Αμφισβητούν τα πάντα (!) οι τροϊκανοί

Η τρόικα συνεχίζει να αμφισβητεί τις ελληνικές προτάσεις για τον φόρο ακινήτων, την κάλυψη του ανοίγματος στον ΕΟΠΥΥ και το συμμάζεμα στα δημόσια οικονομικά, όπως προέκυψε χθες από τη συνάντηση του κλιμακίου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Ετσι παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2014, ένα θέμα για το οποίο η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να λυθεί με εφαρμογή του χαρατσιού της ΔΕΗ, σε αντιδιαστολή με την ελληνική πλευρά που προωθεί ένα ενιαίο φόρο ακινήτων με 33 συντελεστές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τροϊκανοί «γκρίνιαξαν» και για την πορεία των μεγάλων οδικών αξόνων και για τις φοβερές καθυστερήσεις, τις οποίες χρεώνουν στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη..

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει μάχη ώστε το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013 να εισπραχθεί φέτος σε πέντε διμηνιαίες δόσεις και όχι σε τέσσερις δόσεις, όπως επιμένει η τρόικα. Τα συγκεκριμένα θέματα θα συζητηθούν ξανά στη σημερινή συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Τα προβλήματα στα φορολογικά έσοδα και τα ελλείμματα στο Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις. Η τρόικα εκτιμά ότι λόγω των ελλειμμάτων αυτών το δημοσιονομικό κενό θα φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014.

Στο μέτωπο της Υγείας προτείνεται σχέδιο λήψης ισοδύναμων μέτρων με περικοπές στις παροχές, ενώ ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγχώνευσης νοσοκομείων. Για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι σχεδιάζεται να μπει πλαφόν στις δαπάνες, το οποίο σε περίπτωση υπέρβασης θα καλύπτουν τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές.

Πάντως, οι τροϊκανοί κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους όσον αφορά τις λύσεις που πρότεινε οικονομικό επιτελείο για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του Προϋπολογισμού.

Η τρόικα θα επιδιώξει να ανοίξει εκ νέου το εργασιακό με καθολική επανεξέταση του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ και με κατάργηση των τριετιών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν επίσης να επιβληθεί εισφορά 2 τοις χιλίοις στις εταιρίες που έχουν αυτοαπασχολουμένους μέσω του ΟΑΕΕ από το 2014. Ο Γιάννης Βρούτσης θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με την τρόικα και στο επίκεντρο θα βρεθεί και η «τρύπα» ύψους 230.000.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ. Είναι πιθανό να ανοίξει και η συζήτηση για το πλαφόν των απολύσεων για επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 150 εργαζομένους.

Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε σπάσιμο της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, κάτι που, αν γίνει, ενδέχεται να προκαλέσει πρόβλημα στη χρηματοδότηση από την πλευρά του ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι η αξιολόγηση της οικονομίας και η έκθεση της τρόικας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουλίου για να εγκρίνει τη συμμετοχή του στην επόμενη δόση.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα. Ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη έως το Eurogroup της 8ης Ιουλίου».

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα