Ο «εφιάλτης» της τρόικας είναι πάλι εδώ!

Πάγο έβαλε η τρόικα στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων στη χθεσινή συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Θαν. Σκορδάς και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γ. Στεργίου, τα στελέχη της τρόικας υποστήριξαν ότι το σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς θα υπονομεύσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα χρειαστούν (αν προχωρούσε η ρύθμιση) περισσότερα κεφάλαια.

Σε μια προσπάθεια να πειστούν οι δανειστές, θα πραγματοποιηθεί τις ερχόμενες ημέρες συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν στελέχη της τρόικας, της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Ο Θαν. Σκορδάς υποστήριξε χθες ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί η πρόσθετη «μαύρη τρύπα» που θα δημιουργηθεί στις τράπεζες από την υλοποίηση του σχεδίου και πρόσθεσε ότι αυτό που θέλουν όλες οι πλευρές είναι η μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των δανειοληπτών που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θέμα στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η ρύθμιση των δανείων θα δημιουργήσει για το τραπεζικό σύστημα επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες ύψους περίπου 1,5 δισ. Ευρώ.

Η ρύθμιση αφορά τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία έχουν εγγύηση ακινήτου και δανειολήπτες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, οι οποίοι από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως σήμερα έχουν απολέσει το 35% αυτού. Θα χορηγείται από τις τράπεζες περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών, με επανεξέταση στα δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλονται μόνο τόκοι υπολογισμένοι με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Το ποσό της τοκοπληρωμής δεν θα υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος. Για τους ανέργους η δόση μπορεί να είναι και μηδενική. Η αντικειμενική αξία των ακινήτων, τα οποία υπάγονται στη ρύθμιση, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έθεσαν πάντως θέμα με την αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, η οποία έχει παραταθεί έως το τέλος του έτους.

Η τρόικα έχει εκφράσει τις ενστάσεις της και για το δαιδαλώδες σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου για την Ελλάδα. Για να πειστούν οι δανειστές, η κυβέρνηση τους έδειξε πρόταση του οίκου Oliver Wyman (ενός ακόμα συμβούλου…), στην οποία αναφέρεται ότι το επενδυτικό ταμείο μπορεί να συνεισφέρει στην ενίσχυση της ρευστότητας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα