Το εικοσαήμερο που θα φέρει τη δόση και τη δοκιμασία

Τέσσερα ανοικτά μέτωπα με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες καλείται να κλείσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το πρώτο ακούει στο όνομα «τρόικα» και στο κλείσιμο της συμφωνίας των μέτρων. Η έκθεση θα είναι το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα στην κόλαση χωρίς τέλος ή στην… κόλαση με ελπίδα διάσωσης.

Το δεύτερο αφορά κατά αναλογία τα εσωκομματικά προβλήματα και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του. Εκεί το μπαλάκι πέφτει και στους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη, που έχουν τους δικούς τους πονοκεφάλους.

Το τρίτο είναι η ψηφοφορία των μέτρων στη Βουλή, που θα γίνει μεν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ακόμη εάν πάνε σε ένα άρθρο ή σε δύο. Και το τέταρτο και κυριότερο να πείσει μια κοινωνία που βρίσκεται εδώ και καιρό στα όριά της ότι στο τέλος του τούνελ που έχει μπει η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει φως. Μπροστά υπάρχει και μια ημερομηνία ορόσημο: Αυτή της άλλης Κυριακής 28 Οκτωβρίου. Μια ημέρα που σήμανε την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και οι στενοί του συνεργάτες θεωρούν ότι αν και το ματς στις Βρυξέλλες ήταν «εκτός έδρας», η… σωτηρία της Ελλάδας και η παραμονή της στα ευρωπαϊκά γήπεδα θα κριθεί στα εντός έδρας παιχνίδια, που όμως όλα είναι ντέρμπι.

Γι’ αυτό και κανείς από το Μέγαρο Μαξίμου δεν εφησυχάζει. Οπως μας τόνιζε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, μέσα στις επόμενες είκοσι ημέρες (με αποκορύφωμα τη Σύνοδο του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου) θα παιχτούν όλα. Και η Ελλάδα μπορεί να τα πάρει όλα ή τίποτα. Και το τίποτα θα σημάνει την ολική καταστροφή, που θα ακυρώσει την ολική επιστροφή που σηματοδότησε η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει τα παραπάνω καλύτερα από τον καθένα. Τον τελευταίο καιρό του έρχεται και του ξανάρχεται στο νου μια φράση που στοιχειώνει τις σκέψεις του εδώ και καιρό. Οτι το Ωσαννά από το σταυρωθήτω απέχει μόλις μια εβδομάδα. Σίγουρα δεν θέλει να ζήσει κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής χρησιμοποίησε ακόμη μια βιβλική έκφραση περί πικρού ποτηριού, που όμως θα είναι το τελευταίο.

Από το Σάββατο ο πρωθυπουργός καλεί σε απανωτές συσκέψεις στην αίθουσα συσκέψεων του Μαξίμου συνεργάτες και υπουργούς και η ατμόσφαιρα θυμίζει «θάλαμο επιχειρήσεων». Ενας τεράστιος πίνακας δεσπόζει σε έναν τοίχο και εκεί είναι γραμμένες όλες οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν εδώ και τώρα. Ο πολιτικός χρόνος είναι τόσο κοντινός αλλά και τόσο απρόβλεπτος. Η ημερομηνία ορόσημο είναι η 16η Νοεμβρίου. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι μετά από κείνη την ημέρα το ταμείον θα είναι μείον.

Ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να πάρει τη δόση με όποιο κόστος. Παραδέχεται πλέον «φωναχτά» ότι τα μέτρα θα είναι επώδυνα. Γι’ αυτό πέρα από τα καλά λόγια προς τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, η επόμενη φράση του πρωθυπουργού είναι αυτή που καταγράφει το ζητούμενο: Οτι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία διαφοροποίηση σε κανένα ζήτημα που θα συμφωνηθεί. «Θα είμαστε ενωμένη γροθιά» είπε και απευθύνθηκε τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του όσο και στους δύο εταίρους του.

Στην ατζέντα του ήδη ο πρωθυπουργός έχει βάλει τη νέα συνάντηση μαζί τους, τόσο για να τους ενημερώσει από κοντά για όσα διεμήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής, μια και τηλεφωνικές επικοινωνίες υπήρξαν, αλλά κυρίως για να ξεκολλήσουν τα θέματα που έχουν κολλήσει. Παράλληλα θα υπάρξει και ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε θεσμικό επίπεδο. Από κει και πέρα ανοικτή παραμένει η «ενημέρωση» του λαού με μια μορφή διαγγέλματος, αφού έχουν οριστικοποιηθεί τα πάντα.

Τέλος, η ψήφιση των μέτρων φέρνει τον ανασχηματισμό. Ο πρωθυπουργός, αν και απάντησε διπλωματικά στις Βρυξέλλες, επί της ουσίας τον επιβεβαίωσε. Φαίνεται ότι δεν θα είναι έκπληξη να συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης ως αντιπρόεδροι, ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε και ο κ. Σαμαράς «δεν έχω την πολυτέλεια να πάει ο νους μου σε δευτεροβάθμιες εξισώσεις, οι οποίες μπορεί να δημιουργούν πικάντικες πολιτικές παρενέργειες. Οταν έρθει η στιγμή, όταν πρέπει, όταν αποφασιστεί θα κάνουμε τις κινήσεις που κάνει η κάθε κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί πάντοτε να είναι καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα. Ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα, ασφαλώς υπάρχουν κενά». Ακόμη και με αυτόν τον τρόπο διαφοροποιήθηκε από την πεπατημένη ότι ένας ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται. Ηδη έχει ανακοινωθεί και από τα πιο επίσημα χείλη…

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα