«Βίλι Μπραντ» της υπομονής!

Οι ανάδοχοι του καινούργιου αεροδρομίου του Βερολίνου «Βίλι Μπραντ» αναζητούν πλέον χρηματοδότηση με στόχο την αποφυγή στάσης πληρωμών, καθώς τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου -το οποίο είναι στόχος της γερμανικής κυβέρνησης από το 1989, όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και σχεδιάστηκε σαν σύμβολο της γερμανικής αναγέννησης και της πρωτεύουσας της χώρας- αναβλήθηκαν για μία ακόμη φορά.

Οι προηγούμενες εκτιμήσεις υποστήριζαν ότι η χαρακτηριστική γερμανική συνέπεια και η αυστηρότητα θα επέτρεπαν την έναρξη της λειτουργίας του «Βίλι Μπραντ» στις 17 Μαρτίου του 2013, μόλις 24 χρόνια από την αρχική απόφαση κατασκευής του. Την Τρίτη, όμως, πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης σχολίαζαν ότι τα εγκαίνια του αεροδρομίου προγραμματίζονται, πλέον, για τον Οκτώβριο του 2013. Το οικονομικό κόστος της καινούργιας, τέταρτης, αναβολής των εγκαινίων του αεροδρομίου εκτιμάται στο 1,1 δισ. ευρώ και το ποσό φαίνεται να βρίσκει κάποιους Γερμανούς πολιτικούς στο επίκεντρο αυστηρής κριτικής. Ο δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβεραϊτ, όπως και άλλοι τοπικοί υπεύθυνοι της γερμανικής πρωτεύουσας, κατηγορούνται για ανικανότητα και υποτίμηση των προβλημάτων τα οποία θα παρουσίαζε η κατασκευή του αεροδρομίου.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από την ονομασία του και συνεχίστηκαν με την τοποθεσία του, την υπέρβαση του κατασκευαστικού οικονομικού του κόστους και τους καινούργιους αεροδιαδρόμους. Επιπλέον, πρόκληση παρουσίασε για το αεροδρόμιο και η χρεοκοπία του αρχικού του κατασκευαστή. Πριν από λίγους μήνες, το χαρακτηριστικό παράδειγμα «γερμανικής αποδοτικότητας», όπως παρουσιάζει το αεροδρόμιο ο σχετικός μηχανισμός δημοσίων σχέσεων, παρήγγειλε 20 επιπλέον πάγκους εισιτηρίων επειδή η αρχική παραγγελία δεν είχε εκτιμήσει σωστά τις απαιτήσεις του χώρου. Τον Μάιο κάποιες αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες αναμένουν οικονομικές ζημίες εκατομμυρίων από τις διαδοχικές αναβολές των εγκαινίων του αεροδρομίου, φάνηκε να ζητούν οικονομική αποζημίωση από τους αρμόδιους του «Βίλι Μπραντ».

Η Berliner Morgenpost εκτιμά ότι τα εγκαίνια του αεροδρομίου θα γίνουν στις 20 ή στις 27 Οκτωβρίου 2013.

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα