Σε νέα προκλητική αμφισβήτηση των νησιών του Αιγαίου προχώρησε ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ο γνωστός για τις ανθελληνικές του θέσεις Εγκεμέν Μπαγίς αποκάλυψε χθες ότι η Αγκυρα αρνείται να υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας επειδή υπάρχουν προβλήματα με την Ελλάδα για τα νησιά του Αιγαίου. Με αυτή τη δήλωσή του ο κ. Μπαγίς έδειξε ότι η Τουρκία παραμένει ανυποχώρητη στις διεκδικήσεις της απέναντι στην Ελλάδα.
Η δήλωση-βόμβα του Εγκεμέν Μπαγίς έγινε κατά τις εργασίες της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες έγιναν υπό μάλλον ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, αν κρίνει κανείς από τις παρεμβάσεις των δύο Ελλήνων ευρωβουλευτών που είναι αντιπρόεδροι της Επιτροπής, του Γιώργου Κουμουτσάκου (Ν.Δ.) και της Μαριλένας Κοππά (επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ).
Μάλιστα, η επίμαχη δήλωση Μπαγίς, που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δεν αποκλείεται να ενοχλήσει ακόμη και τους προϊσταμένους του στην Αγκυρα για την ευθύτητά της, έγινε κατόπιν ερώτησης του κ. Κουμουτσάκου. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συζήτησης, παρουσία και του επιτρόπου με αρμοδιότητα τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε, επί της «θετικής ατζέντας» των ευρωτουρκικών σχέσεων και των προοπτικών που αυτή θα μπορούσε να προσφέρει για ενεργειακή συνεργασία, ο Ελληνας ευρωβουλευτής έθεσε το θέμα της κύρωσης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, για να λάβει την προαναφερθείσα απάντηση του Τούρκου υπουργού.
«Η απάντηση αυτή του κ. Μπαγίς συνιστά -εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω- την πρώτη δημόσια παραδοχή αυτού του είδους από Τούρκο αξιωματούχο. Πέραν όλων των άλλων, καταδεικνύει ότι μία υποψήφια προς ένταξη χώρα αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο μόνον όταν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις της. Εγείρεται λοιπόν ένα πολλαπλώς σοβαρό ζήτημα όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ε.Ε.» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος μετά το τέλος της συνεδρίασης.


