Μόνο τα μισά από τα αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης πουλήθηκαν κατά τη χθεσινή δημοπρασία του οίκου Bonhams στο Λονδίνο. Το περίφημο Greek Sale, που περιλάμβανε 86 έργα κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών, είχε χλιαρή ανταπόκριση από τους φανατικούς συλλέκτες και τους connoisseurs, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη σε σπουδαία έργα, αποδεικνύοντας με τον πιο τρανό τρόπο ότι πλέον βάζουν δύσκολα το χέρι στην τσέπη. Αν και ο συνολικός τζίρος της δημοπρασίας, τα 1.700.000 ευρώ, ήταν μεγαλύτερος από εκείνον της αντίστοιχης του περασμένου Μαΐου, δεν ήταν λίγα τα έργα που… ξέμειναν στην έδρα του οίκου στο Λονδίνο.
Μεγάλη έκπληξη της βραδιάς, η απουσία ενδιαφέροντος για το πολυσυζητημένο έργο του Νικόλαου Γύζη με τίτλο «Ο ζωγράφος στην Ανατολή», μια και δεν κατάφερε να βρει νέο ιδιοκτήτη. Οι φιλότεχνοι γύρισαν την πλάτη στον περίφημο πίνακα που φιλοτεχνήθηκε το 1875, παρά το μυστηριακό θέμα του αλλά και την υπογραφή του σπουδαίου δημιουργού του. Αυτό ήταν μάλιστα και το σημαντικότερο αλλά και ακριβότερο έργο της βραδιάς το οποίο βγήκε στο σφυρί με αρκετά υψηλή τιμή εκτίμησης (190.000-250.000 ευρώ), με αποτέλεσμα να μη «χτυπηθεί».
Κορυφαίο έργο της βραδιάς ανακηρύχθηκε ο πίνακας του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ «Ερωτόκριτος και Αρετούσα», το οποίο διπλασίασε την αρχική τιμή εκτίμησής του, φτάνοντας τα 264.000 ευρώ. Η δημιουργία αποτελεί σύμφωνα και με τον Οδυσσέα Ελύτη το σημαντικότερο έργο του καλλιτέχνη με το θέμα αυτό.
Στο ποσό των 181.500 ευρώ πουλήθηκε ο πίνακας του Γιάννη Σπυρόπουλου με τίτλο «Τρίπτυχο Α», μία από τις πιο σημαντικές δημιουργίες του πρωτοπόρου κλασικού της αφαίρεσης και το μεγαλύτερο έργο του καλλιτέχνη, που βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή.
Υψηλή τιμή έπιασε και το περίφημο «Ακρόπρωρο» του Γιάννη Μόραλη, για το οποίο συλλέκτης έδωσε περί τα 147.800 ευρώ.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο πίνακας του Νίκου Χατζηκυράκου Γκίκα με τίτλο «Μετά τη βροχή», ο οποίος πουλήθηκε αντί 118.500 ευρώ. Το έργο που αποτελεί ένα εικαστικό κομψοτέχνημα, στο οποίο εκφράζεται η διονυσιακή σχέση του καλλιτέχνη με τη φύση, προέρχεται από αθηναϊκή ιδιωτική συλλογή.
«Το πορτρέτο ενός χορευτή» διά χειρός Γιάννη Τσαρούχη ήταν ένα από τα έργα της δημοπρασίας που έφυγαν από την αίθουσα του Bonhams με νέο ιδιοκτήτη. Ο πίνακας, φιλοτεχνημένος το 1959, ανήκε στη στενή φίλη του Τσαρούχη, τη χορογράφο Ηρώ Σισμάνη, και πουλήθηκε στο ποσό των 84.000 ευρώ, ενώ είναι γεγονός ότι υπερτριπλασίασε την τιμή εκτίμησής του.
«Το κερί της προσευχής», μία από τις ωραιότερες ζωγραφικές συνθέσεις του Θεόδωρου Ράλλη, πουλήθηκε στο ποσό των 64.000 ευρώ. Πρόκειται για έργο που αντανακλά τη δεξιοτεχνία του καλλιτέχνη στην αποτύπωση της θρησκευτικής ευλάβειας μέσα από τον ιδεαλισμό και την πνευματικότητα της φιγούρας. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι το εν λόγω έργο είχε ξαναβγεί στο σφυρί από τον οίκο Κρίστις το 1984 σε δημοπρασία που είχε λάβει χώρα στο Λονδίνο.
Στα χέρια νέου ιδιοκτήτη πέρασαν ο πίνακας του Αλέκου Φασιανού με τίτλο «Reunion doree» (75.900 ευρώ), αλλά και το «Image F» του Γιάννη Σπυρόπουλου (84.000 ευρώ).
Στα αζήτητα έμεινε και ο πίνακας «Κονταντίνα» του Δημητρίου Γεωργαντά, αφού δεν κατάφερε να πουληθεί, παρά το γεγονός ότι αποτελεί το ωραιότερο και το πιο γνωστό έργο του καλλιτέχνη. Την πλάτη γύρισαν οι συλλέκτες και στην εξαιρετική θαλασσογραφία του Κωνσταντίνου Βολανάκη με τίτλο «Πλέοντας προς την ακτή», αλλά και στο «Σπίτι του Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι με Αγγελο».
Αλλά και η δημιουργία του Βασιλείου Χατζή με τίτλο «Στην ακτή» δεν συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των αγοραστών. Η εντυπωσιακή ελαιογραφία που είχε τιμή εκτίμησης (99.000-150.000 ευρώ) έμεινε απούλητη παρά τις υψηλές προσδοκίες των διοργανωτών.
Απούλητο έμεινε και το έργο του Θεόδωρου Μανωλίδη με τίτλο «Κορίτσι και νεκρή φύση», που είχε τιμή εκτίμησης 12.000-19.000 ευρώ.
Ακόμη στην ίδια δημοπρασία συμπεριλήφθηκαν έργα των Ιωάννη Πούλακα, Αλέκου Κοντόπουλου, Σπύρου Βασιλείου, Πολύκλειτου Ρέγκου, Θανάση Τσίγκου, Αλέξη Ακριθάκη, Νίκου Κεσσανλή, Οπυς Ζούνη, Παναγιώτη Τέτση, Κώστα Τσόκλη, Παύλου, Αλέκου Φασιανού, Γιώργου Λάππα, Γιάννη Κόττη.
Γιώτα Βαζούρα