Το ιταλικό θρίλερ σε τρία επεισόδια!

Η ιταλική πολιτική σκηνή θυμίζει comedia dell’ arte, λαϊκή αυτοσχεδιαστική κωμωδία, ιδιαιτέρως δημοφιλή κατά τη διάρκεια του 16ου και του 18ου αιώνα στην Ιταλία. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων μοιάζει περισσότερο με «οδηγό αισιοδοξίας» παρά με πολιτική παράταξη, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα χαράζει τη «δική του πορεία». Ο Μπέπε Γκρίλο δημιούργησε «οδηγό συμπεριφοράς» για τους «Γκριλίνι» του, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι φοιτητές, νοικοκυρές, εκπαιδευτικοί, μικρομεσαίοι υπάλληλοι. Ο κωμικός ηγέτης έθεσε τον κανονισμό που θα καθορίζει τη συμπεριφορά των νεοεκλεγέντων βουλευτών και γερουσιαστών του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Ενας από τους πλέον χαρακτηριστικούς κανόνες; Ολοι οι νεοεκλεγέντες θα πρέπει να αναρτούν κάθε μήνα στον ιστότοπο του κόμματος, αναλυτικά, τα έξοδά τους που θα σχετίζονται με την πολιτική τους δράση, ενώ όλοι δεσμεύονται να εισπράττουν μόνο 5.000 ευρώ μεικτά μηνιαίως, τη στιγμή που τα μέλη της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας λαμβάνουν περίπου 12.000 ευρώ τον μήνα.

Παράλληλα, η ιταλική Κεντροαριστερά δεν αναμένεται να συνεργαστεί σε έναν ευρύ συνασπισμό με την Κεντροδεξιά υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τάδε έφη ο Πιερλούιτζι Μπερσάνι, ο οποίος απέκλεισε την ιδέα ενός μεγάλου συνασπισμού σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Repubblica». Ο Μπερσάνι, ο οποίος θα θέσει εαυτόν υποψήφιο για την πρωθυπουργία, δεσμεύτηκε για την παρουσίαση μιας ατζέντας επτά οκτώ σημείων κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών του με τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Ως γνωστόν, ο κεντροαριστερός συνασπισμός διαθέτει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, αλλά όχι στη Γερουσία.

Την ίδια στιγμή, ο Καβαλιέρε ενορχηστρώνει μαζική διαμαρτυρία κατά του «πολιτικοποιημένου δικαστικού σώματος. «Ενα μέρος των δικαστικών χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη για να πολεμήσει και να εξοντώσει τους πολιτικούς αντιπάλους που δεν μπορούν να τεθούν εκτός παιχνιδιού με το δημοκρατικό σύστημα των εκλογών. Οι συνεχείς αυτές επιθέσεις μάς ωθούν στο να κατέβουμε στους δρόμους και να διαδηλώσουμε στις 23 Μαρτίου. Τη συγκεκριμένη στάση της Δικαιοσύνης τη θεωρώ παθολογία, έναν καρκίνο της δημοκρατίας μας» δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το δικαστήριο του Μιλάνο όπου βρέθηκε για φορολογική απάτη. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο ολοκλήρωνε την επίσκεψή του στο Βερολίνο με την ομιλία στο Ιδρυμα «Βίλι Μπραντ» με θέμα την πρωτοβουλία για μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση στην Ευρώπη. Σαν να ξεχνά ότι αυτήν τη στιγμή προέχει το γεγονός ότι διακυβεύεται η πολιτική ενοποίηση της Ιταλίας.

«Η Ιταλία πρέπει να βγει από το ευρώ»

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Γερμανοί βουλευτές. «Η Ιταλία θα έπρεπε να εγκαταλείψει το ευρώ». Αυτό ήταν το σχόλιο του Κλάους – Πέτερ Βιλς, βουλευτή της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, σχετικά με το αποτέλεσμα των ιταλικών βουλευτικών εκλογών.

Μπορεί οι Ιταλοί να ψήφισαν εναντίον των πολιτικών λιτότητας που υποστηρίζει η Γερμανία, ωστόσο η Γερμανία αποστέλλει κάποια μηνύματα τρόπου αντιμετώπισης της κρίσης. Ενα από αυτά, η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ, εκφράστηκε μέσα από τις δηλώσεις Γερμανού βουλευτή του συντηρητικού κόμματος CDU της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην εφημερίδα «Handelsblatt». Και δεν ήταν ο μόνος. Η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα