Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο οστά από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, μία εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο ώστε να επιδιορθώνονται ευκολότερα τα κατάγματα ή ακόμη και να αντικαθίστανται ολοκληρωτικά τα προβληματικά οστά με τεχνητά μέλη, τα οποία θα προέρχονται ουσιαστικά από το σώμα του ασθενούς. Οι ερευνητές ξεκίνησαν τα πειράματά τους από βλαστοκύτταρα που πήραν από ιστούς λίπους. Από αυτά στη συνέχεια κατάφεραν να αναπτύξουν, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, ένα ολοκληρωμένου σχήματος οστό, μήκους περίπου πέντε εκατοστών.
Η πρώτη δοκιμή σε ασθενείς θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της χρονιάς από μία ισραηλινή εταιρία βιοτεχνολογίας που συνεργάζεται με καθηγητές πανεπιστημίου για την ανάπτυξη της πρωτοποριακής τεχνολογίας. «Υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη για τεχνητά κόκαλα τόσο για τραύματα όσο και για χειρουργεία» ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» o καθηγητής Αβινοάμ Καντούρι, που μετείχε στις έρευνες. «Χρησιμοποιήσαμε την τρισδιάστατη τεχνολογία για να κατασκευάσουμε οστό στο κατάλληλο σχήμα και στην κατάλληλη γεωμετρία. Τώρα μπορούμε να μεγαλώσουμε οστά εκτός σώματος και στη συνέχεια να τα μεταμοσχεύσουμε στον ασθενή την κατάλληλη στιγμή. Σκανάροντας την κατεστραμμένη περιοχή, το μόσχευμα θα εφαρμόζει τέλεια στο σημείο και στη συνέχεια θα μπορεί να συγχωνευτεί με επιτυχία με τους υπόλοιπους ιστούς. Φυσικά, δεν θα υπάρχει κανένα θέμα απόρριψης του μοσχεύματος, καθώς θα προέρχεται από κύτταρα του ίδιου του λήπτη» συμπλήρωσε ο καθηγητής στην εφημερίδα.
Στη μέθοδο που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Technion του Ισραήλ χρησιμοποιήθηκαν τρισδιάστατοι εκτυπωτές, οι οποίοι υπολογίζουν με ακρίβεια τις διαστάσεις του σπασμένου κόκαλου και στη συνέχεια δημιουργούν ένα καλούπι που έχει την υφή τζελ. Τα βλαστοκύτταρα που ελήφθησαν, γνωστά και ως μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα, έχουν την ικανότητα να επιδιορθώνουν και να αναπλάθουν ιστούς και αφαιρέθηκαν από το λίπος του ασθενούς με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν μέσα σε μία αυτόματη συσκευή, τον βιοαντιδραστήρα, η οποία παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορέσουν τα βλαστοκύτταρα να αναπτυχθούν σε οστά.
Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε ζώα μεταμοσχεύσεις οστών που δημιουργήθηκαν με την παραπάνω μέθοδο στο εργαστήριο.


