Εγκυμοσύνη εναντίον καρκίνου!

Πολύς λόγος γίνεται για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η εγκυμοσύνη στον γυναικείο οργανισμό όταν δεν γίνεται σε νεαρή ηλικία, φαίνεται όμως ότι υπάρχει και κάτι θετικό. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, οι γυναίκες που αργούν να αποκτήσουν παιδί διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού!

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.960 γυναίκες από την περιοχή του Σιάτλ των ΗΠΑ, από τις οποίες οι 1.021 είχαν ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένειά τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Breast Cancer Research and Treatment», οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδί τουλάχιστον 15 χρόνια μετά την πρώτη τους περίοδο, έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από την ασθένεια.

Η μελέτη επιβεβαίωσε, επίσης, την άποψη ότι ο οργανισμός προστατεύεται από τον καρκίνο και με τη βοήθεια του θηλασμού. Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη και μία περίοδος θηλασμού μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής από την πιο επιθετική μορφή της ασθένειας.

Την ίδια στιγμή, άλλη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Καναδά με θέμα τη σχέση του καρκίνου με τον διαβήτη, έδειξε ότι οι γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση και έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού, έχουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από διαβήτη, γι’ αυτό και θα πρέπει να εξετάζονται πιο προσεκτικά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το 1996 έως το 2008, προκειμένου να ελέγξουν τα κρούσματα διαβήτη σε σχεδόν 125.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών, από τις οποίες οι 25.000 είχαν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού. Στα επόμενα πέντε χρόνια, σχεδόν το 10% των γυναικών είχε προσβληθεί από την ασθένεια. Επίσης, ο κίνδυνος για εκείνες που δεν είχαν ιστορικό καρκίνου ήταν κατά 7% υψηλότερος σε διάστημα δύο ετών μετά τη διάγνωση και 21% σε διάστημα δέκα ετών μετά τη διάγνωση. Ωστόσο, ο κίνδυνος ήταν μικρότερος για όσες είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Diabetologia».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα