122 μάρτυρες, 312 ώρες, 18.000 σελίδες, δεκάδες ύβρεις, μία η απόφαση!

Αυλαία με τρόπο επεισοδιακό, έτσι όπως άρχισε άλλωστε, έριξε την Πέμπτη η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη «λίστα Λαγκάρντ». «Σαβούρα, ξεφτιλισμένος, χουντικός, μας σούβλισες» ήταν μόνο μερικές από τις φράξεις που ακούστηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση. Δεν εξέπληξαν φυσικά κανέναν, αφού αυτά ακούγονταν από την πρώτη ημέρα. Παρά τους καβγάδες, πάντως, όλοι πλέον εκφράζουν την κοινή ελπίδα η Επιτροπή να μην μείνει στην Ιστορία για τους ομηρικούς καβγάδες Μαρκογιαννάκη – Κωνσταντοπούλου και κυρίως να μην πάνε χαμένοι οι κόποι της.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί και προκαλούν ίλιγγο. Οι συνολικές ώρες συνεδριάσεων έφτασαν τις 312 και εξετάστηκαν συνολικά 122 μάρτυρες. Ωστόσο, το συγκλονιστικότερο στοιχείο είναι ο όγκος της δικογραφίας, ο οποίος έφτασε τον αστρονομικό αριθμό των 18.000 σελίδων. Το αποτέλεσμα; Παρά τις διαφορετικές διατυπώσεις τους, όλα τα κόμματα συμφωνούν στο ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πρέπει να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη και για τα τρία αδικήματα· πλαστογραφία και απιστία σε βαθμό κακουργήματος, ενώ σε πλημμέλημα θα παραμείνει η κατηγορία για την παράβαση καθήκοντος.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει αύριο για τελευταία φορά προκειμένου να συζητηθούν διαδικαστικά θέματα γύρω από τη σύνταξη του πορίσματος και το πρωί της Πέμπτης το πόρισμα αναμένεται να κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής. Από εκεί και πέρα όλα δείχνουν ότι η ημέρα της συζήτησης και της τελικής απόφασης με μυστική ψηφοφορία από την Ολομέλεια θα είναι η Δευτέρα 8 Ιουνίου ή το αργότερο η Τρίτη 9 Ιουλίου. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε να προσέλθει για να «απολογηθεί» ενώπιον της Επιτροπής, όλα δείχνουν ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής θα δώσει κανονικά το «παρών». Για τον ίδιο μάλιστα αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη ψηφοφορία διεύρυνσης του κατηγορητηρίου εις βάρος του βρέθηκαν 32 ψήφοι που δεν συμφώνησαν με τη διεύρυνση.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι άλλος από το τι πρόκειται να πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ζήτημα εμπλοκής του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το πρωί της της Πέμπτης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση να συμπεριληφθούν στην έρευνα της Προκαταρκτικής και τυχόν ποινικές ευθύνες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια πάντως να κρατήσουν «ανοιχτή» την Επιτροπή και το θέμα να σέρνεται.

Αν τελικά μια τέτοια πρόταση -απαιτεί 30 υπογραφές βουλευτών- κατατεθεί πριν από την 4η Ιουλίου, οπότε και θα κατατεθεί το τελικό πόρισμα, τότε είναι σίγουρο ότι όλες οι ημερομηνίες θα πάνε πίσω, καθώς η πλειοψηφία δεν θα μπορεί να αποφύγει τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί μιας τέτοιας πρότασης. Ούτως ή άλλως στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών κυβερνητικών υπάρχει πάντα η απειλή ενός μίνι «γαλάζιου» αντάρτικου, το οποίο μπορεί να στείλει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο προς διερεύνηση στην Προκαταρκτική.

Ο δεύτερος μεγάλος φόβος εξακολουθεί να παραμένει το θέμα της παραγραφής. Κι αυτό γιατί αμέσως μετά την πιθανολογούμενη παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου στη Δικαιοσύνη με άσκηση ποινικής δίωξης έργο θα αναλάβει το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα κρίνει τη βασιμότητα των κατηγοριών και την παραγραφή. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αν και στην αρχική πρόταση σύστασης Επιτροπής Προκαταρκτικής εξέτασης αναφερόταν ρητώς ότι η Επιτροπή της Βουλής θα ήταν αυτή που θα αποφαινόταν επί της παραγραφής, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού τα μέλη της Επιτροπής φοβήθηκαν ότι μπορούσαν να εκτεθούν από μια αντίθετη απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου. Ακόμα κι έτσι όμως, τυχόν απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου υπέρ της παραγραφής λόγω των διπλών περσινών εκλογών θα αποτελέσει κόλαφο για τη Βουλή και για τα μέλη της Επιτροπής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα