάρξει δυσαρμονία ανάμεσα στην κάλπη και την πολιτική που θα εφαρμόσετε. Εχουμε ένα διαφορετικό σχέδιο. Είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από το δικό σας. Μας ζητάτε πράγματα αδιανόητα. Να μην παραστούμε, δηλαδή, στη Βουλή κατά τη διαδικασία συγκρότησης αυτής της κυβέρνησης. Στη δημοκρατία έχουν ρόλο και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Προχωρήστε. Θέλετε μία νομιμοποίηση που δεν την έχετε. Δεν θα σας τη δώσουμε. Αυτό που επιδιώκετε είναι μία εκβιασμένη συναίνεση.

Α. Σαμαράς σε Α.Τσίπρα: Ανέφικτα τα όσα έλεγες προεκλογικά για κυβέρνηση Αριστεράς.

Α.Τσίπρας: Αν αυτά που έλεγα εγώ για κυβέρνηση Αριστεράς ήταν ανέφικτα, τότε αυτά που έλεγες εσύ για αυτοδυναμία τι ήταν;

Σύμφωνα με στελέχη της Ιπποκράτους, εκφράστηκαν οι παρακάτω θέσεις:

Κ. Παπούλιας: Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση καθώς είναι ανάγκη του τόπου. (Επισήμανε τους κινδύνους που υπάρχουν και διάβασε ένα σημείωμα του πρωθυπουργού για τα βασικά οικονομικά δεδομένα το επόμενο διάστημα).

Ευ. Βενιζέλος: Εθεσε θέμα πληρωμής του ομολόγου που υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο από τη δεκαετία του ’90, σημειώνοντας ότι θα περιμένουν τις προτάσεις του Λ. Παπαδήμου. Η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να μην πληρωθεί, καθώς δεν θα καταστεί πιστωτικό γεγονός για τη χώρα, αλλά μόνο για τη συγκεκριμένη έκδοση.

Ευ. Βενιζέλος: Υποστήριξε ότι προεκλογικά μιλούσε για κυβέρνηση συνεργασίας και μετεκλογικά για εθνικής ενότητας, συζητώντας ακόμα και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης των τριών δυνάμεων, Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ., με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Α. Τσίπρας: Επικαλέστηκε συνταγματικά κωλύματα.

Ευ. Βενιζέλος προς τον Α. Τσίπρα: Ανοχή σημαίνει απέχουμε από τις ψηφοφορίες και είναι θεσμική έννοια.

Α. Τσίπρας: Επιμένοντας να σχηματιστεί τριμερής κυβέρνηση ή ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την επιστολή που έστειλε στους εταίρους μας.

Ευ. Βενιζέλος: Πρόκειται για «χλομά μέτρα».

Ετσι άρχισαν και τελείωσαν όλα. Οι απογευματινές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Καμμένο, την κυρία Παπαρρήγα, τον κ. Μιχαλολιάκο και τον κ. Κουβέλη δεν πρόσθεσαν τίποτε παραπάνω από όρους και αδιέξοδα. Ολοι έκλεισαν με το, αν δεν μεσολαβήσει ο Θεός της Ελλάδας για ένα θαύμα, ραντεβού με τις κάλπες.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα