Φαιδροί σεναριογράφοι διακινούν τις φήμες για στήριξη του Μπουτάρη

Τέλος στα σενάρια για στήριξη του Γιάννη Μπουτάρη από τη Ν.Δ. βάζει ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης. Ο Μηνάς Σαμαντζίδης, μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία» τα χαρακτηρίζει «σενάρια φαιδρών σεναριογράφων», επισημαίνει ότι η φιλοσοφία και τα πεπραγμένα του δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι προβληματικά για τον πυρήνα της Ν.Δ., ενώ ξεκαθαρίζει ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει διαφορετική πρόταση για τον δήμο.

«Τι γυρεύει ένας ψυχίατρος στα ηνία της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης;» τον ρωτάμε στην αρχή της κουβέντας μας. «Ενας ψυχίατρος ξέρει να ακούει» τονίζει και συνεχίζει. «Εκεί εξαντλώ τη σχέση μεταξύ επιστημονικής ιδιότητας και κομματικής ιδιότητας. Ο κόσμος ταυτίζει συχνά τον ψυχίατρο με μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης. Στην περίπτωση των κομματικών οργανώσεων, όμως, η εμμονή στην ενδοσκόπηση είναι… εστία ασθενειών. Οφείλουμε να ξεφεύγουμε από το περιοριστικό πλαίσιο ενός κομματικού μικροκόσμου και να επιδιώκουμε την εξωστρέφεια. Αν υπάρχει ένας ασθενής, ξέρουμε όλοι ότι αυτός είναι συνολικά το πολιτικό σύστημα, που υποφέρει από έλλειμμα αξιοπιστίας. Εμείς, λειτουργώντας ως δίαυλος δημιουργικού και ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ κόμματος και κοινωνίας, θα προσπαθήσουμε να αποτελέσουμε μέρος της θεραπείας» απαντά με νόημα.

Για την πορεία προς το συνέδριο σημειώνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς «κοιτά μπροστά, διαβλέποντας πιθανούς κινδύνους και αποφεύγοντας κακοτοπιές του παρελθόντος». Για το «γαλάζιο» στέλεχος, που από τα τέλη Δεκεμβρίου έχει την ευθύνη των κομματικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, το συνέδριο αποτελεί «για τη Ν.Δ. ευκαιρία να εκπέμψει αποφασιστικό μήνυμα ότι ανανεώνεται στη βάση αξιών που η ίδια η κοινωνία απαιτεί από το πολιτικό σύστημα να υπηρετεί. Να πείσει ότι προκρίνει ανοιχτές, διαφανείς διαδικασίες, όχι για το “φαίνεσθαι”, αλλά για το “είναι”».

«Τι σημαίνει αυτό;» επιμένουμε. «Να υιοθετήσει λειτουργίες λογοδοσίας από και προς όλους. Να ξεκαθαρίσει ότι αντιλαμβάνεται το κράτος ως υπηρέτη του πολίτη και όχι ως κομματικό φέουδο. Να διαχωρίσει τη θέση της, δηλαδή, από κακές πρακτικές που “μπολιάστηκαν” στο πολιτικό σύστημα μετά το 1980 καθιστώντας το κράτος “λάφυρο”. Ως υγιές κόμμα, με αξιοκρατία, συνέπεια, ευθύνη, θα μπορούμε να αντικρίσουμε το μέλλον και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, χωρίς να διαταράσσεται αυτή η σχέση από υποψίες και νοσηρές καταστάσεις. Επιπλέον, ως σύγχρονο κόμμα εξουσίας πρέπει να σεβόμαστε τις επιταγές των καιρών. Να αναλάβουμε μερίδιο στις θυσίες που καλούνται οι πολίτες να κάνουν. Τη δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να την κάνουμε πράξη, πρώτα στους εαυτούς μας, με κομματικές οργανώσεις βιώσιμες, όχι σπάταλες, αλλά παράλληλα δραστήριες σε επίπεδο γειτονιάς, στο πλαίσιο της αμφίδρομης επικοινωνίας που προανέφερα» ξεκαθαρίζει.

Στα αμιγώς πολιτικά τον ρωτάμε αν αισθάνεται άνετα με τη συγκυβέρνηση. «Δεν τίθεται ζήτημα άνεσης για μια συνεργασία που ζήτησε ο λαός με την ψήφο του. Ο λαός έδειξε τον δρόμο και οι πολιτικές δυνάμεις όφειλαν να τον ακολουθήσουν. Παρά τον αρχικό σκεπτικισμό, η πορεία έδειξε πως είναι ένας δρόμος καινούργιος, αλλά βατός. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχει ήδη εμπεδωθεί η αίσθηση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί επιτυχία του Αντώνη Σαμαρά, που κατέστησε βιώσιμη μια κυβερνητική συνεργασία απ’ όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα, σε μια Ελλάδα χωρίς πολιτική εμπειρία συνεργασιών κι όταν κάποιοι πίστευαν ότι αυτό το εγχείρημα δεν θα έχει ζωή».

Οσο για τις γκρίνιες ότι στον κρατικό μηχανισμό της Θεσσαλονίκη κυβερνά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντά ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τέτοιες λογικές: «Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και σεβαστό απ’ όλους ότι η συνύπαρξη είναι πιο εύκολη στην κορυφή της πυραμίδας και δυσκολεύει στη βάση της. Ωστόσο, πρέπει να ξεφύγουμε από αυτήν τη λογική. Να αποσυνδέσουμε το όποιο κόμμα, ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ., από το κράτος. Τώρα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ».

Οσο για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν, ο «γαλάζιος» πρόεδρος είναι σαφής και δεν μασά τα λόγια του: «Κάποιοι εκτός Ν.Δ. ελπίζουν να την ωθήσουν σε εσωστρέφεια με αδιανόητα σενάρια φαιδρών σεναριογράφων. Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει χαρακτηριστικά που τον καθιστούν συμπαθή ως προσωπικότητα, αλλά δεν αρκούν για έναν επιτυχημένο δήμαρχο. Ακόμα και ένας άσχετος με την πολιτική αντιλαμβάνεται ότι η φιλοσοφία και τα πεπραγμένα του δημάρχου είναι προβληματικά για τον πυρήνα των ψηφοφόρων της Ν.Δ. ενώ, όπως είπα, ως αυτοδιοικητική προσωπικότητα κάθε άλλο παρά επιτυχημένος είναι, σε μια Θεσσαλονίκη που -για παράδειγμα- ποτέ δεν ήταν τόσο βρόμικη. Η ονοματολογία είναι άκαιρη, αλλά ασφαλώς είναι λογικό να αναμένετε πως η Ν.Δ. θα στηρίξει διαφορετική πρόταση για τον δήμο».

«Γράφουμε πλέον σε νέο βιβλίο»

Τον ρωτάμε αν οι καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του Παναγιώτη Ψωμιάδη αποτελούν πολιτικό πλήγμα για τη Ν.Δ. στην πόλη. «Πλήγμα για τη Ν.Δ. δεν είναι. Προσπαθούν ατυχώς να το καταστήσουν πλήγμα όσοι αναμασούν φασιστικές θεωρίες συλλογικής ευθύνης. Σε ανθρώπινο επίπεδο μπορεί να προκαλούν θλίψη οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα δύο πρόσωπα, τα οποία κυριάρχησαν την περασμένη δεκαετία στη Θεσσαλονίκη. Επειτα από αυτά, όμως, δεν αλλάζουμε απλώς σελίδα, αλλά έχουμε ήδη ξεκινήσει να γράφουμε σε νέο βιβλίο. Αυτό, άλλωστε, απαιτούν οι καιροί».

Νίκος Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα