«Βούλιαξε» το επιχειρείν στον Βορρά

Στα τάρταρα βρέθηκε τον Αύγουστο το επιχειρείν στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον δείκτη NGBI 500 που προκύπτει από μέτρηση μεταξύ 500 βορειοελλαδικών επιχειρήσεων. Η μεγάλη επιδείνωση του δείκτη, που έπεσε στο -36 από το -28 του Ιουλίου, αποδίδεται στη διογκούμενη απαισιοδοξία των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων για τις προοπτικές τους το επόμενο εξάμηνο. Την ίδια στιγμή ο τζίρος των επιχειρήσεων γκρεμίστηκε, καθώς στο σχετικό ερώτημα το ποσοστό της μείωσης καταγράφει ιστορικό υψηλό από τον Οκτώβριο του 2009. Το ίδιο ποσοστό έχει καταγραφεί ξανά μόνο τον Μάρτιο του 2012. Συγκεκριμένα, 71% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι ο τζίρος τους μειώθηκε, έναντι του 53% του Ιουλίου. Αύξηση πωλήσεων καταγράφεται μόλις από το 4%, που είναι νέο ιστορικό χαμηλό, σε σχέση με το πολύ υψηλότερο 25% του Ιουλίου.

Οι ερωτηθείσες επιχειρήσεις κρίνουν σε ποσοστό 15% ότι η κατάστασή τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 14% τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή, όμως, το 58% χαρακτηρίζει την κατάστασή της κακή, έναντι του 51% του Ιουλίου, ενώ συρρικνώνεται στο 27% το ποσοστό αυτών που τη θεωρούν ικανοποιητική. Οσο για το μέλλον, 42% προβλέπουν ότι η κατάστασή τους θα είναι χειρότερη στο επόμενο εξάμηνο, ενώ 44% περιμένουν στασιμότητα έναντι του 33% του Ιουλίου. Βελτίωση βλέπει μόλις το 14%, που ήταν 25% έναν μήνα πριν.

Οριακά αυξημένη είναι η πρόθεση απολύσεων, προσεγγίζοντας το 32%, έναντι του 31% τον Ιούλιο του 2012, ενώ παραμένει χαμηλή, στο 12%, η πιθανότητα για προσλήψεις. Βέβαια οι περισσότερες βορειοελλαδικές επιχειρήσεις -και συγκεκριμένα το 56% έναντι 61% τον προηγούμενο μήνα- επιλέγουν να διατηρήσουν αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού τους.

Οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 πραγματοποιούνται από την εταιρία δημοσκοπήσεων – ερευνών Interview, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2009.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα