Αυξήστε τις επενδύσεις

«Πρόβα» των επόμενων κινήσεών του με στόχο την προσέλκυση επενδυτών έκανε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μαξίμου. Την ώρα που έχει δώσει σαφή εντολή στους στενούς του συνεργάτες να δημιουργήσουν «φακέλους» με τα ελληνικά «φιλέτα», οι οποίοι θα δοθούν σε υποψήφιους επενδυτές ή σε κυβερνήσεις (από το Κατάρ έως τη Μόσχα και το Πεκίνο, ταξίδια τα οποία προγραμματίζει), συναντήθηκε με τους εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών που λειτουργούν στη χώρα μας. Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου ήταν διπλός. Από τη μια, να τους πείσει ότι η Ελλάδα πλέον είναι ασφαλής τόπος εντός ευρώ για όσους επενδύσουν και, από την άλλη, να διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους των πολυεθνικών ότι ετοιμάζει νέο επενδυτικό νομοσχέδιο και ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Ο κ. Σαμαράς, παράλληλα, έθεσε το θέμα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά και αυτό της μείωσης των τιμών στην αγορά. Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους για τις επόμενες κινήσεις τους, θέτοντας το θέμα επιστροφής ΦΠΑ και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που συναντούν στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που οι δύο πλευρές αποφάσισαν να τα ξαναπούν του… χρόνου, σε νεότερη συνάντηση.

Παρόντες χθες στο Μαξίμου ήταν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης Γιάννης Στουρνάρας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Ελαΐς – Unilever, PepsiCo, Specifar (φαρμακευτική), Nestle, Bic, Lafarge – ΑΓΕΤ Ηρακλής, Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Amstel – Heineken), Cosco, Vodafone, Παπαστράτος – Philip Morris, Procter & Gamble, Novartis και Delhaize – Βασιλόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας και ότι αυτό προκύπτει από όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη. Διεμήνυσε ακόμη ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα και ζήτησε από τους επιχειρηματίες όχι απλώς να παραμείνουν αλλά και να εντείνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, προτείνοντάς τους την παραγωγή και νέων προϊόντων στη χώρα μας.

Ουσιαστικά, η συνάντηση συμβόλιζε την εμπιστοσύνη των ξένων επιχειρήσεων στην εγχώρια οικονομία και στον στόχο της επιστροφής στην ανάπτυξη, έπειτα μάλιστα από την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, εμφανίστηκε ικανοποιημένος και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στη χώρα.

Νίκος Ελευθερόγλου


Εξι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας

Εξι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας υπεγράφησαν χθες στην Αθήνα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Μπόικο Μπορίσοφ αντίστοιχα. Οι δυο πρωθυπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισαν παράλληλα ότι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός των κανόνων καλής γειτονίας.

Μετά την κοινή συνεδρίαση των δύο υπουργικών συμβουλίων ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Συζητήσαμε το σύνολο των σχέσεων και δώσαμε έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία, την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Στηρίζουμε το αίτημα για ένταξη της Βουλγαρίας στη συνθήκη Σένγκεν και επιβεβαιώσαμε την προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας». Σε ερώτηση για την προοπτική ένταξης των Σκοπίων ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι οι δύο χώρες «συμπίπτουμε στο κείμενο που συμφωνήθηκε ομόφωνα στην Ε.Ε., όπου τίθεται ως προϋπόθεση ο σεβασμός των κανόνων της καλής γειτονίας και το ότι θα παρακολουθείται η πρόοδος στην τήρηση της προϋπόθεσης αυτής. Σε μια τέτοια εποχή κρίσεων και δυσκολιών για όλον τον κόσμο δεν οδηγούν πουθενά οι αντιπαραθέσεις και οι αλυτρωτισμοί».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα