Μαρμελάδα κάστανο με υπογραφή ρεπόρτερ

Από τη δημοσιογραφία και το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ στις μαρμελάδες κάστανο. Ο Δάνος Δανιηλίδης, χρόνια ταξιδιωτικός ρεπόρτερ σε «Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία», «Μακεδονία» και «Αγγελιοφόρο», αλλά ανέκαθεν λάτρης της φύσης, δεν φανταζόταν ποτέ, όταν αγόραζε προ ετών με τη σύντροφό του έναν καστανεώνα πάνω από το χωριό Καστανερή, στο βουνό Πάικο, ότι η αναψυχή θα γινόταν επάγγελμα.

Με την κρίση να του στερεί τις περισσότερες από τις δημοσιογραφικές του συνεργασίες, σκέφτηκε να αξιοποιήσει τον καστανεώνα που μέχρι τότε τροφοδοτούσε με γλυκά μόνο εκείνον και τους φίλους του. Ο καστανεώνας ήταν μη ποτιστικός, με αποτέλεσμα τα κάστανα να είναι μικρά και γλυκά, κάτι που έκανε τους φίλους του να τον παρακινήσουν να ασχοληθεί περισσότερο με το γλυκό αντικείμενο. Κάπως έτσι προέκυψε η οικοτεχνία «Γλυκομαγεία». Μάλιστα, κάποια από τα τελευταία ρεπορτάζ του Δάνου Δανιηλίδη είχαν ασχοληθεί με τον αγροτουρισμό και τις μικρές αγροτουριστικές μονάδες.

Αρκούσε η δύσκολη συγκυρία ώστε από δημοσιογράφος να γίνει ο ίδιος αντικείμενο του ρεπορτάζ.

«Ανεβαίναμε στο Πάικο για πικνίκ και συχνά συμμετείχαμε στις γιορτές κάστανου. Αλλωστε το Πάικο είναι το βουνό με τα μεγαλύτερα καστανοδάση της χώρας. Αγοράσαμε τον καστανεώνα περισσότερο για να έχουμε ένα μέρος να επισκεπτόμαστε στην περιοχή» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο Δάνος Δανιηλίδης, που με τη σύντροφό του, φυσιοθεραπεύτρια Μάγια Κετικίδου, ασχολείται πια με τη γη και τα δώρα της. Μαρμελάδα κάστανο, μαρμελάδα δαμάσκηνο – κάστανο – μήλο και πορτοκάλι, μαρμελάδα πορτοκάλι – κάστανο και σοκολάτα και γλυκό κουταλιού κάστανο ήταν τα πρώτα προϊόντα που γλύκαναν το ζευγάρι.

Στη συνέχεια οι δυο τους αποφάσισαν να αξιοποιήσουν ένα κτήμα στην Επανομή, για να συμπληρώσουν την γκάμα των προϊόντων με άλλα γλυκά του κουταλιού, με γλυκόξινες σάλτσες από ακτινίδια, βερίκοκο, σύκο, ροδάκινο, μήλο, νεκταρίνι και δαμάσκηνο, με καυτερές σάλτσες με μελιτζάνα κολοκυθάκι και ντομάτα, αλλά και με πέστο ρόκα, σπανάκι, μαϊντανό, μπρόκολο, άνηθο, βασιλικό και παντζάρι. Ολα τα προϊόντα είναι χειροποίητα από τα χέρια των δύο… νεοαγροτών, δεν περιέχουν συντηρητικά, ενώ στα γλυκά και στις μαρμελάδες χρησιμοποιείται πολύ λίγη καστανή ζάχαρη.

«Πρέπει κανείς να έχει ευελιξία στη ζωή του και, όταν βλέπει πως τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα έχει σχεδιάσει, να βρίσκει λύσεις» σημειώνει ο Δάνος Δανιηλίδης, που κατάλαβε μέσα από την εμπειρία του αυτή ότι η γη είναι η μόνη που έχει να δώσει απλόχερα σε όποιον της φερθεί καλά. «Στροφή στην παραγωγή. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όσους ψάχνονται εκεί έξω ή αντιμετωπίζουν προβλήματα στη δουλειά τους» τονίζει.

«Στη Θεσσαλονίκη μπορεί κανείς να βρει τα προϊόντα μας κάθε Τετάρτη απόγευμα στη βιολογική λαϊκή του κοινωνικού χώρου “Σχολείο”, στο Μικροπρατήριο “Συντροφία” στο Μικρόπολις και στον εκθεσιακό χώρο χειροτεχνών και οικοτεχνών Art Room του Καφωδείου Ελληνικό, ενώ έχουμε αρχίσει να τοποθετούμε κάποια είδη μας και σε φούρνους της πόλης» αναφέρει ο Δάνος Δανιηλίδης, που έχει σχέδια και για το εξωτερικό.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img