Με τρόμο και έντονο προβληματισμό αντιμετωπίζουν πλέον η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον καταιγισμό των αποφάσεων των δικαστηρίων, οι οποίες απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, καθώς αποφασίζουν την παραμονή στις υπηρεσίες τους μέχρι την οριστική εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων!
Σήμερα αναμένεται η απόφαση από το Πρωτοδικείο Αθηνών των προσφυγών που κατέθεσαν 10 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τον Δήμο Αθηναίων, 18 από τον Δήμο Νέας Ιωνίας και 15 από τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος. Παράλληλα, αναμένεται τις επόμενες ημέρες και απόφαση του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης σχετικά με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εργαζομένης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, καθώς και νέες προσφυγές. Για παράδειγμα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη 25 υπάλληλοι του Δήμου Λέσβου, 35 του Δήμου Βόλου και οι 23 του Δήμου Αγρινίου.
Εν τω μεταξύ, τέσσερις νέες δικαστικές αποφάσεις κατά της διαθεσιμότητας εκδόθηκαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή από δικαστήρια της χώρας, αυξάνοντας το συνολικό μέχρι στιγμής αριθμό σε οκτώ. Πρόκειται για υποθέσεις συνολικά 49 εργαζομένων των Δήμων Χίου (12), Ρεθύμνου (16), Χανίων (19) και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (2) που, όπως και οι συνάδελφοί τους, είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και τα Πρωτοδικεία των περιοχών τους διέταξαν να παραμείνουν κανονικά στις υπηρεσίες τους μέχρι την οριστική εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.
Μέχρι τώρα έχουν δικαιωθεί συνολικά 154 εργαζόμενοι (εκτός από τους προαναφερόμενους 49 και τους 34 του Πανεπιστημίου Αιγαίου, 17 του Δήμου Κοζάνης, 13 του Δήμου Ξάνθης, 35 του Δήμου Πατραίων και 6 του ΓΕΣ), οι οποίοι μετά τις δικαστικές αποφάσεις παραμένουν κανονικά στη θέση τους μέχρι την οριστική εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.
Την ίδια στιγμή, και ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- η τρόικα θορυβημένη από τις δικαστικές αποφάσεις, έχει ζητήσει ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου για το τι μέλλει γενέσθαι, αναμένεται ίσως και εντός της σήμερον η έκδοση της υπουργικής απόφασης στο πλαίσιο της κινητικότητας (μετατάξεις), η οποία θα καθορίζει τις διαδικασίες για την κάλυψη κενών.
Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα κενά που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση είναι τουλάχιστον τριπλάσια του αριθμού των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπουργική απόφαση θα ορίζεται ότι οι αιτήσεις για την κάλυψη των κενών που έχουν καταγραφεί θα εξεταστούν από τριμελή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ και εκπρόσωποι των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, ενώ στα κριτήρια θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η προτίμηση του αιτούντος, η συνάφεια του αντικειμένου της προηγούμενης και της νέας θέσης, η εντοπιότητα και η χιλιομετρική απόσταση του τόπου κατοικίας από τον νέο τόπο εργασίας, η οικογενειακή κατάσταση, η προϋπηρεσία, τα εκπαιδευτικά προσόντα αλλά και κοινωνικά κριτήρια.
Μακάριος Β. Λαζαρίδης

