Chalet πολυτελείας σε τιμές ευκαιρίας

Αλλη μια χαμένη χρονιά μετράει η αγορά των χειμερινών εξοχικών. Τα άλλοτε πανάκριβα σαλέ που πριν από την κρίση έσφυζαν από ζωή σήμερα στέκουν έρημα. Παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών και τις γενναίες εκπτώσεις των κατασκευαστών, η ζήτηση καταγράφει πτώση άνω του 90%, σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου Ε-Real Estates A.E. Ολόκληρα συγκροτήματα πωλούνται σε τιμές έως και 50% χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2008, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν βγει στο σφυρί νεόδμητα ακίνητα έως πέντε ετών σε τιμές κάτω του κόστους.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτές τις τιμές οι περισσότεροι χειμερινοί προορισμοί στην εγχώρια αγορά είναι πολύ ακριβοί σε σχέση με τη Βουλγαρία ή τα Σκόπια, με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην μπορεί να τις ανταγωνιστεί. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την τιμή, καθώς στην Ελλάδα το κόστος για ένα χειμερινό καινούργιο εξοχικό κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 1.200 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στη Βουλγαρία ξεκινάει από 400 ευρώ ανά τ.μ. και φτάνει τα 800 ευρώ ανά τ.μ. για πολυτελή σπίτια πλήρως επιπλωμένα.

Η μόνη κατηγορία εξοχικών κατοικιών που καταγράφει μια μικρή ζήτηση στη χώρα μας είναι ακίνητα νεόδμητα ή μεταχειρισμένα που πωλούνται από 60.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ενώ ζήτηση για οικόπεδα υπάρχει μόνο σε περιοχές -κυρίως χωριουδάκια- που δεν είναι δημοφιλείς, αλλά βρίσκονται σε απόσταση 20-30 λεπτών από γνωστά χιονοδρομικά κέντρα και οι τιμές τους δεν ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Παρνασσός: Το δημοφιλέστερο χιονοδρομικό κέντρο, πόλος έλξης εκατομμυρίων ευρώ τόσο από μεμονωμένες επενδύσεις όσο και από εταιρίες που έχουν χτίσει συγκροτήματα κατοικιών. Οι ζητούμενες τιμές στην περιοχή αυτή έχουν μειωθεί και αυτό μπορεί να εξηγηθεί, αν σκεφτεί κανείς ότι στο παρελθόν οι τιμές είχαν αυξηθεί υπερβολικά λόγω της τότε υπάρχουσας ζήτησης. Από 1.200 ευρώ έως 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο είναι οι τιμές ακινήτων με όλες τις ανέσεις στην Αράχοβα.

Στα χωριά Λιβάδι, Επτάλοφος, Πολύδροσο, Καστρίτσια και Ελατος, που γνώρισαν ραγδαία ανάπτυξη λόγω της αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας τα προηγούμενα έτη, το κόστος απόκτησης ακινήτων είναι μειωμένο κατά περίπου 50% έναντι της Αράχοβας.

Πήλιο: Οι τιμές παρουσίασαν πτώση σε σχέση με την προηγούμενη διετία κατά 25%-30%, με αποτέλεσμα να κυμαίνονται σήμερα από 1.500 ευρώ έως και 2.000 ευρώ. Η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται στα γραφικά χωριά Πορταριά και Μακρυνίτσα, όπου οι τιμές παρουσιάζουν ανθεκτικότητα με πτώση που δεν ξεπερνά το 10%. Τα χωριά όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες είναι οι Μηλιές, η Βυζίτσα και ο Αγιος Ιωάννης, όπου μπορείς να βρεις νεόκτιστα ακίνητα από 1.000 ευρώ/τ.μ. Οι τιμές των εκτός σχεδίου οικοπέδων, ανάλογα πάντα με τη θέση τους, την κλίση τους και την προσβασιμότητά τους σε κεντρικούς δρόμους, ξεκινούν από 3.000 ευρώ/στρέμμα. Οσον αφορά τα εντός σχεδίου οικόπεδα, οι τιμές μπορεί να φτάσουν και τα 150 ευρώ/τ.μ., πάντα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.

Αρκαδία: Λόγω του καλού οδικού δικτύου από την Αθήνα, τα ορεινά χωριά της Αρκαδίας και το χιονοδρομικό κέντρο Οστρακίνα προσεγγίζουν κοινό από την Αθήνα και την Πελοπόννησο. Τα χωριά όπως η γνωστή Βυτίνα, η Δημητσάνα, η Καρύταινα, η Στεμνίτσα, η Ελάτη και το Λεβίδι διαθέτουν νεόκτιστες κατοικίες πενταετίας που ξεκινούν από 1.300 ευρώ ανά τ.μ. και σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε να βρούμε και τιμές μειωμένες κατά 10%.

Μάνη: Οι τιμές των ακινήτων ξεκινούν από 1.150 ευρώ/τ.μ. και μπορεί να φτάσουν και τα 1.800 ευρώ/τ.μ.

Καρπενήσι: Τη χειμερινή τουριστική δραστηριότητα ενισχύει το Χιονοδρομικό Κέντρο του Βελουχιού, που απέχει μόλις 11 χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου. Οι τιμές είναι πιο οικονομικές στα χωριά που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο και στην πόλη του Καρπενησίου.

Υψηλότερες τιμές καταγράφονται στην περιοχή της Ποταμιάς. Συγκεκριμένα, κυμαίνονται από 1.200 ευρώ έως και 2.200 ευρώ/τ.μ. Οσον αφορά τα εντός σχεδίου οικόπεδα, οι τιμές ξεκινούν από 35 ευρώ/τ.μ. και μπορεί να φτάσουν και τα 150 ευρώ/τ.μ.

Μέτσοβο: Μόλις 30 λεπτά από τα Ιωάννινα και περίπου 2,5 ώρες από τη Θεσσαλονίκη, μέσω της Εγνατίας, και ακριβώς έξω από το χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί στο ύψωμα Καρακόλι, το Μέτσοβο καταγράφει άνοδο στην προτίμηση των επισκεπτών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι τιμές ξεκινούν από 1.200 ευρώ και φτάνουν έως και 1.800 ευρώ/τ.μ., ενώ τα εκτός σχεδίου οικόπεδα ξεκινούν από 12.000 ευρώ/στρέμμα.

Τρίκαλα: Το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου -επονομαζόμενο και όρος Κόζιακα- βρίσκεται στη θέση Λιβάδια Περτουλίου, μόλις 10 χλμ. από την Ελάτη και πολύ κοντά στα χωριά Δέση, Καλόγεροι και Βροντερό. Οι τιμές κατοικιών πενταετίας κυμαίνονται από 1.000 έως και 1.700 ευρώ/τ.μ., ενώ οι τιμές οικοπέδων εκτός σχεδίου μπορούν να φτάσουν έως και τα 35.000 ευρώ/στρέμμα.

Φλώρινα: Το Πισοδέρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα, με 10 πίστες ολυμπιακών προδιαγραφών. Στα ισχυρά σημεία του συγκαταλέγεται και το ότι βρίσκεται πάνω στον εθνικό δρόμο Φλώρινας – Καστοριάς, γεγονός που κάνει την πρόσβαση πιο εύκολη, αφού τον χειμώνα ο δρόμος πάντα ανοίγει.

Η πανοραμική θέα προς την περιοχή των Πρεσπών από τις πίστες είναι ένα ακόμη ατού του χιονοδρομικού κέντρου. Οι τιμές των ακινήτων κυμαίνονται από 1.000 έως και 1.600 ευρώ/τ.μ. Τα εκτός σχεδίου οικόπεδα ξεκινούν από 10.000 ευρώ/στρέμμα κατά μέσο όρο.

«Αντέχουν» Στυμφαλία, Καστανιά, Τρίκαλα και Καλάβρυτα

Ορεινή Κορινθία: Η Στυμφαλία και η Καστανιά απέχουν μόνο 1,5 ώρα από την Αθήνα και την Πάτρα. Είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή χειμερινών αποδράσεων τα τελευταία έτη με πρωταγωνιστή τα Τρίκαλα Κορινθίας.

Η οικοδομήσιμη γη κοστίζει έως 70.000 ευρώ/στρέμμα, ενώ οι κατοικίες πωλούνται από 1.250 έως 2.200 ευρώ/τ.μ. Τα εκτός σχεδίου οικόπεδα στοιχίζουν από 25 ευρώ έως και 60 ευρώ/τ.μ., ανάλογα πάντα με τη θέση.

Καλάβρυτα: Μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα τα τελευταία έτη καταγράφηκε στην περιοχή, με σύγχρονες κατασκευές για ξενοδοχεία και ιδιωτικές κατοικίες. Στο κέντρο των Καλαβρύτων, οι τιμές πώλησης των σύγχρονων -και σπάνιων- διαμερισμάτων κυμαίνονται στα 1.500-2.500 ευρώ ανά τ.μ. Για παλαιότερες κατοικίες οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες και ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να βρει αξιόλογες ευκαιρίες γύρω στα 900-1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι οποίες όμως χρήζουν ανακαίνισης.

Σε ό,τι αφορά την αγορά των οικοπέδων, για τα εντός σχεδίου η τιμή ξεκινά από τα 65.000 ευρώ ανά 400 τ.μ. και μπορεί να ανέβει και περισσότερο, ανάλογα με τη θέση του οικοπέδου και τη θέα που αυτό προσφέρει. Το μεγαλύτερο μέρος, πάντως, της ζήτησης στρέφεται στα εκτός σχεδίου, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 15.000-25.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Εναλλακτικές περιοχές που τραβούν το ενδιαφέρον στο αχαϊκό χιονοδρομικό κέντρο είναι τα ορεινά χωριά Βάλτο, Μάζι και Κλειτορία. Απέχουν περίπου 30 λεπτά από το χιονοδρομικό κέντρο και κρατούν αναλλοίωτη την αίσθηση του χωριού. Οι τιμές για τα εκτός σχεδίου ξεκινούν από 4.000 ευρώ/στρέμμα και σίγουρα στο μέλλον θα δούμε να αποκτούν το δικό τους κοινό.

35% κάτω στο Καϊμακτσαλαν

Αγιος Αθανάσιος Πέλλας (Kαϊμακτσαλάν): Πολύ κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Bόρας, ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του Aγίου Aθανασίου (ή Tσέγανη), που χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει τριπλασιάσει τα ακίνητά του. Κατά περίπου 35% έπεσαν οι τιμές των εξοχικών κατοικιών στην ορεινή περιοχή του Αγίου Αθανασίου Πέλλας, στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν. Τη διετία 2007-2008 οι τιμές προσέγγιζαν τα 1.800 ευρώ ανά τ.μ. και πλέον ξεκινούν από τα 1.050 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα