Την πρόθεση για προκήρυξη γενικής απεργίας αμέσως μόλις η κυβέρνηση ανακοινώσει τα μέτρα που περικόπτουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ επικύρωσε η ΓΣΕΕ, κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους από πρωτοβάθμια σωματεία. Ουσιαστικά η Συνομοσπονδία τέθηκε επί ποδός πολέμου και από κοινού με την ΑΔΕΔΥ και τις πρωτοβάθμιες ομοσπονδίες θα κινηθεί για να αντιμετωπίσει τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Πάντως, δεν λήφθηκε απόφαση για επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες εδώ και τώρα, όπως ήταν η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος. Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι από τα συνδικάτα των γιατρών του ΕΣΥ, των ναυτεργατών και των εκπροσώπων στις συγκοινωνίες εξέφρασαν την επιθυμία να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις άμεσα.
Επίσης, στη σύσκεψη έπεσε και η πρόταση να ξεκινήσουν μαζικοί αποκλεισμοί δημόσιων κτιρίων, με στόχο να προκληθεί εμπλοκή στη λειτουργία της κρατικής μηχανής.
Σε πρώτη φάση, σήμερα κιόλας, τα προεδρεία από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τα πρωτοβάθμια σωματεία και τα Εργατικά Κέντρα Αττικής, θα πραγματοποιήσουν κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας στην οδό Σταδίου. Ακολούθως, οι ομοσπονδίες εξήγγειλαν συλλαλητήριο για το Σάββατο στις έξι το απόγευμα στο Σύνταγμα. Δύο μέρες μετά, την ερχόμενη Δευτέρα, πάλι στις έξι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέο πανεργατικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, ξανά στο Σύνταγμα, με συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για κοινή οργάνωση συνδικάτων και ΓΣΕΕ ενάντια «σε αυτό που έγινε και σε αυτό που πρόκειται να γίνει. Δηλαδή στον σφαγιασμό των δικαιωμάτων, εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών που απεργάζονται με τα νέα επώδυνα μέτρα. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν πρέπει να αποτρέψουμε μέτρα που δεν βγαίνουν, αλλά βγάζουν την ψυχή μας».
Βασίλης Αγγελόπουλος

