Πυρ ομαδόν κατά του Τσίπρα

Το αδιέξοδο στον πρώτο γύρο συσκέψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς φάνηκε από νωρίς.

Μιάμιση ώρα μετά τις 12 το μεσημέρι, οπότε ξεκίνησε η σύσκεψη των αρχηγών, της Ν.Δ. Αντ.Σαμαρά, του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι τρεις βγήκαν σκεπτικοί. Μόνο ο κ. Σαμαράς απάντησε στους δημοσιογράφους ότι «συνεχίζεται η διαβούλευση»…

«Ο ελληνικός λαός δεν μας έστειλε απλά ένα μήνυμα, έδωσε εντολή συνεργασίας όλων μας, για να αλλάξουμε πολιτική, αλλά ταυτόχρονα να παραμείνουμε μέσα στο ευρώ» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς πριν από τη συνάντηση, ζητώντας βιώσιμη κυβέρνηση τουλάχιστον ως τις ευρωεκλογές. Λίγο μετά τη συνάντηση, πάλι, απέδιδε ευθύνες για το αδιέξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ. «Κατέβαλα κάθε προσπάθεια για τη συνεργασία όλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσε την εντολή του ελληνικού λαού και δεν δέχεται όχι μόνο τον σχηματισμό μίας βιώσιμης κυβέρνησης, αλλά ούτε καν την ανοχή σε μία κυβέρνηση, η οποία μάλιστα θα αναλάμβανε και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ειλικρινά δεν ξέρω πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

«Παράλογο και πρωτοφανές» χαρακτήρισε, αντίθετα, ο Αλ. Τσίπρας το αίτημα συμμετοχής ή ψήφου ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας, κατηγορώντας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι «δεν ζητούν συμμετοχή ούτε καν ανοχή. Ζητούν συνενοχή» και αρνούμενος να την παράσχει. Θυμίζοντας ότι αθροιστικά Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν 168 βουλευτές, είπε «ας προχωρήσουν». Επιβεβαίωσε ότι ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της συνάντησης, κάτι που έγινε δεκτό, ενώ αντεπιτέθηκε, καταγγέλλοντας εκβιασμό και τρομοκράτηση από εκείνους που κυβέρνησαν δύο χρόνια τώρα. «Οσο επιμένουν σε μία πολιτική που έχει απορρίψει ο λαός, δεν πρόκειται να διασφαλίσουν την κοινωνική σταθερότητα» είπε.

Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε και ο Ευ. Βενιζέλος, που νωρίτερα είχε αποφύγει οποιοδήποτε σχόλιο εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους σε ανακοίνωση της Προεδρίας. «Η παράταση της αβεβαιότητας, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, η ακυβερνησία (…) η αμέριμνη προσφυγή και πάλι σε εκλογές για μικροκομματικούς λόγους, λόγω αλαζονείας, είναι ένα ανεπίτρεπτο πολιτικό γαϊτανάκι» είπε.

Εθεσε ως προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ -καθώς «σε αυτή τη φάση κανείς δεν δέχεται κάτι άλλο», κατά συνεργάτες του- απαντώντας στα περί «πλειοψηφίας 168 βουλευτών» με… νομιμοποίηση και εθνική ευθύνη. Πηγές της Ιπποκράτους πάντως διαβεβαίωναν ότι ετέθη θέμα ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην τρικομματική κυβέρνηση (παρότι αγνοούσαν τη θέση του Φ. Κουβέλη), για την οποία επικαλέστηκε «συνταγματικά κωλύματα» ο κ. Τσίπρας, για να του απαντήσει ο Ευ. Βενιζέλος ότι πρόκειται για θεσμική έννοια. Ο κ. Βενιζέλος έθεσε στη σύσκεψη και το θέμα του ομολόγου που λήγει, ζητώντας να μην πληρωθεί, καθώς δεν θα προκαλέσει πιστωτικό γεγονός για τη χώρα. Αφησε δε μία χαραμάδα αισιοδοξίας για σχηματισμό κυβέρνησης, με απροσδιόριστο τυπικά χρονικό ορίζοντα, αλλά χωρίς πολλά περιθώρια.

Στον «τεμαχισμένο διάλογο» αντιτάχθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, ζητώντας στο τέλος της διαδικασίας να υπάρξει συζήτηση με κοινό τραπέζι, όπου θα αναλυθούν η πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας, η εθνική ασφάλεια και η εξωτερική πολιτική, και θέτοντας ως προϋπόθεση επιτυχίας την κατά μόνας πρώτα συζήτηση κάθε αρχηγού με τον κ. Παπούλια. «Τελικός στόχος είναι η συνεννόηση όλων των Ελλήνων», είπε, «για να προασπίσουμε την εθνική ανεξαρτησία».

Με τον «εμφύλιο» να μαίνεται στην Αριστερά, απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φ. Κουβέλης τον κατηγόρησε ότι «ξεπέρασε κάθε όριο αθλιότητας». Υποστήριξε άλλωστε ότι «μέχρι χθες μας καλούσε να μείνουμε σταθεροί στις θέσεις μας και σήμερα λέει ότι συμφωνήσαμε σε κυβέρνηση συνεργασίας», κάτι που χαρακτήρισε «πολιτικά ανήθικο». «Ο,τι αποφασιστεί θα πρέπει να είναι γραπτό κείμενο, έτσι ώστε η δέσμευση να είναι επίσης συγκεκριμένη» είχε δηλώσει νωρίτερα, επιμένοντας σε οικουμενική κυβέρνηση. Είχε ζητήσει δε να αποτυπωθούν σε αυτή η διπλή εντολή του λαού για αποδέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο και διαφορετική διάταξη των πολιτικών δυνάμεων, ενώ προανήγγειλε πρότασή του για συμμετοχή προσώπων «τα οποία δεν έχουν σχέση με την ένοχη πολιτική που οδήγησε τη χώρα στη συγκεκριμένη κατάσταση».

Μαριτίνα Ζαφειριάδου


«Ναι μεν αλλά» σε κυβέρνηση ενότητας από τα λοιπά κόμματα εκτός από το ΚΚΕ, που θέλει εκλογές

Με εξαίρεση τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, που τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών τον Ιούνιο, οι υπόλοιποι αρχηγοί που συναντήθηκαν χθες το βράδυ με τον Κάρολο Παπούλια ναι μεν αναφέρθηκαν στην ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης, αλλά έθεσαν ανεκπλήρωτους όρους και προϋποθέσεις για την επίτευξή της. «Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου δεν υπάρχει. Υπάρχει είτε εφαρμογή του Μνημονίου είτε κατάργηση» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, θέτοντας προς εξέταση επτά ζητήματα για να δώσει «συναίνεση» σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού με οικουμενικό χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων, την άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ, τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, την καταγγελία του μνημονίου κ.ά. Επίσης ζήτησε ενυπόγραφη την επιστολή του Λ. Παπαδήμου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση της οικονομίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και η περαιτέρω στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Δεν διαβάζουμε ανυπόγραφα κείμενα» είπε ο κ. Καμμένος.

Η Αλέκα Παπαρήγα, που επίσης αρνήθηκε να διαβάσει την επιστολή του Λ. Παπαδήμου, θεωρώντας ότι συνδέεται με το προεκλογικό κλίμα, στηλίτευσε τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, κάνοντας λόγο για «σόου κοροϊδίας του λαού».

Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει με ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής την οποιαδήποτε κυβέρνηση που θα συνεχίσει την πολιτική του Μνημονίου. Πρότεινε δε να τεθεί επικεφαλής του νέου κυβερνητικού σχήματος μια προσωπικότητα διεθνούς κύρους, ώστε να τερματιστεί η αδικοπραξία σε βάρος της χώρας και η εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας. Ζήτησε να τεθεί βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και να ακολουθηθεί η στρατηγική του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, για τον οποίο ανέφερε με νόημα ότι «το πλήρωσε πολύ ακριβά».

Ο Φώτης Κουβέλης, που συναντήθηκε τελευταίος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επέμεινε στην πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή των δυνάμεων που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και επιδιώκουν την εκκίνηση των διαδικασιών αποδέσμευσης από το Μνημόνιο.

Ο κ. Κουβέλης είπε στον κ. Παπούλια ότι μια κυβέρνηση οικουμενικού χαρακτήρα, για να είναι βιώσιμη και αποτελεσματική, πρέπει να εξασφαλίζει τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων όπως τις κατέταξε με την ετυμηγορία του ο ελληνικός λαός, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν ενδιαφέρονται για κυβερνητικά αξιώματα. «Για εμάς προέχει το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον» είπε μεταξύ άλλων.

Αποκάλυψε δε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού έδωσε ως απάντηση ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης, καθώς αρνείται να δώσει ψήφο ανοχής ή να μετέχει σε αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ».

Γιώργος Κατσίγιαννης

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα