Στα βαθιά Αθανασίου – Μπρης!

Αλλαγή σκυτάλης στις θέσεις των οικονομικών εισαγγελέων, καθώς με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ), το οποίο συνεδρίασε χθες το πρωί, τοποθετήθηκαν στις θέσεις του Γρηγόρη Πεπόνη και του Σπύρου Μουζακίτη οι αντιεισαγγελείς Εφετών Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης. Η επίσημη «παράδοση – παραλαβή» ανάμεσα στους απερχομένους και τους νεοδιορισθέντες οικονομικούς εισαγγελείς αναμένεται να γίνει την 1η Ιουλίου, καθώς η θητεία των κ. Πεπόνη και Μουζακίτη λήγει στις 30 Ιουνίου 2013. Η απόφαση του ΑΔΣ να μην ανανεώσει τη θητεία των οικονομικών εισαγγελέων δεν αποτέλεσε έκπληξη σε δικαστικούς και νομικούς κύκλους, καθώς οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης είχαν με επιστολή τους προς τα μέλη του δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν να βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Ταυτόχρονα, είχαν αποστείλει στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Χρήστο Μαρκογιαννάκη σχεδόν όλες τις δικογραφίες που χειρίζονταν (για παράδειγμα, αυτή για τη «λίστα Λαγκάρντ, όπως και την υπόθεση των CDS). Ο λόγος αυτής της σύννομης αλλά ασυνήθιστης ενέργειας εκ μέρους εισαγγελικών λειτουργών ήταν η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων των οικονομικών εισαγγελέων με εκείνης του νεοσύστατου θεσμού του εισαγγελέα Διαφθοράς.

Ετσι, έπειτα από δύο χρόνια στη θέση αυτή και με περίπου 500 ανοιχτές εισαγγελικές έρευνες, οι πρώτοι οικονομικοί εισαγγελείς της χώρας επιστρέφουν στην Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας και παραδίδουν τις «καυτές» θέσεις τους στους δύο συναδέλφους τους, τον 58χρονο Παναγιώτη Αθανασίου και τον 60χρονο Γαληνό Μπρη. Αμφότεροι χαίρουν εκτίμησης στον εισαγγελικό κλάδο και έχουν χειριστεί -στο παρελθόν- σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Ο Παναγιώτης Αθανασίου, όταν υπηρετούσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει σημαντικές υποθέσεις με οικονομικό αντικείμενο. Η γνωστότερη προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ήταν εκείνη για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, ενώ είχε αναλάβει και τους φακέλους των εξοπλιστικών προγραμμάτων για το αντιπυραυλικό σύστημα TOR-M1, την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard και την προμήθεια των φρεγατών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου – υποθέσεις που ακόμα βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης.

Σημαντικές υποθέσεις έχει χειριστεί και ο έτερος οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης, ο οποίος με πρότασή του τον Απρίλιο του 2012 ζήτησε να παραπεμφθεί ο Ακης Τσοχατζόπουλος στο εδώλιο για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες». Σχετικά πρόσφατα είχε προτείνει και την απαλλαγή των αθλητών Κεντέρη – Θάνου για την υπόθεση του τροχαίου τους, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα