Το κλειδί της ευτυχίας στην Λατινική Αμερική

Αλλοι δηλώνουν ευτυχισμένοι εξαιτίας των υλικών αγαθών που έχουν, άλλοι για τους ανθρώπους που έχουν δίπλα τους, ενώ για κάποιους -μάλλον για τους εκλεκτούς του κόσμου που ζούμε- η ευτυχία πηγάζει από τον/τη σύντροφο με τον οποίο/την οποία πορεύονται ενωμένοι στη ζωή. Ποιοι είναι όμως τελικά οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του πλανήτη; Τεχνοκρατικά -δημοσκοπικά για την ακρίβεια-, μιλώντας σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 148 χώρες το 2011, οι Λατινοαμερικανοί αναδείχτηκαν στους πιο ευτυχείς άνθρωποι σε ολόκληρη τη Γη! Συγκεκριμένα, κι ενώ η χώρα μας κατατάχθηκε στην 110η θέση των χωρών με τους πιο ευτυχισμένους πολίτες, οι κάτοικοι του Παναμά και της Παραγουάης προέκυψε ότι βιώνουν περισσότερα θετικά συναισθήματα, σε αντίθεση με τους κατοίκους της Σιγκαπούρης, της Αρμενίας και του Ιράκ, που βρίσκονται τελευταίοι στη σχετική λίστα.

Οι πέντε πιο πρώτες χώρες λοιπόν στην «κατάταξη της ευτυχίας», μετά τον Παναμά και την Παραγουάη που βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις, είναι το Ελ Σαλβαδόρ, η Βενεζουέλα, το Τρινιντάντ και Τομπάγο, η Ταϊλάνδη και η Γουατεμάλα. Την ίδια στιγμή, τις τελευταίες πέντε θέσεις της λίστας καταλαμβάνουν η Γεωργία, η Υεμένη, η Σερβία, η Λευκορωσία και η Λιθουανία.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, η έρευνα «μέτρησε» τα θετικά συναισθήματα που νιώθουν οι κάτοικοι 148 χωρών μέσα από πέντε ερωτήσεις. Δηλαδή το εάν οι άνθρωποι έχουν βιώσει μεγάλη ευτυχία μια ημέρα πριν από την έρευνα, εάν αισθάνονται ότι είναι σεβαστοί, ξεκούραστοι, αν έχουν γελάσει ή χαμογελάσει πολύ και αν έκαναν ή έμαθαν κάτι ενδιαφέρον. Κατά μέσο όρο, πάντως, οι συμμετέχοντες σε παγκόσμιο επίπεδο απάντησαν θετικά στις πέντε ερωτήσεις, γεγονός που αντανακλά μια σχετικά αισιόδοξη ματιά του κόσμου.

Η ομολογουμένως ενδιαφέρουσα έρευνα που έγινε για το θέμα αποκάλυψε ότι το 85% των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο αισθάνεται ότι αντιμετωπίζεται με σεβασμό όλη την ημέρα, το 72% χαμογελάει και γελάει πολύ, το 73% αισθάνεται μεγάλη ευτυχία μέσα στην ημέρα και το 72% αισθάνεται καλά και ξεκούραστα. Ενδιαφέρον γενικά πάντως είναι το γεγονός ότι, παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν γενικά θετικά συναισθήματα.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα