Το Μνημόνιο γύρισε στο ’70 τους Ελληνες!

Βουτιά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 έκανε η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έπειτα από περίπου δυόμισι χρόνια Μνημονίου. Η χρεοκοπημένη Ελλάδα, που επιμένει να μην αγγίζει τη φοροδιαφυγή, βλέπει σχεδόν αδιάφορη ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών της να φτωχαίνει με ταχύτητα, στον δρόμο προς την ανάπτυξη, που ποτέ δεν έρχεται.

Τα στοιχεία είναι καταλυτικά και περιέχονται στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οπως διαπιστώνει με γλαφυρό τρόπο η μελέτη, ο «τυφώνας» των φόρων που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά από το 2010 έως σήμερα, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, έχει συρρικνώσει την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων στα επίπεδα της προηγούμενης γενιάς.

Σήμερα παράλληλα το 80% των Ελλήνων βιώνει άλλη μια επιτυχία της Μεταπολίτευσης, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Εχουν στην τράπεζα καταθέσεις μικρότερες των 2.000 ευρώ, κάτι που αποδεικνύει ότι τα σκληρά μέτρα των τελευταίων δυόμισι ετών έχουν κάψει όλο το λίπος που υπήρχε στην κοινωνία. Εξαιρούνται βέβαια ο φίλοι του συστήματος, που έγκαιρα και κυρίως ελεύθερα έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, υπό τα όμματα πολιτικών σαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που την ίδια στιγμή διαφήμιζαν λίστες με καταθέτες στην Ελβετία, οι οποίες ποτέ δεν εμφανίστηκαν.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και η προχθεσινή αναφορά-προειδοποίηση της Alpha Bank προς την κυβέρνηση, αναφορικά με τις αντοχές των Ελλήνων που βρίσκονται πλέον σε οριακό επίπεδο.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, οι μέσες αποδοχές των εργαζομένων στην Ελλάδα θα πλησιάσουν το 2013 τα επίπεδα των 15.000 ευρώ (από 25.470 ευρώ το 2011), αγγίζοντας χώρες όπως η Εσθονία, η Κροατία και η Τσεχία.

Προβλέπεται επίσης ότι η επίσημη ανεργία θα εκτιναχθεί έως το τέλος του έτους στα επίπεδα του 24% όταν πέρυσι ήταν στο 17,7%. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 1.200.000 ανέργους. Η πραγματική ανεργία όμως αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερη, με ποσοστά που θα κυμαίνονται από 28% έως 29% και τον πραγματικό αριθμό των ανέργων να ξεπερνάει το 1.500.000.

Από τον Μάιο του 2010, όταν ανακοινώθηκε το πρώτο Μνημόνιο, έως σήμερα έχουν κάνει φτερά από τις τσέπες των συνταξιούχων περίπου 4,2 δισ. ευρώ, μέσω των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το αντίστοιχο ποσό που πρόκειται να κοπεί τη διετία 2013-2014 από συντάξεις και εφάπαξ ανέρχεται στα 5,5 δισ. Ευρώ.

Στο επίπεδο των μισθών, τη διετία 2010-2011, στο Δημόσιο χάθηκαν 3,5 δισ. ευρώ, ενώ κατά άλλα 3 δισ. ευρώ περιορίστηκε η μισθολογική δαπάνη στον ιδιωτικό τομέα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα